Home Doina DRĂGAN – Cronica Titiana Nica Ţene

Doina DRĂGAN – Cronica Titiana Nica Ţene

6 min read
0
0
403

Titina NICA ŢENE

Viaţa ca o punte

Editura Dacia XXI

Cluj-Napoca 2011

Emoţiile şi sentimentele în viaţa oamenilor au un rol foarte mare. Trăirea sentimentelor de cei care scriu o carte. Fie de proză, fie de versuri, înfrumuseţează viaţa omului. Omul este o fiinţă complexă cu raţiune şi voinţă, cu dorinţe şi împliniri.

Cartea Titianei Nica Ţene cu povestiri sincere şi dezarmante, are două capitole: „Pietre de aducere-aminte” şi, „Bucuria întoarcerii în timp”, şi fiecare se disting prin timpul lor de poveste. Aceste povestiri sunt chiar realităţi trăite de autoare în copilărie în primul capitol şi, la maturitate în capitolul al doilea. Ilustraţia copertei este întocmită de către sciitorul George Roca din Australia şi reprezintă după opinia mea, un urcuş spre puntea fericirii, lăsând în urmă timpul care de scurge foarte repede.

Dar prozatoarea Titiana Nica Ţene îşi aminteşte cu lux de amănunte aproape toate etapele din copilăria ei, de la naştere-povestită ulterior de către tatăl ei-, prima zi de şcoală, Crăciunul, tata şi colectivizarea agriculturii, părul cu pere pitulate, gâştele… până la îngerii din vis. Fiecare în parte are un of, o durere, dar şi o bucurie copilărească. Aşa cum a trăit Titiana la sat, aşa sunt multe scriitoare care-şi amntesc cu dor, dar şi cu plăcere acele clipe de neuitat. Cititorul însă remarcă mai mult decât povestioarele, el simte viaţa de acolo, condiţiile de trai, situţia politică, sărăcia de atunci şi de acuma, dar şi frumuseţile naturii şi mediul ecologic.

Titiana Nica Ţene a conceput această proză ca o artă. Prima etapă naşterea, apoi paşii ce i-a parcurs de-a lungul copilăriei. Eu cred că şi-a stabilit un obiectiv anume. Ne-a descris în mod organizat şi ne-a furnizat informaţii adevărate trăite chiar de ea. A redat în detalii activităţile copilăriei sale, discuţiile cu cei din jur,fraţii, colegii de joacă apoi colegii de şcoală. A stabilit  pe baza sentimentelor relaţii de condiţionare. Am găsit în aceste povestioare note şi cerinţe necesare fiecărei situaţii .Oricărui titlu de poveste i se poate asocia altul-unul sau mai multe documente,- locul în care se definesc şi se ilustrează sentimentele.

În partea a doua – „Bucuria întoarcerii în timp” – Titiana Nica Ţene ne povesteşte intâmplări trăite împreună cu copii şi nepoţii Domniei Sale şi, îşi arată dragostea nemărginită faţă de aceştia, în special în povestioara care are acelaş titlu precum capitolul.

Semnificative sunt toate, dar „Puntea” ne dă o lecţie de viaţă. Prin răspunsul autoarei, fiului Dânsei, – cum face ca să fie mereu veselă,- prin cuvinte simple, dar adevărate, cuvinte creştineşti ne exemplifică motivaţiile fericirii la pagina 76. Şi mai spune autoarea  la pagina 40; „Eu cred cu tărie că cea mai mare bogăţie e bogăţia spirituală”.

La finalul cărţii se găseşte poezia „Întoarcere” care completează ambele capitole şi este semnificativă autoarei, poezia cuprinde toate etapele vieţii Titianei încununate în aceste deosebite versuri.

Doina DRĂGAN

Timişoara

20 mai 2011.

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …