Home Breaking News Stiri interne Cum se aleg BABELE in functie de zona tarii. Traditii si obiceiuri in luna martie

Cum se aleg BABELE in functie de zona tarii. Traditii si obiceiuri in luna martie

9 min read
0
1
540

Babele sunt considerate personaje ale mitologiei populare româneşti şi, încă din cele mai vechi timpuri, au fost văzute drept vestitoare ale primăverii.

babe_martie_52444900

Conform credinţei populare, legenda Babelor este asociată cu Baba Dochia, responsabilă de venirea iernii, care începând cu 1martie şi până pe data de 9 a aceleiaşi luni, aceasta începe să-şi lepede cojoacele, semn că vremea devine tot mai călduroasă.

Conform calendarulortodox.ro, bătrânii sunt de părere că aceste zile reprezintă un etalon pentru tot restul anului, astfel că, în funcţie de vremea din ziua aleasă în intervalul 1-9 martie, vom avea parte de un an bogat, în care toate ne vor merge bine (soare, vreme frumoasă) sau, din contră, vom fi supărăcioşi şi mohorâţi la fel ca baba aleasă (vreme urâtă, ploaie, nori). Cu toate acestea, dacă în ziua aleasă de noi va ninge, semnele arată că anul va fi unul bogat, cu multe realizări.

Cum se alege baba?

Legat de alegerea unei zile / babe, circulă în popor două variante. Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile, cu menţiunea că această alegere trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie. O altă variantă este alegerea babei în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba conform cu ziua respcectivă. În caz că data naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel: dacă cineva este născut pe 28 mai, baba se calculează astfel: 2+8=10, 1+0= 1, astfel cã baba va fi pe 1 martie.

Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde, în timp ce în zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase.

În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.

SURSA: http://www.primatv.ro

Cum ne alegem „babele“ în Martie şi ce prevesteşte vremea Babei Dochia

Începând cu data de 1 şi până pe 9 martie, tradiţia spune că trebuie să ne alegem o „babă“ aferentă unei zile din acest ciclu calendaristic, iar aceasta va anticipa starea de spirit şi norocul pentru întreg anul.

Astfel, dacă vremea din ziua aleasă va fi frumoasă ne va merge bine tot anul, însă dacă va fi mohorâtă vom avea parte de un an cu supărări şi necazuri. Dacă plouă sau ninge în ziua aleasă drept Babă, anul va fi unul bogat. Alegerea babelor la început de martie sunt supertiţii, devenite automatisme.
Modalitatea prin care ne alegem zilele de Babe de la zonă la zonă. Astfel, în zona Moldovei, baba se alege în funcţie de ziua în care eşti născut. Dacă data naşterii este formată din două cifre, se face suma acestora, iar rezultatul obţinut este Baba persoanei născute în acea zi. Dacă suma obţinută este mai mare decât cifra nouă, atunci se însumează din nou. În zone ale ţării, Babele se aleg aleatoriu, pur şi simplu optând pentru o zi din cele nouă sau raportând data aleasă la un eveniment important din viaţă
Potrivit tradiţiei, în ziua în care ne alegem Baba, nu trebuie să muncim. Se spune că cei care fac treaba în ziua de întâi martie atrag ghinionul şi zilele negre asupra lor.
“Sunt reminiscenţe din vechile credinţe populare, care se înscriau în orizontul magic. Înainte de religie, în momentul în care omul s-a desprins de animalitate a avut un sistem de interpretare a lumii, sistemul magic care presupunea că omul, prin anumite acţiuni, îndeplinind anumite reguli, poate să influenţeze mersul vieţii sale, destinul său propriu zis. Spre deosebire de religie, care îi fixează din alte considerente, comandamente morale, teologice, destinul uman, magia a fost considerată, de fapt, un fel de ştiinţă inversă, mergând de la convingerile umane”, a declarat, pentru Adevărul, etnologul vasluian Dan Ravaru.
Baba Dochia este unul dintre miturile fundamentale ale românilor, care au format cultura românescă, afirmă etnograful vasluian Dan Ravaru. Legenda Dochia cunoaşte mai multe variante, care au însă ca numitor comun instabilitata caracterului babei care o întruchipează.
Zilele Babei corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte. Se spune că odată dezbrăcate cojoacele ele sunt însuşite de surorile babei Dochia. În credinţa populară, babele sunt înzestrate cu puteri magice, care le permit să influenteze starea vremii. De aceea în această perioadă vremea este imprevizibilă, de la o zi la alta putând surveni schimbări majore de temperatură.
SURSA: http://adevarul.ro
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…