Home Centru de excelenţă pentru îngrijirea copiilor la Braşov

Centru de excelenţă pentru îngrijirea copiilor la Braşov

6 min read
0
0
254

Problema îngrijirii copiilor şi a reduceri şomajului este rezolvată la Braşov printr-un proiect finanţat cu fonduri europene. Primăria Braşov este unul dintre cei trei parteneri aleşi de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru implementarea unui proiect de dezvoltare a facilităţilor de îngrijire a copiilor.

Astfel, la Braşov şi în două sectoare bucureştene se vor face trei centre de excelenţă prin care să fie create facilităţi de îngrijire a copiilor, astfel încât tinerele mame să aibă posibilitatea de a-şi continua activitatea profesională. Decizia a fost luată după ce a fost votată legea care prevede concediul de îngrijire a copilului de doar un an. Potrivit iniţiatorului, va fi înfiinţată o reţea naţională de formatori acreditaţi din rândul profesioniştilor care lucrează în sistemul de îngrijire a copiilor. Pentru început, vor fi formate 150 de bone ce vor fi angajate de către autorităţile locale sau familii pentru a avea grijă de copii pe timpul zilei, şi totodată, va exista un program de formarea continuă a educatorilor din grădiniţe şi a personalului din creşe care au responsabilităţi în educarea copiilor.

Fiecare din cele trei centre va cuprinde şi o creşă. Cele 150 de femei care vor învăţa meseria de bonă vor fi selectate prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru ocuparea Forţei de Muncă (în cazul Braşovului, prin AJOFM) dintre persoanele şomere, cu vârsta de peste 45 de ani. Proiectul va fi demarat începând cu acest an, iar implementarea este prevăzută pe o perioadă de 36 de luni. Finanţarea este de peste 20,5 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este în valoare de 17,7 milioane lei, restul fiind suportat de către primăriile alese ca partenere în proiect. La finalul proiectului, administraţiile locale beneficiare vor avea obligaţia de a finanţa cheltuielile de funcţionare şi vor fi obligate să plătească şi salariile personalului angajat pe o perioadă de cel puţin cinci ani. „Proiectul a fost semnat, iar finanţarea este asigurată. În scurt timp vom găsi cea mai bună cale de implementare. Deocamdată avem două variante: fie vom reabilita, igieniza şi dota un spaţiu deja existent, fie vom construi de la zero acest centru de excelenţă. Dacă proiectul va permite, vom merge pe prima variantă, ceea ce ar scurta foarte mult procedurile. În această situaţie, sperăm să putem da în folosinţă acest centru până la finalul anului următor.”, a declarat primarul George Scripcaru.

El a mai precizat că în cazul în care trebuie construit, centrul ar putea fi construit în cartierul Bartolomeu, zonă care se află în atenţia primăriei pentru construcţia unei noi creşe. „În continuarea programului «Şcoală, grădiniţă, creşă în cartier», următoarea zonă în care dorim să construim o creşă este zona Bartolomeu, care ar putea acoperi necesarul de locuri în creşe pentru Bartolomeu, Stupini, zona Aurel Vlaicu şi Strada Lungă.”.

Proiectul poartă denumirea „Echilibru – o nouă abordare a vieţii familiale cu cea profesională” şi este finanţat prin Planul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, Axa Prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul Major de Intervenţie 6.3 – Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii.

SURSA: http://www.masuramedia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…