Home Echinoctiu: Azi, 23 septembrie, la ora 00:18, a inceput toamna astronomica

Echinoctiu: Azi, 23 septembrie, la ora 00:18, a inceput toamna astronomica

4 min read
0
0
487

Pe 23 Septembrie, in jurul orei 00:18, are loc echinoctiul de toamna si intram in toamna astronomica. Este momentul in care soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera cereasca nordica in cea sudica. De astazi durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la momentul solstitiului de iarna. Longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180 grade si intra in semnul zodiacal Balanta.
In aceasta perioada, soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera sa nordica in cea sudica. Pentru ca se afla in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest.
Durata zilelor este egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor. Acesta este momentul echinoctiului de toamna, cand longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180 grade, el intrand in semnul zodiacal Balanta.
Punctul echinoctiului de toamna, numit si punct autumnal, se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamintului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica. Aflandu-se deci la aceasta data in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor.
Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare, in zona polului nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara. In emisfera sudica a Pamantului, data de 23 septembrie marcheaza inceputul primaverii.
Toamna astronomica a acestui an incepe in ziua de 23 septembrie, ora 00h 18m. Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cind va avea loc momentul solstitiului de iarna.
In calendarul popular, la echinoctiu (23 Septembrie – atunci cand ziua este egala cu noaptea si se face trecerea de la vara spre iarna) este celebrata ziua mortii si renasterii Zeitei Mama, ocrotitoarea Pamantului si a tot ce are viata.
Nu intamplator, activitatile din aceasta perioada au ca scop pregatirea pentru anotimpul rece. Pasarile migratoare, in special randunelele, pleaca in stoluri spre regiunile mai calde, iar insectele si reptilele se ascund in pamant. Este timpul propice observatiilor meteorologice si astronomice, in functie de care, odinioara, se stabilea calendarul activitatilor agricole.
Se culeg plante bune de leac, dar si vita-de-vie. Si pentru ca este timpul innoirilor, se organizeaza targurile, locul unde se fac schimburi de produse, si nuntile (de altfel, sezonul nuntilor a inceput in ziua de 16 August si se sfarseste la 14 Noiembrie).

SURSA: http://www.estiri.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…