Coco de pe Omu: povestea româncei de 16 ani, cu şase recorduri mondiale de vârstă la alpinism, care atacă Everestul
Crina Coco Popescu a urcat pe Vârful Omu la şase ani şi jumătate. Când alţi copii descoperă cerculeţe şi bucle în caietele de scriere, fata soţilor Gabriela şi Ovidiu Popescu din Râşnov a bătut cu picioarele ei mici 2.505 metri. Nu mai ştie dacă au ros-o bocancii, ci doar că ea a mers tot drumul înainte. „Înainte să ajungem la Omu, ştiu că mama mea obosise, iar eu zburdam înainte şi ziceam «Hai odată că ne grăbim». Mai am nişte casete video acasă şi mă mai uit la ele. După ce am coborât de acolo, am insistat foarte mult să mergem şi-n alte locuri, să vedem şi alţi munţi”, mărturiseşte adolescenta pentru gândul.
l Urcarea la Omu a fost momentul care a declanşat pasiunea Crinei pentru munte. „Altceva nu s-a lipit de mine”, spune copila, povestind că părinţii au dus-o şi la patinaj şi la tenis, dar că niciunul dintre aceste sporturi nu a prins-o. „Cum am fost la patinaj, aşa am fost la Omu. Asta am vrut să fac de la început”, explică copilul, povestind că prima dată, pentru munte, a ieşit din ţară la zece ani, în Alpi, cu tatăl ei, într-o tabără a unui club alpin. Aici a urcat pe Dente del Giante, până la 4000 metri. Au urmat Olimp, Ararat şi Mont Blanc. La 12 ani a urcat pe Kalapatar, în Nepal. La 13 ani a atins vârful Kazbek în Caucaz, Damavand şi Alam Kuh în Iran. Acum doi ani a făcut revelionul pe Ojos de Salado în Atacama (aici a ajuns singură pe vârf), cel mai înalt vulcan din lume, ca, în ianuarie 2009, să ajungă pe Aconcagua – gigantul Americii de Sud. Au urmat Kilimanjaro în Tanzania şi Elbrus în Caucaz. În ianuarie 2010 a fost în expediţie în Oceania, unde a urcat pe Kosciuszko, Giluwe şi Carstensz Pyramid, iar în vara acestui an a escaladat Pico de Orizaba şi McKinley în America de Nord.
Pe fiecare vârf muntos, Crina Popescu a fost însoţită de tatăl ei, Ovidiu, un inginer pasionat de alpinism. „Tatăl meu e inginer, ca şi mama, dar totdeauna a avut pasiunea asta pentru munte şi a încercat să-mi arate tot ce se putea”, spune adolescenta din a cărei copilărie au lipsit păpuşile. „Nu mi-au plăcut”, spune Crina Popescu. „Normal, mai primeam cadouri de ziua mea, dar nu mi-au plăcut. Să te joci cu nişte păpuşi mi se părea banal. Totdeauna mă jucam cu maşinuţe când eram mică şi fugeam în pădure”.
l Ciudat sau nu, Coco mărturiseşte că are preocupări diferite faţă de cei din generaţia ei. Are telefon mobil, dar nu-l foloseşte. La şcoală îl ţine închis, iar acasă nu-i trebuie. Nu-i plac produsele tot în unul. Nu are iPad. „Nu-mi trebuie”. „Când merg pe munte, încerc să trăiesc momentul de atunci, nu să stau cu căştile în urechi şi să mă gândesc la altceva”. Gaşca ei sau prietenii „sunt tot pe munte”: „Sunt mai mari decât mine, dar petrecerile de la cabane sau de pe Postăvarul sunt la fel – tot cu dansat, cu stat de vorbă. Eu cred că asta e mult mai bine decât să merg la discotecă. Niciodată nu mi-a plăcut să merg în discoteci sau cu fustiţe, machiaj şi chestii din astea”.
l Crina Popescu nu fumează. Nici măcar nu a încercat să vadă cum e. „Am făcut odată o socoteală cât cheltuie un copil într-o lună pe ţigări. Vreo trei milioane şi ceva. Cu banii ăştia poţi face altceva nestricându-ţi sănătatea. Poţi să mergi să vezi un alt loc, sau să-ţi cumperi ceva. Niciodată n-am fost pasionată de shopping. Tot cu magazinele de munte sunt. Şi nici cheltuitoare nu sunt”, explică Coco relaţia ei cu banii.
l Merge în expediţii de regulă în vacanţă, dar se întâmplă şi să lipsească o săptămână sau două din când în când de la şcoală. „Desigur, recuperez”, povesteşte Crina Popescu, elevă în clasa a IX-a la clasa de Turism, bilingv germană. „Nu mi se pare greu să recuperez. La şcoală totdeauna am fost atentă. În mintea mea toate lucrurile se leagă”, spune Coco, ale cărei materii favorite sunt matematica şi chimia. „Mi se par logice. Niciodată n-am făcut meditaţii la nimic”, mărturiseşte adolescenta. Pentru decembrie 2010 are planuri mari – vrea să ajungă în Antarctica, cu un club din Rusia. Are nevoie de bani însă, de 28.000 de euro, pentru a completa suma necesară de 70.000.
Dacă reuşeşte să ajungă acolo şi să escaladeze munţii Sidley şi Vinson – cel mai înalt vulcan, respectiv cel mai înalt vârf din Antarctica, Coco devine prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Volcanic Seven Summits – cei mai înalţi vulcani de pe cele 7 continente. Un alt record de vârstă şi primul pentru alpinismul românesc feminin. De altfel, ascensiunea pe Mount Vinson reprezintă pentru Coco atingerea celui de-al şaselea vârf din circuitul Seven Summits – cele mai înalte vârfuri de pe cele 7 continente. La primăvară visează să urce pe Everest.
l Crina Popescu are o soră mai mică, Geta, de şapte ani, căreia – spune ea – îi place muntele, doar că e fan căţărări pe stâncă, pe panou. Am luat-o cu noi pe munte şi i-a plăcut foarte mult. Niciodată n-a spus nu, că ea vrea să facă altceva”, îşi descrie în câteva tuşe Coco sora . Promite? Ar putea fi cea mică o altă Crina Popescu? „Dacă un traseu pe munte e de mers pe munte şi apoi cu gol alpin, nu-i place. Dacă e doar de căţărat, e locul ei acolo”.
PENRU GALERIE FOTO/VIDEO CLICK AICI:
Partajează acest conținut:
Publică comentariul