Home Cerc pastoral în Protoieria Câmpina

Cerc pastoral în Protoieria Câmpina

13 min read
0
0
411

În Protoieria Câmpina a avut loc marţi, 15 februarie, o conferinţă pastoral-misionară pentru preoţii din Cercul pastoral II Sinaia, informează „Ziarul Lumina”. Întâlnirea a avut loc la Parohia ‘Sfântul Gheorghe’ din Comarnic şi a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii. Tema conferinţei a fost ‘Catehizarea tinerilor, prioritate pastorală a zilelor noastre’. La conferinţă au participat cântăreţii din fiecare parohie, dar şi numeroşi credincioşi.

Întâlnirea preoţilor a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii de un sobor de preoţi şi diaconi. Deşi evenimentul a avut loc într-o zi din timpul săptămânii, au participat numeroşi credincioşi, care au lăsat grijile cotidiene pentru a veni la biserică. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Eugen Balog de la Parohia ‘Sfântul Ilie’ din Sinaia I a vorbit despre perioada liturgică a Triodului, o perioadă în care avem datoria de a ne curăţi sufleteşte şi de a ne apropia mai mult de Dumnezeu. Totodată, părintele Eugen a arătat importanţa postului pentru viaţa duhovnicească. ‘Postul trupesc fără cel sufletesc este precum un copil fără familie. Părinţii postului sunt credinţa, dragostea, nădejdea, iar fraţii şi surorile sunt facerea de bine, înlăturarea patimilor şi a răutăţilor. De aceea, iubiţii mei creştini, trebuie să înţelegem că postul acesta este ca şi o şcoală a înfrânării noastre trupeşti de la toate celelalte rele. Pentru că dacă ne asuprim doar trupurile şi nu ne înălţăm sufletele, nu se poate face absolut nimic. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că, atunci când posteşti, toate mădularele noastre trebuie să postească, şi gura, şi urechile, şi toate celelalte. Aşadar, să trăim în curăţie, în fapte bune şi să mergem pe calea aceasta cea bună ca să ne putem mântui’, a spus părintele Eugen Balog.

După Sfânta Liturghie, părintele protoiereu Costică Dumitru a explicat credincioşilor ce înseamnă întrunirea preoţilor într-un cerc pastoral şi importanţa întâlnirii.

Temă dedicată Anului Omagial

Cercul pastoral a fost prezidat de părintele protoiereu Costică Dumitru şi de părintele Gabriel Cârciu, coordonatorul Cercului pastoral II Sinaia. Tema cercului pastoral a fost dedicată ‘Anului Omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română’, astfel au fost abordate problemele familiei creştine, în special ale tinerilor. Părintele Ilie Caloianu de la Parohia ‘Naşterea Maicii Domnului’ – Ghioşeşti, Comarnic, a propus părinţilor participanţi dezvoltarea în plan pastoral a unui program de misiune eficient de catehizare a tinerilor. ‘Tineretul este grupul cel mai afectat şi poate infectat cu elemente şi principii dăunătoare. Prin natura sa, tineretul este cel mai avid la tot ce este nou, modern sau trendy. Trăind într-un climat frământat de tot mai multe schimbări, având ca specific neastâmpărul caracteristic vârstei, tinerii de azi, cei preocupaţi de metode şi formalisme şi un spirit al căutării, sunt tracasaţi de instabilităţi, încurcaţi şi amăgiţi de piaţa ofertelor, trezindu-se debusolaţi între aspiraţii, necunoaşteri şi neputinţe. Tineretul este dintotdeauna marcat de zbateri cotidiene şi frământări profunde. Prezenţa haosului său existenţial poate fi simţită. Întrebările lui existenţiale: Pentru ce trăiesc? Încotro merg?, nu numai că nu primesc un răspuns în haosul contestaţiei, al confuziei şi al rătăcirii orientate, dar, de mai multe ori, se pierd literalmente în climatul general de viaţă relaxată şi indiferentă care se întinde tot mai mult’, a arătat părintele Ilie Caloianu.

De asemenea, a fost luată în discuţie şi problematica pastoraţiei tinerilor care sunt pradă ispitelor de azi. Drept soluţie a fost adusă experienţa părintelui profesor George Metallinos de la Facultatea de Teologie din Atena, care a dus un grup de tineri la Sfântul Munte pentru însănătoşirea vieţii interioare a tinerilor. ‘Soluţia mizează pe interacţiunea dintre mediul vulcanic şi revoluţionar al tineretului cu spaţiul monahal, sobru, cald şi cu stabil fundament duhovnicesc. Spre a ajunge la unirea cu Dumnezeu, în măsura în care acest lucru se poate împlini aici, pe pământ, trebuie nevoinţă necontenită, o veghe neîncetată, aşa încât integritatea omului lăuntric, unirea minţii cu inima să poată ţine piept tuturor atacurilor, tuturor pornirilor pătimaşe’, a mai spus părintele Caloianu. Totodată, părintele referenţiar a subliniat că problemele tinerilor cer o rezolvare pe măsură, de aceea, centrele pentru tineret şi catehetice, întâlnirile speciale cu tinerii şi asociaţiile de tineri şi, nu în ultimul rând, proiectul catehetic ‘Hristos împărtăşit copiilor’ fac parte din priorităţile parohiei. ‘Reorganizarea şi reînnoirea efortului de catehizare a tineretului vor conduce la o renaştere liturgică atât de necesară pentru ca parohia împreună cu biserica ei să devină iarăşi centrul vieţii noastre.’

La viitoarele întâlniri vor participa şi soţiile preoţilor

După prezentarea referatului, părintele Ştefan-Vlăduţ Vasiliu de la Parohia ‘Sfântul Ilie’ din Sinaia I a precizat că tinerii de astăzi vor fi mâine temelia societăţii, a parohiei şi a Bisericii. ‘Dacă nu îi creştem de când sunt mici, din leagănul copilăriei, aşa îi vom avea în momentul când vor fi maturi. Sunt multe capcanele în care pot cădea tinerii de astăzi. Dacă îi creştem frumos, creştineşte, în spiritul adevărului cuvintelor Mântuitorului Iisus Hristos, care a spus că ‘Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa’, aşa îi vom avea şi pe copiii noştri, şi pe tinerii noştri, şi pe viitorii buni enoriaşi’.

‘Ziua de astăzi este una binecuvântată pentru noi, pentru că preoţii din bazinul Văii Prahovei s-au întâlnit la ceas de rugăciune în această biserică, unde clerul şi credincioşii s-au întâlnit în chip nevăzut cu Mântuitorul Iisus Hristos în Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul acestor întâlniri se creează o unitate în slujire, legături de prietenie şi avem în plan ca la viitoarele întâlniri ale noastre să fie invitate, alături de preoţi şi cântăreţi, şi doamnele preotese, care sunt de mare folos şi de mare sprijin pentru preoţi în activitatea pastorală. Anul acesta am stabilit ca în toate centrele protoieriei să organizăm şi alte întâlniri ale preoţilor cu credincioşii în zilele în care va fi săvârşită Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite’, a spus părintele protoiereu Costică Dumitru.

În luna februarie, în fiecare cerc pastoral din cadrul Protoieriei Câmpina se desfăşoară câte o conferinţă pastoral-misionară.

SURSA: http://www.basilica.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…