Consulatul General al României La Sydney – NEWSLETTER (5)

338-320x320 Consulatul General al României La Sydney - NEWSLETTER (5)Stimaţi domni, stimate doamne,

Consulatul General al României iniţiază un proces de comunicare permanentă cu comunitatea. În acest sens, transmitem primul „Newsletter” realizat de Consulatul General (CG) din comunicările oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe pe teme de actualitate relevante pentru procesele politice şi diplomatice la care ţara noastră este parte.

Sperăm că astfel, prin furnizarea de informatii din surse autorizate, să putem adăuga un plus de autoritate institutională ştirilor care pot fi preluate din surse insuficient informate sau predispuse interpretărilor.

În măsura în care vom intra în posesia unor puncte de vedere oficiale, vom putea răspunde, de asemenea, solicitărilor dumneavoastră privind informatii sau pozitii nationale privind subiecte care nu au fost incluse în buletinele realizate de CG.

Cu prietenie,

Floricel Mocanu

Consul General

Sydney, Australia

–––––––––––––––––––––––––––––––––-

01 – 13 IULIE 2011

Lansarea Strategiei Dunării

În data de 30 iunie a avut loc  la Tulcea „Conferinţa pentru lansarea Strategiei Dunării” (SUERD), recent adoptată de Consiliul European. Ministerele care asigură coordonarea naţională a SUERD în domeniile prioritare care revin României au fost reprezentate de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, doamna Elena Udrea, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, doamna Anca Boagiu,  ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, minstrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Anton Niculescu.

Cu prilejul reuniunii a fost anunţată convocarea în perioada imediat următoare a primei reuniuni a Comitetului Director al Forumului Naţional pentru SUERD, cu scopul stabilirii unui grup de lucru pentru acordarea de asistenţă în domeniul finanţării proiectelor, organizarea primelor întâlniri ale grupurilor de acţiune pentru domeniile prioritare care revin României şi organizarea la începutul lunii octombrie a două forumuri economice în zona de Vest şi în cea de Est a ţării, pentru promovarea oportunităţilor Strategiei pentru dezvoltarea regională.

Misiune comună de evaluare a Comisiei Europene, FMI şi a Băncii Mondiale în România

Prima  misiune de evaluare a acordului de finanţare externă încheiat în acest an de România cu Comisia Europeană, FMI și BM a salutat îndeplinirea pentru prima dată a ţintelor de acord, respectiv a celor legate de deficitul bugetar, arierate, cheltuieli şi nivelul pierderilor companiilor de stat. În perioada imediat următoare se impun eforturi pentru atingerea ţintei de deficit pentru anul 2012 şi pentru absorbţia fondurilor europene. Pe de altă parte, datele macroeconomice preliminare din semestrul II 2011 arată că ritmurile producţiei industriale şi al exporturilor au încetinit în ultima perioadă, ceea ce ar putea implica o creştere economică sub nivelul celei prognozate dar încă pozitive. Evoluţia survine în contextul în care o uşoară încetinire este aşteptată pentru ansamblul economiei europene şi a celei americane. Percepţia analiştilor financiari asupra evoluţiei economice a României în următoarele şase luni a înregistrat o uşoară involuţie conjuncturală, pe fondul evoluţiilor din spaţiul european dar situaţia se aplică tutror statelor din regiune şi celor din zona Euro. Este de ramarcat, totuşi, faptul că rata şomajului a coborât în luna mai sub nivelul de 5%.

Reuniunea Părţilor la Convenţia de la Aarhus

La Chişinău a avut loc în perioada 29 iunie-01 iulie, Reuniunea Părţilor la Convenţia de la Aarhus. Urmare a sesizării României şi a unei organizaţii neguvernamentale din Ucraina cu privire la proiectul Bâstroe, reuniunea a constatat că această ţară încalcă în continuare prevederile Convenţiei. Prin urmare, ţara vecină a fost avertizată că, în situaţia în care nu va îndeplini obligaţiile care îi revin, ar putea pierde drepturile şi privilegiile pe care i le acordă documentul, fiind suspendată la viitoarea sesiune care va avea loc în 2014. În situaţia în care Ucraina va lua toate măsurile impuse la reuniunea din 2005 de la Alma-Ata, avertismentul va putea fi ridicat la 1 iunie 2012. Candidatul propus de România la Chişinău pentru funcţia de membru în Comitetul de Confirmare al Convenţiei, a fost ales membru al acestui organism. Convenţia de la Aarhus priveşte accesul la informaţia privind mediul, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu şi a fost ratificată de România în anul 2000.

Încheierea negocierilor de aderare la UE a Croaţiei

În cadrul Conferinţei Interguvernamentale care a avut loc la Bruxelles la 30 iunie, s-a marcat încheierea negocierilor de aderare la UE a Croaţiei. Finalizarea şi semnarea Tratatului de Aderare vor avea loc în a doua parte a acestui an, urmând ca ţara din Balcanii de Vest să devină efectiv cel de al 28-lea membru al UE, după ratificarea documentelor de către Parlamentele tuturor statelor membre şi de către Parlamentul European. Ministerul Afacerilor Externe felicită Croaţia pentru încheierea negocierilor de aderare şi îşi exprimă convingerea că aceste dezvoltări vor încuraja şi celelalte state care au vocaţia de a adera la UE, să continue reformele necesare concretizărtii parcursului lor european, contribuind astfel la consolidarea democraţiei şi a stabilităţii în întreaga regiune, se afirmă într-un comunicat făcut public la Bucureşti.

Fitch majorează ratingul României

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a majorat calificativul suveran al României pentru prima dată în peste trei ani, ca urmare a eforturilor Guvernului de la Bucureşti de a diminua deficitul bugetar, fiind apreciată şi ieşirea economiei din recesiune. Ratingul de ţară a fost astfel ridicat cu o treaptă, la BBB-, calificativ cu recomandare de investiţii, perspectiva fiind stabilă. O altă agenţie de profil, Moodys a publicat un calificativ asemănător pentru statul român, Baa3.

Singura agenţie încă circumspectă în privinţa ţării noastre este Standard & Poor’s care cu un calificativ BB+ consideră că România nu este o ţară sigură pentru investiţii.

Afacerile din industrie au crescut cu 20,4%

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat o serie de date statistice conform cărora cifra de afaceri din industrie a crescut cu 20,4% în primele 5 luni ale anului, susţinută de avansul din industria prelucrătoare cu 21,3% şi industria extractivă, cu 3,1%. În luna mai, afacerile au crescut în industrie cu 10,3% faţă de luna anterioară şi cu 17,3% faţă de perioada similară din 2010. Potrivit INS, pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în toate sectoarele – industria bunurilor intermediare (+29,7%), industria energetică (+24,4%), industria bunurilor de capital (+23,0%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7%), industria bunurilor de uz curent (+6%).

Contribuţia României la bugetul UE în 2011

Potrivit Parlamentului European (PE), contribuţia României la bugetul Uiniunii Europene (UE) pentru anul în curs va fi redusă cu 46,3 milioane de Euro faţă de suma prevăzută iniţial, de 919 milioane Euro. Această decizie se datorează votului PE de distribuire către statele membre a unui surpuls bugetar înregistrat anul trecut. Conform PE, surplusul provine din suma de 4,5 miliarde Euro pe care UE nu a reuşit să o cheltuiască anul trecut, respectiv 2,72 miliarde din fonduri alocate programelor europene, restul provenind din amenzi, dobânzi şi surplusuri rezultate din cursul valutar.

Strategia Dunării prinde contur

După adoptarea la 26 iunie de către Consiliul European, Strategia Dunării beneficiază de atenţia necesară din partea statelor direct implicate în punerea sa în aplicare.  România a realizat prima reuniune pe această temă în urmă cu două săptămâni,  Austria a organizat o conferinţă internaţională săptămâna trecută la care a luat parte şi ministrul român de Externe, domnul Teodor Baconschi iar Germania va organiza luni, 11 iulie, la Stuttgart, Conferinţa Şanse şi perspective ale Strategiei europene a Dunării, la care Ministerul Afacerilor Externe va fi reprezentat de secretarul de stat Doru Costea.

MAE salută proclamarea  independenţei Republicii Sudanului de Sud

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti salută proclamarea la 9 iulie a independenţei Republicii Sudanului de Sud. Actul de independenţă survine după punerea în aplicare a Acordului Cuprinzător de Pace din 2005 care a pus capăt războiului civil dintre Nordul şi Sudul ţării şi care a fost validat prin referendum popular recunoscut de Sudan şi de ansamblul comunităţii internaţionale. România recunoaşte astfel Republica Sudanului de Sud ca stat suveran şi independent şi îşi exprimă intenţia de a dezvolta relaţii strânse de cooperare cu noul stat.

Strategia Dunării

Conferinţa Oportunităţi și perspective ale Strategiei UE pentru Regiunea Dunării a beneficiat de participarea primului-ministru al landului Baden-Wurttenberg, dl Winfried Kretschmann, a comisarului european pentru energie, dl Gunther Oettinger şi a reprezentaţilor la nivel înalt ai României, Bulgariei, Serbiei, Croaţiei şi Bosniei-Herţegovina. Organizatorii germani s-au concentrat asupra modalităţilor de concretizare a proiectelor SUERD într-o perioadă determinată, în timp ce reprezentantul Comisiei Europene a subliniat importanţa pe care Strategia o reprezintă  pentru sprijinirea zonelor mai puţin dezvoltate de către cele mai avansate din punct de vedere economic sau al infrastructurii. România a fost reprezentată de secretarul de stat în MAE Doru Costea care, pe lângă exprimarea viziunii româneşti asupra concretizării proiectelor SUERD, a avut o întrevedere cu premierul landului Baden-Wurttenberg, o întâlnire cu preşedintele Consiliului de administraţie al Fundaţiei Steinbeis, dl Heniy Trasch şi a efectuat o vizită la Institutul Român din Frieburg unde există o bibliotecă românescă.

Consultări româno-elene

La Atena au avut loc marţi, 12 iulie, consultări bilaterale româno-elene pe teme europene. Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a abordat cu ministrul supleant al Afacerilor Externe grec, dna Mariliza Xenogiannakopoulou subiecte precum susţinerea intereselor comune în negocierile privind noul buget multianual al UE şi pentru Politica Agricolă Comună, ca și pentru Politica Europeană de Coeziune.

Bogdan Aurescu a susţinut promovarea comună a includerii Republicii Moldova în recent lansata iniţiativă pentru Balcanii de Vest a UE, în contextul progreselor recente ale acestui stat pe calea adoptării valorilor şi practicilor europene. Demnitarul elen a reafirmat susţinerea ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen fără condiţionalităţi suplimentare şi a formulat aprecieri la adresa ţării noastre pentru contribuţia la operaţiunile FRONTEX ale UE desfăşurate la frontiera greco-turcă pentru securizarea frontierelor comunitare şi pentru combaterea imigraţiei ilegale.

Comunicat de presă  MAE

Ministerul Afacerilor Externe al României îşi exprimă dezacordul cu privire la conduita neuzuală a MAE albanez care, în cursul zilei de 12 iulie 2011, i-a solicitat ambasadorului României la Tirana să clarifice unele pretinse afirmaţii referitoare la Kosovo atribuite cu rea-credinţă Preşedintelui României de către presa albaneză în urma publicării lor pe un site. Acestea atribuiau Preşedintelui României unele calificări nereale cu privire la trăsături caracteriale ale albanezilor, inclusiv ale celor din Kosovo. Ambasadorul României a respins ferm veridicitatea afirmaţiilor respective şi a precizat că ne aflăm în faţa unei dezinformări menite să afecteze tradiţionala prietenie dintre România şi Albania. Ambasadorul României  a reafirmat poziţia de principiu a ţării noastre în dosarul Kosovo, subliniind că aceasta este binecunoscută tuturor aliaţilor şi partenerilor europeni şi euro-atlantici. Poziţia României se bazează pe principiile dreptului internaţional. Pe acest fond, MAE român a comunicat ambasadorului Albaniei la București, în cursul zilei de 12 iulie, că este total inacceptabil faptul că un ambasador român a fost pus în poziţia de a da explicaţii în urma unor informaţii neverificate şi provenind din surse neclare. Acest tip de abordare nu este în concordanţă cu nivelul relaţiilor bilaterale şi nici cu susţinerea constantă de către România a aspiraţiilor europene ale Albaniei. MAE dezaprobă încercările de trivializare a dialogului diplomatic şi supralicitarea unor informaţii precare vehiculate în mediile de comunicare virtuale.

Informaţii suplimentare

În cursul zilei de 12 iulie 2011, ora locală 12,30, pe site-ul televiziunii albaneze de ştiri Ora News a fost postat un articol în care sunt citate pretinse declaraţii făcute de Preşedintele României pentru mass-media italiene, la un moment şi în circumstanţe neprecizate. Aceste informaţii fuseseră preluate de pe un website italian. Până la ora locală 15:00, alte posturi de televiziune au difuzat în cadrul buletinelor de ştiri informaţiile publicate de Ora News. Aceste false afirmaţii au fost ulterior preluate de mass-media electronice din Kosovo şi au început să fie difuzate şi pe reţelele de socializare, căpătând amploare. Ulterior, Ora News şi website-ul italian au retras articolul.

Consulatul General Sydney

Tel. + 61 2 93318799

Fax. + 61 2 93571565

E-mail.  consgrom@tpg.com.au

13 iulie 2011

Partajează acest conținut:

Publică comentariul

You May Have Missed