Home Consulatul General al României La Sydney – NEWSLETTER (6)

Consulatul General al României La Sydney – NEWSLETTER (6)

16 min read
0
0
370

Stimaţi domni, stimate doamne,

Consulatul General al României iniţiază un proces de comunicare permanentă cu comunitatea. În acest sens, transmitem primul „Newsletter” realizat de Consulatul General (CG) din comunicările oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe pe teme de actualitate relevante pentru procesele politice şi diplomatice la care ţara noastră este parte.

Sperăm că astfel, prin furnizarea de informatii din surse autorizate, să putem adăuga un plus de autoritate institutională ştirilor care pot fi preluate din surse insuficient informate sau predispuse interpretărilor.

În măsura în care vom intra în posesia unor puncte de vedere oficiale, vom putea răspunde, de asemenea, solicitărilor dumneavoastră privind informatii sau pozitii nationale privind subiecte care nu au fost incluse în buletinele realizate de CG.

Cu prietenie,

Floricel Mocanu

Consul General

Sydney, Australia

—————————————————————————————————-

14 – 28 IULIE 2011

Prietenii Ucrainei la Bruxelles

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat luni, 18 aprilie, la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei care funcţionează în coordonarea Comisiei Europene, la Bruxelles.        Este un format de sprijin pentru încurajarea adaptării ţării vecine la legislaţia şi standardele democratice ale UE şi se desfăşoară, de regulă, în marginea reuniunii lunare a miniştrilor de Externe din statele membre.

Principala temă a întâlnirii de luni a constituit-o finalizarea negocierilor asupra Acordului de Asociere a Ucrainei la UE, inclusiv a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA). S-a exprimat şi dorinţa UE de relaxare a regimului de vize, în privinţa căruia ţara noastră are un interes special, cu deosebire pentru reglamentarea regimului micului trafic de frontieră, în domeniul căruia negocierile bilaterale se prelungesc datorită rezervelor constante ale părţii ucrainene, în defavoarea cetăţenilor din regiunea de graniţă.

Ministrul român de Externe a folosit prilejul pentru a-i exprima omologului ucrainean îngrijorarea părţii române pentru evenimentele neplăcute care au avut loc în data de 16 iulie când un grup de jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile din România au fost împiedicaţi la graniţă să participe la sfinţirea unei biserici româneşti în regiunea Odesa.

Seminar internaţional la Bucureşti privind înpărtăşirea experienţei democratice

În perioada 12-15 iunie s-a desfăşurat la Bucureşti seminarul Africa de Nord şi Europa de Est, perspective şi experienţe împărtăşite  –  o punte peste 20 de ani. Reuniunea a reprezentat concretizarea propunerilor făcute de ministrul de Externe în timpul turneului din Africa de Nord şi a reunit 40 de participanţi din Egipt şi Tunisia, ţări aflate în tranziţie spre regimuri democratice, după Revoluţia Iasomiei. Organizatorii au fost MAE, Divizia de Asistenţă Electorală a Secretariatului ONU de la New York şi Autoritatea Electorală Permanentă de la Bucureşti. Principala temă a prelegerilor a constituit-o modalitatea organizării, derulării şi supravegherii alegerilor în noile democraţii, fiind împărtăşite experienţele României în domeniu.

Date economice la zi

România

Inflaţia a scăzut la 7,93% în luna mai faţă de 8,41% cât înregistrase în luna anterioară, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 1,5%, în timp ce preţurile produselor nealimentare au crescut cu 0,2% iar cele ale serviciilor, cu 0,7%. În acest context, Banca Naţională a revizuit în urcare prognoza pentru nivelul inflaţiei la sfârşitul anului, de la 3,2% la 3,6%. În Uniunea Europeană, inflaţia medie este de 3,1%.

Exporturile au crescut cu 32% în primele 5 luni ale anului, la 18,2 miliarde euro, devansând nivelul importurilor care a crescut cu doar 23%, la 21,8 miliarde euro. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 13,1 miliarde euro la expedieri şi de 15,6 miliarde euro la introduceri, reprezentând 71,8% din exporturi, respectiv, 71,1% din importuri.

SUA

Negocierile iniţiate de preşedintele Obama în privinţa creşterii datoriei publice a SUA sunt în impas, prefigurând o inflaţie scăpată de sub control, o nouă criză economică cu implicaţii globale, creşterea şomajului peste rata actuală de 9,5% şi incapacitatea statului de a plăti pensiile aferente lunii iunie pentru toate categoriile de beneficiari. Reacţiile imediate au fost deprecierea dolarului, formularea unui mesaj de atenţionare din partea FMI asupra posibilităţii intrării SUA în incapacitate de plată şi ameninţarea scăderii ratingului de ţară la categoria de risc. Negocierile politice vor continua până la sfârşitul lunii în curs.

China

Economia chineză menţine ritmul de creştere de 9% pe anul 2011, bazându-se pe cheltuielile destinate menţinerii pieţei imobiliare şi pe dezvoltarea provinciilor din interior care ar putea elimina impactul crizei datoriilor suverane din Europa. Investiţiile au reprezentat mai mult de jumătate din creşterea economică, ceea ce reprezintă, în aprecierea analiştilor, principala vulnerabilitate a economiei chineze care devine dependentă de investiţii fixe şi exporturi şi nu se bazează pe consum.

Europa de Est

Cea mai mare bancă de stat din Rusia, Sberbank, va achiziţiona contra a circa un miliard de dolari, divizia est-europeană a băncii austriece Volksbanken AG. Prin această tranzacţie, Sberbank doreşte să îşi diversifice sursele de venit şi să îşi întărească prezenţa pe pieţele externe. Volksbank este prezentă şi în România, cu o cotă de piaţă redusă.

***

Consulatul General al României la Sydney are plăcerea de a pune la dispoziţia cetăţenilor romani, posibili benficiari ai  Legii Votului prin Corespondenţa care va intra în dezbatere parlamentară începând cu luna septembrie, principalele prevederi ale acesteia, fiind la dispoziţia acestora pentru orice comentariu sau informaţie suplimentară.

Floricel Mocanu

Consul General

PREVEDERILE LEGII VOTULUI PRIN CORESPONDENŢĂ

Pentru ce se poate vota prin corespondenţă

Prevederile Legii privind votul prin corespondenţă se vor aplica, în cazul adoptării, pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, a Preşedintelui României şi a reprezentanţilor pentru Parlamentul European, nu pentru alegerile locale sau referendum. Se aplică numai cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care dovedesc cu documente valabile acest statut şi care solicită în scris că doresc să voteze prin corespondenţă.

Înregistrarea votanţilor

Solicitantul se va înregistra în Registrul alegătorilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare din circumscripţia consulară de care aparţin. Registrul se constituie în format electronic şi se interconectează în reţea securizată cu toate misiunile diplomatice, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu Autoritatea Electorală Parmanentă de la Bucureşti. Se eliberează (de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare) Atestatul pentru exercitarea votului prin corespondenţă care conţine Declaraţia pe proprie răspundere că opţiunea de vot nu a fost influenţată şi secretul votului nu a fost afectat.

Documentele  expediate

Documente furnizate – Buletinul de vot, atestatul de vot, autocolantul cu menţiunea Votat (se aplică de către votant în căsuţa cu opţiunea de pe buletinul de vot), un plic interior în care va fi introdus buletinul de vot, un autocolant de securizare care se va aplica pe plicul cu buletinul de vot după introducerea acestuia, un plic exterior pentru returnarea la misiunea diplomatică şi un plic cu adresa alegătorului care va cuprinde toate materialele mai sus menţionate şi un formular cu instrucţiuni de folosire în limba română.  Acestea se transmit alegătorului cu 15 zile înaintea zilei votării, pe cheltuiala misiunii diplomatice. Transmiterea plicului cu votul, se va efectua pe cheltuiala votantului.

Procedura de vot

Toate plicurile cu voturi vor fi preluate de secretariatul misiunii diplomatice şi predate preşedintelui secţiei de votare stabilit de şeful misiunii. Între orele 06,00 şi 07,00, în ziua votării, preşedintele secţiei de votare a misiunii prezintă membrilor plicurile sigilate cu voturi primite, le introduce în urnă, după care, în prezenţa tuturor membrilor secţiei de votare, la încheierea votării, deschide urna, desigilează plicurile, numără voturile pentru fiecare candidat şi trece rezultatul votării în procesul verbal semnat de toţi membrii secţiei de votare. Rezultatul este comunicat prin linie securizată Ministerului Afacerilor Externe care îl pune la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente. Originalele voturilor sunt transmise Autorităţii Electorale Permanente, prin curier diplomatic.

NOTĂ

Votul prin corespondenţă nu anulează procedura votării directe la secţiile de votare deschise la misiunile diplomatice şi consulare ale României în străinătate, ci este complementar acesteia.

Măsuri antifraudă

Prin întocmirea Registrului Votanţilor, se evită votul multiplu. Buletinul de vot, executat de Imprimeria Naţională, cuprinde elemente de siguranţă pentru evitarea falsificării. Atestatul confirmă unicitatea votului. Autocolantul cu menţiunea Votat este de tip kinegramă, cu caractere unice. Buletinul de vot transmis la misiunile diplomatice şi oficiile consulare este în plic închis care se desigilează în prezenţa tuturor mebrilor secţiei de votare.

Consulatul General Sydney

Tel. + 61 2 93318799

Fax. + 61 2 93571565

E-mail.  consgrom@tpg.com.au

28 iulie 2011

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…