Un aspect încă fascinant din cotidianul românesc este viața la țară, pe alocuri păstrată așa cum era cu mulți ani în urmă. Pe de altă parte însă, satul românesc se modernizează și urbanizează. Ar trebui însă să ne dorim să păstrăm autenticitatea și elementele de patrimoniu rural care o dată pierdute cu greu mai pot fi reînviate. Mă refer aici la arhitectura tradițională, portul, ocupațiile, tradițiile, felurile de mâncare, stilul de viață.

De ce să le păstrăm? Pentru că sunt parte din identitatea noastră.

Cum? Răspunsuri pot fi multiple, o să ma concentrez însa pe abordarea prin turism prin a da câteva exemple de cum turismul rural desfășurat în mod responsabil poate să contribuie la conservarea patrimoniului rural.

Un prim sat-exemplu este Viscri, în județul Brașov. Numele său vine de la Weisskirch adică biserica alba în germană, acum monument UNESCO în rândul bisericilor fortificate din Transilvania. Un sat ce ajunsese în paragină a fost resuscitat printru-un proiect al Fundației Mihai Eminescu de restaurare și conservare a satului. În trecut populația a fost majoritar germană, în ultimii 60 de ani aceștia au migrat în Germania și casele au ramas părăsite. Astfel acum vreo 20 de români, 70 de germani și 400 de romi locuiesc în sat. Pe lângă ei și Prințul Charles are două proprietăți și vizitează aproape anual. Pe lângă restaurarea clădirilor, ocupații tradiționale precum oieritul, producerea cărămizilor, croșetatul au căpătat un suflu nou. Vara zeci de vizitatori trec prin sat și mai multe agro-pensiuni au fost inființate în case tradiționale oferind produse locale. Astfel se conservă patrimoniul și localnicii obțin un venit suplimentar.

Pe când în Viscri domină culoarea albastră, la Rimetea în județul Alba domină culoarea albă iar ferestrele de lemn sunt verzi. Acesta este un sat locuit de secui și în 1999 a primit premiul Europa Nostra intrând astfel în conservare, casele fiind renovate în stil tradițional. Mulți localnici pun la dispoziție camere pentru călători și oferă mâncare tradițională. În sat s-a înființat un muzeu al mineritului de fier fiind o comunitate care în trecut a trăit din aceasta ocupație. De o mare frumusețe este mobila tradițională secuiască cu influențe săsești, în sat este un meșter care poate împărtăși meșteșugul său.  Zona este foarte pitorească, satul fiind așezat la poalele Pietrei Secuiului. Proiectul de conservarea a fost inițiat de Transylvania Trust cu finanțare din Ungaria.

Satul Ciocănești în județul Suceava este un alt sat-model. Bucovina este faimoasă pentru încondeiatul ouălelor iar aici aceste motive tradiționale se regăsesc și în portul popular, casele fiind și ele pictate în mod asemănător. Aici românii înțeleg că e bine să își păstreze identitatea, turismul e din nou un imbold. Localnicii erau faimoși plutași până acum 40-50 de ani, acum reînvie această ocupație vară, de dragul turiștilor. Bineînțeles încondeiatul ouălelor, dăinuie!

Deci, se poate!

*Daniel Roșca a revenit în România în 2010 propunându-și să contribuie la conservarea patrimoniului rural românesc. A observat că turismul, făcut în mod responsabil și la scară mică, este un imbold pentru conservarea patrimoniul, decizând să înființeze o agenție de turism rural, Via Transylvania. Se adresează în special străinilor care găsesc satul românesc fascinant. Există și o categorie de români interesați de acest gen de experiențe autentice.

autor text *Daniel Roșca (Rural travel guide & entrepreneur www.ViaTransylvania.com)

SURSA: http://www.romaniapozitiva.ro

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Proiectate de austrieci: 10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare

Ieri a fost prezentat master planul de peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea staţiu…