Home Breaking News Stiri Exclusive Dan Nicolae MANEA – “Cele 10 porunci”

Dan Nicolae MANEA – “Cele 10 porunci”

8 min read
0
0
360

Motto: pasivitate inseamna complicitate!

Dumnezeu a spus: sa nu minti!; si oamenii au inventat o zi in care sarbatoresc minciuna: ziua pacalelii (1 aprilie). Oamenii nu sunt multumiti doar sa devina pacatosi atunci cand mint, dar se si lauda cu asta ridicand minciuna la rang de zeitate.

Este foarte greu sa ajungi sa fi un arhitect bun. Trebuie sa fi ponderat, atent, demn, sa ai bun simt si sa poti pune in just echilibru interesul tau, pe cel al clientului tau dar si pe cel al celor din jurul tau, fie ca ei se numesc vecini sau intregul oras,un copac sau muntele din apropiere.

In ziua de azi insa, in Romania, esti considerat un ”arhitect bun” doar daca te poti strecura in echilibru la marginea legii,daca nu spui intregul adevar si incalci regulile jocului urmarind doar interesul celui care te plateste, daca te supui deci stapanului suprem: banul. Nu este bun cel care face o cladire frumoasa, modesta si bine integrata in context. Este bun cel care poate face o cladire cat mai mare, cu cat mai multe etaje si cu cat mai multi metrii patrati in plus. Legile de urbanism par facute doar pentru prosti iar incalcarea lor, prin abile interpretari si subtile complicitati interesate, a devenit si aici un sport la moda. Asa au aparut in Sinaia monstruoasele dezvoltari imobiliare de la Carbonit, Colina Florilor sau Colina Marei. Asa s-au facut salbaticele defrisari din Cumpatu sau de pe Furnica. Toate au inceput fluturand stindardul ”dezvoltarii”, cu o mica minciuna nevinovata, si s-au sfarsit cu o realitate dureroasa pe care si noi dar si Sinaia o vom plati multi ani de acum inainte.

Dumnezeu a spus: sa nu furi!; si oamenii au facut din furt o meserie si mai nou,o obisnuinta. Secterara care ia acasa de la birou o agenda si un pix nu considera ca fura. La fel si muncitorul care pleaca acasa cu cateva suruburi sau vanzatoarea care nu iti da restul, nici unul nu se simte hot. Asfaltezi un drum, sa-i zicem la nimereala strada Kogalniceanu, care dupa prima ploaie trebuie iarasi reparat, pui o conducta noua si la cateva zile se strica, incepi sa ridici o cladire si esti lasat sa o modifici de atat de multe ori incat la final, ea nu mai are nici o legatura cu ce s-a avizat initial. Si ce daca, nici acestea nu sunt considerate a fi furt.

Dumnezeu a spus: sa nu ucizi!;si oamenii au zidit inchisori in care,pentru a-i izola pe criminali se cheltuie mai multi bani decat pentru pensia unui batran care a muncit cinstit si din greu intreaga lui viata. Daca te gandesti ca omul e facut dupa chipul si asemanarea Creatorului, a omora este de fapt,un atentat la credinta si la divinitate. Nu stiu arhitecti care sa fi ucis vre-un om. Cunosc in schimb arhitecti care omoara cu buna stiinta case vechi, indiferent daca sunt sau nu de patrimoniu. Cunosc oameni care vad, aud si trec mai departe nepasatori sau mai rau, prin argumente sofisticate incearca sa isi justifice gestul. Poti ucide nu doar cu fapta, ci si cu vorba, cu ignoranta, cu nepasarea sau cu tacerea. Stau marturie cladirile lasate in paragina peste tot in Sinaia ca si amintirea numeroaselor cladiri demolate abuziv in ultimii ani

Dumnezeu a spus: sa nu preacurvesti!; si am ajuns sa traim azi in tara compromisului, a lui ”lasa ca merge si asa”.Cei mai multi il interpreteaza pe ”sa nu preacurvesti”cum ca totusi s-ar putea dar, doar putin si nu mereu. Cam tot la fel cum reusim noi sa interpretam de regula legile si regulamentele. Chiar si atunci cand scrie negru pe alb ca nu poti construi intr-un loc, cu mai mult de doua etaje, se poate, nu-i asa, si cu trei, si cu mai multe, cu conditia ca ele sa fie putin mai mici si nu peste tot. Asa se naste exceptia care mai apoi devine regula, regula care distruge treptat echilibrul unei asezari, a unei familii, a unui om.

Poti pacatui in viata. Poti pacatui si in arhitectura. Dar nu te amagi si nu fa din asta un obicei pentru ca indiferent ce-ai crede, sau ce-ti vor spune altii sa crezi, a minti, a fura, a preacurvi sau a ucide au fost si vor ramane pacate.

SINAIA, 05.12.2011,

in cadrul campaniei SALVATI SINAIA

arh. MANEA Nicolae Dan

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …