Home Dan, pictorul care aduce zâmbetul pe chipurile copiilor

Dan, pictorul care aduce zâmbetul pe chipurile copiilor

5 min read
2
0
770

Pictorul Dan. Aşa îi spun cunoscuţii lui Dan Laurenţiu JUNGHEATU, omul care transformă pereţii reci ai grădiniţelor în file de poveste. Acesta a apărut în ultimul număr al InfoBlejoi, publicaţia localităţii unde locuieşte şi lucrează, articol pe care îl publicăm integral:

Dan are doar 35 de ani. Da, are un băieţel de trei ani, dar… “când am pictat la Grădiniţă la Ţânţăreni aveam doar 17 ani şi nici nu prea ştiam cum să mă comport cu copiii”. Este unul din cei cinci copii ai familiei şi, încă de mic, “mâzgălea pe spatele caietelor”. Talentul îl moşteneşte de la tatăl său, care “e pasionat şi ţin minte, când eram copil, el lucra acasă, pe hârtie, pe pânză…” Şi-a căutat drumul în viaţă, încercând să se adapteze vremurilor, dar cumva “am ştiut încă din perioada liceului ce îmi doresc. De atunci pictatul a devenit o plăcere şi aşa mă regăsesc. O linişte interioară mă înconjoară când sunt singur în faţa peretelui. Îmi imaginez o poveste mai mare, în care intră zeci de alte poveşti, o altă lume pe care nu o pot descrie în mai multe cuvinte.”

Abia după ce am vizitat Grădiniţa de la Ploieştiori, “curcubeul” cum îi spune Dan, au început întrebările:
Este mare diferenţa între biserică şi grădiniţă?, Ai tăi au văzut grădiniţa?, Cât timp a durat?, Sunt vopsele speciale?
A răspuns cu modestie, începând cu … “Nu vreau să exagerez sau să par vreo vedetă, pentru că eu pictez pentru că asta îmi place să fac!”. Apoi, pe rând: “Am pictat la grădiniţă trei zile şi două nopţi. Noaptea pictam şi abia dimineaţă priveam în ansamblu şi ştiam dacă mai trebuie ceva şi unde… Acum abia aştept ziua când Luca va intra în prima zi la grădi…”

Despre Biserica din Ploieştiori: …“Este cu totul altceva pentru că acolo trebuie să mă ţin de canoane, dar chiar şi aşa tot am nevoie de inspiraţie, trebuie să-mi placă ce a ieşit, că simt că e complet. Dincolo de tehnică şi abordarea lucrării, între pictura bisericească şi cea pentru copii este o mare diferenţă. Sunt momente în care îmi este foarte greu să pictez sau am momente “moarte”, în care simt că lipseşte ceva şi nu pot să continui. Dar alegerea este acum în favoarea copiilor, poate şi pentru că Luca are doar trei ani.” Aparent, poţi să nu vezi vreo asemănare între lucrările lui Dan din comună, însă acum, după ce l-am cunoscut, ştiu ce-l leagă pe Sf. Gheorghe de Bamby sau pe Maica Domnului de Albă ca Zăpada. E bucăţica din sufl etul unui artist pusă în culoare.

Sursa: http://www.observatorulph.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

2 Comments

  1. cristian jungheatu

    9 septembrie 2011 at 3:44 AM

    Intotdeauna am fost mandru de “my big brother”… numai el isi poate imagina si pune in culoare asemenea imagini sublime, imagini care vor face copiii sa vina la “gradi” cu drag. Mult succes in munca ta iti doresc Dan…

  2. ion jungheatu(tatal)

    13 septembrie 2011 at 9:39 PM

    sunt mandru de fiul meu dar cred ca talentul este de la Dumnezeu si DanLaurentiu il merita bravo copii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…