Home De ce au crescut proprietarii preţurile în ianuarie?

De ce au crescut proprietarii preţurile în ianuarie?

10 min read
0
0
223

După primele două săptămâni din an, entuziasmul vânzătorilor s-a mai temperat. Per ansamblu însă, majoritatea marilor oraşe s-au înscris pe un trend ascendent.

După ce în 2010 pragurile minime ale preţurilor locuinţelor au fost depăşite în mod succesiv, cea dintâi lună din 2011 a adus o întorsătură neaşteptată de situaţie. Potrivit Indicelui naţional imobiliare.ro, în primele două săptămâni din ianuarie au fost înregistrate creşteri ale preţurilor cerute pentru diferite categorii de apartamente din majoritatea oraşelor ţării. În cea de-a doua parte a lunii, entuziasmul proprietarilor s-a mai temperat, astfel încât valoarea actuală a Indicelui imobiliare.ro este uşor mai scăzută faţă de ultima lună a anului trecut – 1.031 euro pe metru pătrat util, cu 0,2% mai puţin faţă de valoarea de 1.033 de euro pe metru pătrat util din decembrie 2010. faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile medii cerute în prezent sunt cu 15% mai reduse. Potrivit datelor analizate pe fiecare oraş în parte, în ianuarie preţul mediu pe metru pătrat util a avut o evoluţie ascendentă în Timişoara, Braşov, Constanţa, Bucureşti Ploieşti şi una descendentă în Iaşi şi Cluj-Napoca.

Cum se explică entuziasmul proprietarilor la început de an? Principalul motiv pentru această evoluţie neaşteptată ar fi sesizarea unei creşteri semnificative a interesului manifestat de potenţialii cumpărători în luna ianuarie. Potrivit datelor imobiliare.ro, în prima lună din 2010 numărul de contacte pentru ofertele listate pe portal a înregistrat un avans de 80% comparativ cu decembrie 2010.

Constanţa, cele mai mari creşteri
În topul oraşelor care au înregistrat cele mai semnificative scumpiri în prima lună a acestui an se situează Constanţa. Aici, preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi şi noi a cunoscut o creştere de 2,4% faţă de decembrie 2010. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea actuală a Indicelui imobiliare.ro este cu 10,6% mai redusă. În ianuarie 2011, apartamentele noi s-au scumpit cu 2,8%, până la 933 de euro pe metru pătrat util. În acelaşi timp, locuinţele din blocurile vechi au înregistrat un avans de 2,2%, până la valoarea de 935 de euro pe metru pătrat util.

Cel de-al doilea loc în clasamentul scumpirilor este ocupat de Timişoara. După 11 luni de scăderi consecutive, preţurile solicitate de proprietari au înregistrat în ianuarie o creştere de 1,8%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valorile actuale sunt cu 16,2% mai scăzute. În ianuarie, tendinţa de creştere s-a menţinut doar pe segmentul apartamentelor vechi, cu un avans de 2,8%, până la 799 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, apartamentele noi s-au ieftinit cu 3,5%, până la 804 euro pe metru pătrat util.

Bucureşti: scumpiri la apartamente noi, ieftiniri la cele vechi
În Braşov, Indicele imobiliare.ro a înregistrat o creştere lunară de 1,3%, până la o valoare medie de 881 euro pe metru pătrat util. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile medii solicitate pentru locuinţele braşovene sunt cu 6,7% mai mici. Apartamentele noi din oraş s-au scumpit în primele treizeci de zile ale anului cu 2,1%, după o altă creştere de 2,5% în decembrie, ajungând în prezent la valoarea de 966 de euro pe metru pătrat. Pentru locuinţele vechi, preţurile solicitate de proprietari au ajuns la o medie de 876 de euro pe metru pătrat util, cu 1,2% mai mult decât în decembrie.

În Bucureşti, Indicele imobiliare.ro a înregistrat o valoare medie de 1.157 euro pe metru pătrat util pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în creştere cu 0,3% faţă de luna precedentă. În comparaţie cu prima lună a anului 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 12,5% mai mici. Suma medie solicitată pentru apartamentele noi a crescut cu 1,1% în ultimele 30 de zile ale anului, până la 1,327 euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,3%, până la 1.088 euro pe metru pătrat util.

În Ploieşti, preţurile apartamentelor au înregistrat o evoluţie similară cu cea a locuinţelor din Capitală, cu un avans de 0,3% în luna ianuarie. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valorile medii solicitate în prezent sunt cu 14% mai reduse.

Cluj şi Iaşi, în continuare excepţii de la regulă
Dacă aceste cinci mari oraşe ale ţării tendinţa generală a fost cea de scumpire, Clujul şi Iaşiul reprezintă excepţii în acest sens. În oraşul din vestul ţării, Indicele imobiliare.ro a cunoscut o scădere de 0,8%. Valoarea actuală este foarte apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni, în ianuarie 2010, diferenţa fiind de doar 0,9%. Preţul apartamentelor vechi a scăzut cu 0,3% în ultimele 30 de zile, până la 1.011 euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, apartamentele noi s-au ieftinit cu 0,5% în ianuarie, până la 915 euro pe metru pătrat util.

În Iaşi, preţurile s-au diminuat cu 0,9% în ianuarie. În comparaţie cu începutul anului trecut, sumele solicitate în prezent sunt cu 7,8% mai mici. În prima lună din 2010, tendinţa de scădere a fost resimţită doar în cazul locuinţelor noi, în vreme ce apartamentele vechi s-au scumpit cu 3,8%, până la 811 euro pe metru pătrat util.

SURSA: http://www.imobiliare.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…