Home Breaking News Stiri Exclusive Cum ne afecteaza tehnologia productivitatea si in general, viata?

Cum ne afecteaza tehnologia productivitatea si in general, viata?

8 min read
0
0
328

Ciprian Trandafirescu

Revolutia industriala de acum aproximativ 200 ani a marcat inceputul unei dezvoltari accelerate a tehnologiei, asociata in general cu progresul speciei umane. De la inventarea motorului cu aburi perfectionat, in 1784, pana in prezent, ritmul dezvoltarii tehnologiei a crescut exponential si nu da semne de incetinire.

Comunicam, calatorim, mancam din ce in ce mai usor, mai rapid si mai ieftin, traim mai mult. Toate se intampla instantaneu, nu avem rabdare, avem din ce in ce mai multe lucruri de facut si avem impresia ca nu ne ajunge timpul.

In perioada adolescentei am citit aproape intreaga colectie de carti a lui Isaac Asimov, celebrul scriitor de science fiction, de altfel un respectat si premiat profesor de biochimie la Boston University. In 2008 am vazut filmul de animatie Wall-e, care m-a pus serios pe ganduri.

Probabil te intrebi deja ce legatura au toate cele mentionate cu prezentul? In cartile lui Asimov sunt descrise lumi si perioade din viitor, puternic tehnologizate si robotizate, iar in Wall-e sunt ilustrate foarte bine o parte din acestea. Problema e ca o buna parte se intampla chiar acum, iar daca extrapolam, urmarea nu e foarte placuta.

In Wall-e, oamenii de pe nava spatiala erau supraponderali, se deplasau cu ajutorul unor scaune robotizate si aveau acces la orice prin simpla comanda vocala. Suna familiar? :)

Eu am identificat cateva minuni ale tehnologiei care, utilizate excesiv, pot dauna grav eficientei si chiar sanatatii. o parte din ele sunt deghizate in mijloace de crestere a eficientei, insa la o privire mai atenta, sunt exact opusul.

Smartphone-ul

Am zis smartphone, fiindca telefoanele mobile clasice vor dispare, in opinia mea, in cativa ani. Chiar ai nevoie sa-ti iei pulsul cu ajutorul camerei foto a telefonului? Daca esti pasionat de fotografie, chiar folosesti camera de 8 MP, cu focus automat si stabilizator de imagine, incorporata in telefon? Tocmai citeam zilele trecuta un articol care spunea ca majoritatea oamenilor folosesc maxim 5-7 aplicatii ale unui telefon. Editeaza cineva prezentari powerpoint cu telefonul? Ce placere poti avea atunci cand mangai o pisica digitala, frecand un geam? Pe bune. Toate aplicatiile care nu acopera o nevoie de comunicatie sunt total contraproductive si consumatoare de timp, aceasta resursa foarte pretioasa, limitata si ireversibila.

Emailul

Cu precadere cel instant, mai exact blecberi. Am fost un fan devotat in ultimii 5 ani, insa de cand am inceput sa elimin tot ce e contraproductiv, a iesit in calea mea. Hai sa ne gandim in ce domeniu ai nevoie de email instant? Ce nu poate astepta 1,2, maxim 3 ore? Urgentele medicale? Probabil ca e mai eficienta comunicarea vocala, decat emailul. Tranzactiile pe bursa? Chiar poti sa iei o decizie de tranzactionare fara sa analizezi cotatiile si trendurile pe un ecran normal?

De multe ori, am pierdut emailuri foarte importante tocmai pentru ca le-am primit si pe BB si nu am apucat sa raspund pe moment. Cu toate ca sunt foarte activ si sunt implicat in multe proiecte, concluzia mea in legatura cu utilizarea emailului este: verificare si raspuns/forward/delete/set reminder/etc – dimineata, intre 8-10,00; la pranz – intre 13-15.00, seara – 18-19.00 si seara tarziu, in jur de 23.00 sa verific daca sunt ceva urgente.

GPS-ul

Ma refer la gadget-urile pentru utilizare personala, nu la tehnologia GPS. In diverse forme, pentru masina, pentru smartphone, aplicatii de laptop, aiped, etc. Prima strada, cotiti la stanga; dupa 500 metri, cotiti la dreapta; la a treia intersectie, iesiti din masina, dezbracati-va si faceti dansul gainii turbate. Oameni buni, in cutia craniana, avem un organ foarte puternic, care poate intelege si tine minte o explicatie de genul “Prietene, de la intersectia cu Dna Ghica, a treia la stanga, dupa benzinarie, blocul din spate, scara 3″ Tot acest organ uimitor poate intelege foarte usor o harta de hartie, atunci cand esti intr-o tara straina. Ca sa nu mai zic ca in orice tara care nu e Uganda, semnalizarea pe autostrazi, etc, e suficienta. In orice caz, mi se pare penibil sa fac ce-mi spune o voce inregistrata. Si mai penibili mi se par soferii de taxi, mai ales cei tineri, care habar n-au cum sa ajunga de la Victoriei la Gorjului, fara GPS.

Iubesc si folosesc tehnologia, dar nu pot sa nu vad pericolul utilizarii excesive, in detrimentul dezvoltarii inteligentei noaste umane, a imaginatiei si a creativitatii. Pana la urma, daca inventam in continuare aparate si roboti care gandesc pentru noi si ne spun ce sa facem, unde vom ajunge? Le programam de fapt sa ne spuna ce sa dorim, ce sa cumparam, cand sa cumparam, cat sa cumparam, de ce avem nevoie de acest nou model de skjfsjfh, cu sistemele HJJDH, LLOOO, (*&(*( incluse.

Dar sa nu intram intr-o teorie conspirationista :)

Ciprian Trandafirescu
SURSA: http://trandafirescu.net
TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cauți o mașină SH? Iată cum să găsești una fără probleme

Lista de verificare a lucrurilor pe care ar trebui să le cunoaști atunci când cumperi o ma…