Home Cetatea Medievală din Sighişoara este în pericol

Cetatea Medievală din Sighişoara este în pericol

6 min read
0
0
350

Cetatea Medievală din Sighişoara a rămas fără finanţare deşi este neapărat necesară o reabilitare. An de an mai cade câte o bucată din zidul Cetăţii. În timp ce autorităţile române se împiedică în birocraţie, la Washington, prinţul Charles, un îndrăgostit de Sighişoara, face eforturi în încercarea de a atrage turişti în Transilvania, inclusiv în oraşul de pe Târnave. Dacă nu-i hârtie, nu sunt bani-aceasta pare să fie scuza eternă folosită de responsabilii care s-au perindat prin turism în toţi aceşti ani. Cert este că Cetatea Sighişoarei o ia la vale sub privirile pline doar de regrete nu şi de voinţă ale preaputernicilor.

Care este legătura între dezvoltarea turismului şi politică? Simplu. Dacă un edil local nu are culoarea potrivită momentului ratează şansa de a obţine bani. Pretexte se găsesc, inclusiv legate de virgulă, dacă nu e să fie. Problema este că din cauza orgoliilor politice o bijuterie, o sursă inepuizabilă de venituri riscă să piară. Este şi cazul Cetăţii Medievale din Sighişoara. Unde, de câţiva ani se tot cârpeşte zidul Cetăţii. Pentru că bani pentru o lucrare durabilă nu există. Oficialii de la Bucureşti dau vina pe primarul Dorin Dăneşan. Respectiv că acesta nu şi-a dat interesul să facă proiecte pentru a obţine bani. A trebuit ca la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să vină un fost primar de sector, specialist în înregistrări telefonice, pentru a lămuri treaba cu Sighişoara. Chiar dacă acesta nu prea pare a avea prea multe informaţii despre Cetate, măcar de Dracula tot a auzit. Şi, cel puţin de frică, promite.

„Primarul a fost la mine si vom vedea pe bugetul care vine la anul ce putem face sa stopam degradarea zidului de nord. Din banii europeni, deocamdata nu. Proiectul a fost depus prea tarziu. Speranta mea este ca la anul cand vom renegocia banii pentru toata sub-axele acestea prioritare ale nostre  sa incercam sa mai luam bani de la alte planuri operationale  sectoriale si sa-i bagam in prioectele in care sunt deja in ADR-uri”, a declarat Răzvan Murgeanu, secretar de stat MDRT.

Primarul Dorin Dăneşan susţine că a depus proiecte pentru accesarea de fonduri europene, dar poate că nu a fost suficient de rapid.

 

„Proiectele sunt facute, sunt depuse la ADR Centru si suntem pe lista de asteptare, asta pot sa va zic. S-a facut o selectie si s-au implementat alte proiecte care erau poate mai urgente sau au depus mai repede ca noi”, a precizat  Dorin Dăneşan, primar Sighişoara.

În timp ce responsabilii de aici faţă de această situaţie tergiversează, dau vina unii pe alţii, s-a găsit un ambasador de rang înalt, care să arate că iubeşte cu adevărat Transilvania. Moştenitorul coroanei britanice, prinţul Charles, a transmis la Washington un mesaj prin care promovează turismul din Transilvania. „Încă de la prima mea vizită în Transilvania, în 1997, am fost fascinat de acestă parte magică a lumii, ascunsă în estul Europei, în inima României. Transilvania este un loc de o frumuseţe specială, plin de bogăţii culturale”, îşi începe mesajul Prinţul Charles. Cuvinte care valorează cât sute de contracte pitite pe sub mesele politicienilor români. Care încă o dată au demonstrat că sunt incapabili să gestioneze, nu doar problemele, ci şi sursele de venit.

SURSA: http://www.ziuaonline.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…