Home Eclipsa partiala de Soare a inceput in Bucuresti la ora 9:08 si va avea faza maxima la ora 10:35

Eclipsa partiala de Soare a inceput in Bucuresti la ora 9:08 si va avea faza maxima la ora 10:35

3 min read
0
0
315

O eclipsa partiala de Soare este vizibila in tara noastra, marti, 4 ianuarie 2011. Toti romanii vor vedea eclipsa la fel de bine, acoperirea maxima a Soarelui de catre Luna fiind intre 75% (in sudul si sud-estul tarii) si 78% (in nord-vest), informeaza Observatorul Astronomic “Vasile Urseanu”.

Eclipsa incepe cel mai devreme in estul tarii, in jurul orei 9:05 (Timp Legal Roman) si cel mai tarziu in vest, in jurul orei 9:13. Maximul se produce in jurul orei 10:35 (pentru centrul tarii) cu o acoperire a Soarelui de 76%.

In Bucuresti eclipsa a inceput la ora 9:08 si va avea faza maxima la ora 10:35. Fenomenul va putea fi vazut din capitala pana la ora 12:08.

Inaltimea Soarelui deasupra orizontului va fi destul de mica (17 grade) si cei ce vor observa dintre blocuri vor avea sanse sa nu poate vedea eclipsa. Recomandam un parc unde orizontul sud-estic este liber. Pentru ca Soarele va fi acoperit destul de mult, in timpul maximului va fi o scadere a luminozitatii mediului ambiant, timp de aproximativ 30 de minute centrate pe momentul maximului.

Eclipsa se termina in jurul orei 12:07.

Eclipsa se va vedea partiala din toate regiunile (Europa, Africa, centrul Asiei), acoperirea maxima a Soarelui fiind de 85%.

Cum puteti observa eclipsa

Eclipsa poate fi observata fara instrumente astronomice.

Puteti privi spre Soare, in siguranta, folosind un filtru de sudura verde. Cel mai bun filtru este Mylar, ce poate fi gasit la magazinele specializate de astronomie. Trebuie sa priviti Soarele din 5 in 5 minute si veti vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maxima se va produce in momentul de maxim. Cei ce au un instrument astronomic trebuie sa fie foarte precauti in observarea eclipsei.

Se poate folosi o metoda sigura, metoda proiectiei. In spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie alba. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observata eclipsa, de catre mai multi privitori deodata. Cand se foloseste metoda proiectiei nu se va folosi niciun filtru. Urmatoarea eclipsa de Soare vizibila din tara noastra se va produce pe 20 martie 2015.

Urmariti live aici toate fazele eclipsei de Soare.

Vedeti aici la ce ora este vizibila eclipsa in marile orase

SURSA: http://www.hotnews.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…