×

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov

De pe netedul ses al Barsei se zaresc de departe ruinele masive ale cetatii Rasnov, construita pe un deal stancos. Ridicata cam in acelasi timp cu cetatea taraneasca Prejmer, este amintita prima oara in documentele anului 1355. In secolele urmatoare, este refacuta si consolidata in mai multe randuri. Intre zidurile cetatii si-au gasit adapost si trupele lui Mihai Viteazul, care s-a oprit aici dupa infrangerea de la Miraslau (1600). Domnul a asteptat la Rasnov sa-i soseasca din Tara Romaneasca intaririle necesare refacerii armatei sale.
Situata pe drumul de veche traditie Brasov – Rucar – Campulung Muscel, ce lega Transilvania de Tara Romaneasca, cetatea a facut fata multor asedii; o singura data luptatorii ei au trebuit sa deschida portile, in anul 1612 din cauza lipsei de apa. Acest eveniment revine in memorie si datorita fantanii pe care o vedem in mijlocul cetatii. Este uimitoare truda cu care trebuie sa fi fost sapata in stanca dura fantana adanca de peste 150 m.

169-493x320 Cetatea Rasnov

Cum arata odinioara aceasta cetate ?
O plimbare printre ruinele camerelor de provizii, de-a lungul zidurilor groase, cu galeriile de unde luptatorii rasnoveni aparau cetatea, sau la „Ograda” – locul unde erau aduse vitele la adapost – ne poate sugera contururile ei.
O imagine tot ata de sugestiva ne-o ofera si muzeul din Rasnov, in care armele, uneltele, stampele si alte obiecte de epoca evoca atmosfera acelor vremuri si intregesc istoricul puternicei cetati. >

100 de Monumente si locuri istorice ale patriei – Editura Ion Creanga – Bucuresti 1977
Cand am vizitat-o in 2004 obiectele expuse in muzeul din Rasnov se aflau in cateva incaperi amenajate la intrarea in cetate si erau puse in valoare multe constructii ale cetatii, fantana, biserica s.a.

170-484x320 Cetatea Rasnov

SURSA: http://calatorii.myfreeforum.ro

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed