Home Dr. Bartis Adalbert Ştefan

Dr. Bartis Adalbert Ştefan

10 min read
0
0
1,169

Mulţi sinăieni îl cunosc, alţii nu. Este singurul medic stomatolog din Sinaia care practică mica chirurgie dentară. Faptul că această specialitate există şi în oraş îi scuteşte pe sinăieni de drumuri epuizante în Braşov sau Ploieşti pentru o extracţie mai complicată. În cabinetul doctorului Bartis am văzut oameni care au uitat de proverbiala frică de dentist. Să fie oare vorba despre tehnologie de ultimă oră sau de şarmul medicului? Cred că amândouă sunt “vinovate” de lipsa fricii de dentist. Cum aparatura nu o pot prezenta, m-am gândit să încerc să vi-l prezint pe doctorul Bartis. S-a născut la Braşov în urmă cu 36 de ani şi a devenit sinăian prin căsătorie.

Rep: Aş dori să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastă. Unde v-aţi născut şi cine sunteţi?

Mă numesc Bartis Adalbert Ştefan, m-am născut pe 5 ianuarie 1975, în Braşov. Mama mea a fost profesoară, acum pensionară, şi tatăl meu este tehnician dentar. Sunt căsătorit şi am doi copii: un băiat, Răzvan, de 13 ani, şi o fetiţă, Ana-Maria, de 2 ani. Aşteptăm şi al treilea copil. Lucrez împreună cu soţia mea şi socrii mei, Familia Ivăniuc-Conciu, la Clinica dentară Ivcodent din Sinaia, situată pe Bd. Republicii nr 19. Aceasta are o îndelungată tradiţie, fiind primul cabinet particular deschis pe Valea Prahovei, imediat după revoluţie.

Rep: Ce ne puteţi spune despre copilăria dumneavoastră?

Am avut o copilărie fericită, alături de fratele meu, mai mic cu un an, şi-mi amintesc cu plăcere de drumeţiile în jurul Braşovului şi pasiunea mea pentru sport, mai ales spadă şi baschet.

Rep: Unde aţi terminat şcoala? Cum au fost anii studenţiei?

Am terminat Liceul “Unirea” din Braşov, iar apoi am urmat cursurile Facultăţii de Stomatologie din cadrul Universităţii Titu Maiorescu din Bucureşti, pe care am absolvit-o în 1999. Am început să lucrez din cursul anului 3, iar în ultimii ani am descoperit pasiunea şi aptitudinile pentru latura chirurgicală a stomatologiei, lucrând alături de asistenţii mei în policlinica facultăţii.

Rep: De ce vă place chirurgia?

Înainte de toate, trebuie să precizez că practic cu plăcere toate specialităţile ce ţin de medicina dentară, dar am o afinitate pentru mica chirurgie dentară, ce cuprinde extracţiile de molari de minte şi canini incluşi, rezecţiile apicale, operaţiile parodontale şi, nu în ultimul rând, pentru implantologie, de altfel aceasta reprezentând viitorul stomatologiei.

Rep: De ce aţi ales Sinaia?

Sunt născut la munte şi chiar dacă am stat o perioadă la Bucureşti mi-am dorit întotdeauna să trăiesc în vecinătatea munţilor, în linişte şi aer curat. Întâmplarea a făcut să mă îndrăgostesc de o sinăiancă, să mă căsătoresc şi astfel m-am stabilit aici.

Rep: Era nevoie de această specializare în Sinaia?

Da. Astfel, sinăienii care au probleme dentare ce necesită mici intervenţii chirurgicale nu mai fac naveta la Braşov, Ploieşti sau Bucureşti. Dar nu uitaţi că totuşi există afecţiuni care nu se pot trata într-un cabinet dentar obişnuit, fiind necesare investigaţii complexe, anestezii generale sau necesită specializare, pe care şi eu le trimit unor colegi specialişti, chirurgi BMF, ce lucrează în spitale din Bucureşti şi cu care colaborez cu succes de ani de zile.

Rep: Mulţi oameni evită să meargă la dentist de frică. Aţi reuşit să îi faceţi pe sinăieni să-şi învingă această teamă?

Teama izvorăşte, de cele mai multe ori, din necunoaştere, experienţe anterioare neplăcute şi neîncredere. În clinica noastră, care are de doi ani un nou sediu, încercăm să creăm un climat plăcut, relaxant, pentru a diminua stresul creat de vizitele la dentist. Aparatura şi instrumentarul de ultimă generaţie, zgomotul redus, muzica şi culorile plăcute, precum şi pregătirea profesională şi răbdarea personalului fac ca tratamentul stomatologic să fie mai puţin înfricoşător. Sper şi cred că pacienţii care deja m-au cunoscut să-şi fi învins această teamă şi să revină cu încredere şi fără frică.

Rep: Tot mai mulţi medici pleacă din ţară. V-aţi gândit vreodată să profesaţi în altă parte?

Am avut posibilitatea, în trecut, să fac un stagiu de practică într-un cabinet din Germania, unde am avut multe de învăţat vis-à-vis de modul german de lucru şi o perioadă am cochetat cu ideea de a mă stabili definitiv acolo; în plus, tatăl meu lucrează de 25 de ani ca tehnician dentar în Germania, unde are propriul laborator. Am ales să rămân şi să practic această meserie aici, în ţară, fiind convins că „omul sfinţeşte locul”.

Rep: Care este locul dumneavoastră preferat din oraş?

Iubesc Sinaia cu totul şi o consider căminul meu, iar ca locuri preferate pot enumera: grădina Castelului Peleş şi Parcul Dimitrie Ghica, unde mă plimb cu plăcere cu familia şi copiii.

Rep: Ce hobby-uri aveţi?

Îmi place să merg în excursii şi să pescuiesc.

Rep: Există vreun nume care v-a marcat viaţa?

Tatăl meu.

Rep: Cum vă petreceţi timpul liber?

Cel mai mult îmi place să-mi petrec timpul liber alături de familia mea. De câte ori avem ocazia, mergem în excursii, facem sport, petrecem cât mai mult timp în aer curat.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …