×

Creditarea în valută ar trebui restricţionată, împrumuturile în monedă exotică interzise

Creditarea în valută ar trebui restricţionată, împrumuturile în monedă exotică interzise

114 Creditarea în valută ar trebui restricţionată, împrumuturile în monedă exotică interziseCreditarea în valută ar trebui limitată pentru că reprezintă o vulnerabilitate pentru ţările Europei Centrale şi de Est. În acest sens ar trebui luate măsuri concrete la nivelul Uniunii Europene, susţin analiştii financiari.

„Cred că sunt necesare măsuri concertate la nivelul Uniunii Europene pentru a limita creditarea în valută, care reprezintă o vulnerabilitate pentru ţările ECE. În acelaşi timp, creditele în monedă exotică ar trebui interzise, şi nu cred că ar deranja pe nimeni acest lucru”, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank România citat de agenţia NewsIN. Stimularea pieţei titlurilor de stat şi crearea unei referinţe de dobândă cu ajutorul unor scadenţe mai lungi ar putea stimula creditarea pe termen lung în lei. „În momentul de faţă nu se poate vorbi despre creditare ipotecară în lei”, a mai spus Dumitru.

„Creditarea în monedă naţională ar trebui să fie un obiectiv pentru toată lumea. Business-ul nu va mai fi la fel ca înainte. Recuperarea (economică, n.r.) va fi foarte lentă, iar creditarea nu va mai atinge nivelul anterior”, afirmă Lucian Anghel, economist-şef Băncii Comerciale Române (BCR).

Şi tot el susţine că piaţa creditelor se află acum într-o stare de incertitudine sporită de măsurile acordului Basel III care va cere băncilor, cel mai probabil, să-şi majoreze capitalul social pentru a face faţă riscurilor.

În plus, măsurile măsurile de politică monetară la îndemâna BNR sunt din ce în ce mai limitate.

„Banca centrală a fost singura instituţie care a acţionat anti-ciclic. Nu ştiu acum cât spaţiu de manevră mai are acum şi asta nu e din cauza BNR….Nu trebuie să înlocuim riscul de curs cu un risc de dobândă. O fluctuaţie a dobânzii de la 6% la 9% ar putea să implice un risc similar cu o fluctuaţie a leului de la 4,2 la 5 (lei per euro). Banca naţională, cu toate pârghiile de care dispune, nu poate să controleze la nesfârşit dezechilibrele”, a mai spus specialistul BCR citat de NewsIN.

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed