Home Breaking News Dezastru cu Cadastrul. Doar 40% dintre titlurile de proprietate sunt încadrate în sistem

Dezastru cu Cadastrul. Doar 40% dintre titlurile de proprietate sunt încadrate în sistem

3 min read
0
0
151

Pe vremuri Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANPCI) vrăjea ceva cu un cadastru naţional care va dura vreo zece ani şi va costa un miliard de euro. Poveşti cu pitici şi zâne ştirbe poate pentru că a venit criza. Poate. Până atunci însă, 6,2 milioane de imobile (asta înseamnă şi terenuri) sunt înscrise în sistemul de cadastru şi publicitate imobiliară, adică doar 40% din totalul titlurilor de proprietate.

Ce să facem, ce să dregem, pentru că bănuisc că ştiţi povestea spusă de Elena Udrea că dacă s-ar aduna suprafeţele titlurilor de proprietate emise în ultimii 20 de ani, acestea ar depăşi suprafaţa ţării.

Azi, guvernul a aprobat la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), memorandumul pentru aprobarea Proiectului de parteneriat public-privat privind înregistrarea sistematică a imobilelor situate pe teritoriul României.

Prin acest proiect se caută investitori privaţi care să asigure resursele financiare necesare pentru realizarea Cadastrului General.

Unul dintre investitorii interesaţi pare a fi Samsung, dar nu se ştie nimic concret.

„Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului consideră necesară realizarea Cadastrului General şi căutarea de resurse, inclusiv din mediul privat, datorită atât angajamentelor internaţionale asumate de România privind Cadastrul General, cât şi ca urmare a necesităţilor socio-economice, care cer o evidenţă completă şi corectă asupra proprietăţilor imobiliare, în condiţiile în care un astfel de demers, deosebit de costisitor, nu poate fi suportat în totalitate de bugetul public”, spun reprezentanţii MDRT.

Cum şi-ar putea recupera banii un investitor privat? Probabil va primi parte din sumele pretinse de stat la efectuarea cadastrului sau din impozitele pe tranzacţii.

SURSA: http://www.businesscover.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Breaking News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cauti schele metalice de inchiriat? Bucura-te de calitate garantata, suport in montaj si transport gratuit!

Daca studiezi, chiar in acest moment, oferta de servicii de inchirieri schele metalice de …