×

Cetatea de pe Tâmpa va fi din nou vizibilă

Cetatea de pe Tâmpa va fi din nou vizibilă

Vegetaţia a acoperit şi ultimele ruine ale cetăţii şi puţini braşoveni mai ştiu că pe Tâmpa a existat o cetate. Cel târziu la finele lunii viitoare, vor începe lucrările de defrişare a zonei, pentru ca ruinele să poată fi observate cu uşurinţă.

1137-522x320 Cetatea de pe Tâmpa va fi din nou vizibilă

Un proiect anunţat în toamna anului trecut de către edili devine acum realitate. Scoaterea la lumină a vechii cetăţi Brassovia, de pe muntele Tâmpa, va fi pus în practică cel târziu la finele lunii viitoare. „Până acum s-a realizat evaluarea teoretică a potenţialului arheologic al sitului. S-a întocmit un proiect privind scoaterea în evidenţă a ruinelor cetăţii Brassovia şi organizarea unui circuit turistic, odată ce lucrările vor lua sfârşit. S-au obţinut avizele pentru prima fază a proiectului, care va fi unul multianual, fază care înseamnă degajarea tufărişului şi arboretului crescut necontrolat pe zidul din latura sudică a cetăţii„, a declarat Alexandru Stănescu, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură, citat de Monitorul Expres. Suprafaţa totală a sitului este de aproximativ 23.000 de metri pătraţi,cetatea fiind de dimensiuni asemănătoare celei de la Râşnov.

Scurt istoric

Începuturile fortificaţiei sunt prea puţin cunoscute, însă în literatura de specialitate se discută despre datarea cetăţii de pe Tâmpa anterior venirii teutonilor în Ţara Bîrsei, adică înainte de 1211. Ridicarea în piatră a cetăţii de pe Tâmpa atestă din plin rolul ei strategic şi rangul de cetate regală, deoarece numai regele acorda privilegiul de a ridica cetăţi din piatră. Prima atestare documentară a cetăţii datează din 1241, când câteva familii s-au adăpostit între zidurile sale pentru a scăpa de invazia tătarilor. În această cetate a fost găzduită familia domnitorului Mircea cel Bătrân, în condiţiile în care Ţara Românească fusese invadată de oştile otomane (1395), iar Mircea însuşi fusese nevoit să se retragă în munţi.

SURSA: http://www.adevarul.ro

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed