Copilul tau se uita ore in sir la desene? Cum ii influenteaza ele modul de a gandi si actiona?
Fiecare parinte trebuie sa stie asta!
In timpul socializarii si ca urmare a acesteia, oamenii dobandesc cunostinte, abilitati si experiente care contribuie la integrarea lor in societate. In ciuda faptului ca aceasta se desfasoara de-a lungul intregii vieti, etapa copilariei este mai importanta, pentru ca atunci micutul incepe sa-si formeaza personalitatea, preferintele si comportamentul.
Socializarea se realizeaza prin asa numitii agenti, precum familia, biserica, scoala, televiziunea, dar si desenele animate atat de atractive pentru pitici. Ele ajung astfel sa le influenteze valorile, perceptia, felul in care comunica, deci cam intreg procesul de formare.
Manati de setea de cunostinte, copiii absorb informatii din toate partile, iar cele mai multe provin din fata televizorului sau altor device-uri. Statisticile arata ca micutii cu varsta cuprinsa intre 2 si 9 ani petrec aproximativ 4 ore in fata acestor aparate.
Desenele animate: impact negativ sau pozitiv?
Oamenii de stiinta nu sunt convinsi daca desenele au un efect pozitiv sau negativ asupra copiilor, totusi anumite productii pot fi nesanatoase pentru ei. Printre avantajele pe care ele le aduc se gasesc informatii suplimentare despre lume si divertisment interesant. Alese cu grija, desenele animate ii invata pe micuti cum sa se comporte in societate si le imbogatesc vocabularul. De asemenea, multe dintre personaje traiesc intr-un mod sanatos, au multe caracteristici pozitive, pe care copiii le imita adesea.
De-a lungul timpului, cercetatorii au realizat o multime de studii pentru a clarifica efectele negative ale desenelor asupra comportamentului celor mici. Ei au observat ca acestea pot provoca daune asupra sanatatii psihice, inducand un comportament dur si dorinta de izolare sociala.
In 1997, 653 de prichindei din Japonia au fost spitalizati din cauza convulsiilor epileptice. Lucrarile stiintifice suplimentare au descoperit ca ele au fost declansate de al 38-lea episod al productiei „Pokemon”, care ulterior a fost interzis de autoritati.
Pe de alta parte, American Pediatric Academy a stabilit ca piticii care urmaresc scene cu violenta devin agresivi, neascultatori, cruzi si irascibili.
Potrivit specialistilor, imaginile violente le creeaza dificultati in a intelege efectul si consecintele faptelor. De exemplu, cand un obiect greu cade in capul unui personaj, momentul provoaca rasete, iar eroul nu e ranit. Vazand acest lucru, copilul considera ca la fel se intampla si in realitate.
Cum aceste productii ocupa o parte importanta a timpului liber al prichindeilor, pentru a fi protejati de efectele lor negative, expertii ii sfatuiesc pe adulti sa le limiteze accesul la maxim doua ore pe zi. In schimb, este necesar ca cei mici sa aiba in program si alte activitati, cum ar fi sa socializeze si sa se joace cat mai mult cu cei de varsta lor sau sa rasfoaiasca alaturi de parinti una cartile si povestile pentru copii pe care le prefera.
De-a lungul timpului, desenele animate au fost folosite ca mijloace de propaganda, iar unele dintre ele pentru a denigra anumite meserii ori comportamente. Sigur ca multe raspandesc idei benefice si niciun expert nu recomanda eliminarea acestora din educatia copiilor. Ei sustin ca productiile trebuie alese cu grija si urmarite in preajma unui adult. Opteaza pentru cele care incurajeaza jocurile, lectura, muzica ori alte activitati care pot face diferenta in formarea copilului!
Sursa foto: Shutterstock.com
Partajează acest conținut:
Publică comentariul