Home Breaking News Stiri interne De la dinozauri pitici, la uriasul cu aripi: Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului

De la dinozauri pitici, la uriasul cu aripi: Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului

3 min read
0
0
259

Judetul Hunedoara se mandreste si astazi cu o zona care starneste periodic interesul celor pasionati de dinozauri. Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului este o arie protejata de interes national, revalidata de curand in Reteaua Europeana a Geoparcurilor, sub egida UNESCO.

Geoparcul Dinozaurilor se invecineaza la sud cu Parcul National Retezat si la sud-est cu Parcul natural Cioclovina Gradistea Muncelului. Zona se intinde pe o suprafata totala de 102.392 ha, din care 23.940 ha protejate sub denumirea de “Situl Strei – Hateg”, ca propunere pentru reteaua ecologica europeana NATURA 2000, in scopul protejarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar.

Dinozauri unici in lume 

Printre descoperirile care au adus faima Geoparcului Dinozaurilor se numara dovezile privind existenta unor diozauri pitici, unici in lume. Siturile cu resturile fosile sunt protejate, mai ales datorita descoperirilor de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri.

Primele cercetari asupra dinozaurilor din zona Hategului au fost facute de baronul maghiar Franz von Nopcsa (1815 – 1904), aducand contributii deosebite la studiul acestor exemplare.

Au fost descoperite acolo 4 specii de dinozauri ierbivori, fragmente de oase atribuite unui crocodil, unei broaste testoase si altor vertebrate – pesti, amfibieni, mamifere.

Uriasul cu aripi

Cea mai importante descoperire, in afara urmelor de dinozauri, a fost cea a resturilor unui pterozaur gigant, numit Hatzegopteryx tambena sau “uriasul cu aripi din Hateg”.

Resturile au fost descoperite la Valioara, in nord – vestul bazinului Hateg. „Uriasul” a trait la sfarsitul Cretacicului, acum circa 70 milioane de ani si avea o dimensiune de 12 m.

Revalidata in REG

Geoparcul dinozaurilor din Hunedoara a fost acceptat in anul 2005 in Reteaua Europeana a Geoparcurilor (REG) si in Reteaua Globala UNESCO. In urma cu cateva luni, in cadrul reuniunii reprezentantilor REG, Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului a fost revalidat pentru urmatorii 4 ani ca facand parte din aceasta retea.

Revalidarea s-a facut prin votul unanim al reprezentantilor celorlalte geoparcuri, care s-au intalnit in localitatea Brecon din Tara Galilor.

In prezent, Reteaua Europeana include 42 de geoparcuri, intre care si Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, aflat in administrarea Universitatii din Bucuresti.

SURSA: http://www.skytrip.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …