Home Breaking News Stiri Exclusive Elena BUICĂ – Un gând pentru Anca Petrescu

Elena BUICĂ – Un gând pentru Anca Petrescu

13 min read
0
0
623

Pierzându-şi viaţa neaşteptat, arhitecta Casei Poporului, Anca Petrescu*, mi-a trimis gândul înapoi la un moment  în care pulsul vieţii clocotea în ea la cota cea mai înaltă. totpal daily newsPrin largul fluviu al evenimentelor vieţii noastre trecătoare, din când în când, gândul are acest bun obicei, să se oprească la câte un fapt de viaţă deosebit pentru a-i asculta pulsul, pentru a-i lumina adâncurile încercând să prindă firele înţelegerii şi al mersului lumii acesteia şi nu de puţine ori cu intenţia de a-l avea model. Unele ar putea fi chiar modele strălucite bune de aşezat în manualele şcolare, modele de care avem nevoie pentru a înfăptui împlinirea unui vis înalt.

Prin anul 1978, prietenul meu bun, medicul oftalmolog Coriolan Bucur, mi-a înlesnit prilejul de a întâlni un asemenea moment. Fiul sau, Petrişor Bucur, tânăr inginer electronist în Bucureşti, era pe punctul de a fi dat afară din serviciu pentru absenţe de la locul de muncă şi ca orice tată, era neliniştit. Petrişor fusese rugat de Anca Petrescu să lucreze la o machetă pentru viitoarea Casă a Poporului. Anca îşi adunase lângă ea un număr de tineri şi împreună lucrau cu aripi întinse pâna în slava cerului. N-a fost cu putinţă ca Petrişor să se rupă de entuziasmul care fierbea în clocot şi-a pierdut serviciul, la fel şi Anca. Nimic însă nu putea pune stavilă împlinirii unui ideal ţesut din cele mai frumoase vise. Pe atunci Anca era pe la începutul carierei sale, avea cam 29 de ani şi doar cinci ani de vechime în „câmpul muncii”.

Fiecare avem în viaţă momente de răscruci hotărâtoare. Când Anca a simţit că pentru ea a sosit un asemenea moment, s-a implicat cu întreaga ei fiinţă, sperând că va fi acceptată să lucreze alături de alţi arhitecţi. Asupra acestui moment crucial de viaţă m-am oprit, pentru că merită privit în toate dimensiunile lui. El face parte din rândul acelor momente care ajută la ridicarea spirituală pe culmile desăvârşirii.

Anca şi-a golit casa şi a început să lucreze febril la proiectul care întruchipa viitoarea clădire cu care trebuia să se prezinte în scurt timp la concurs alături de nume grele ale arhitecturii noastre. Ceauşescu era nerăbdător să înceapă lucrările construcţiei la care visa cu mare pasiune şi a scurtat noul termen de prezentare al machetelor. Dar, bombă, concursul s-a ţinut fără ca Anca să afle. Cu toate astea, ea nu s-a descurajat. Ceauşescu nu se hotărâse, aşa că mai trăgea nădejde la o altă fază a concursului şi lucra frebil zi şi noapte, cu o chemare care nu îi dădea răgaz.

Prietenul meu, Coriolan Bucur, deşi era supărat că Petrişor îşi pierduse serviciul, spera încă în reuşita strădaniei lor. O cunoştea  pe Anca de la venirea ei pe lume, era fiica prietenului său, medic ginecolog de care era legat prin multe amintiri din perioada grea când profesau în Sighişoara. Şi mai ştia ceva, doctorul Bucur, că Anca şi Petrişor făceau parte dintr-un grup de copii eminenţi ai Sighişoarei, cărora, o zână bună le-a ursit urcuşul performanţei depline prin propriile lor forţe. Se întrezărea de pe atunci închegarea puternicei personalităţi a îndrăgitei Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV de renume şi a lui Cristian Mandeal, care, deşi foarte tânăr, devenise dirijorul Orchestrei Filarmonice din Bucureşti, cu recunoaştere internaţională. Mai era Rodica Albu, critic de artă, în plină ascensiune şi numele ei, ca şi cel al lui Petrişor, dar şi al altora, ar fi avut acelaşi ecou dacă nu părăseau ţara curând.

Speranţa Ancăi a prins viaţă. Ceauşescu se afla la Neptun şi a decis să mai organizeze încă un concurs acolo, pe malul mării. Anca a aflat ca din întâmplare. Lucrând pe cont propriu, ea nu avea cu ce să ducă macheta la concurs, dar a făcut ce a făcut şi în ultimul moment a găsi un om care era dispus sa o ajute cu un camion. A încărcat în mare grabă, a depus macheta, luptându-se cu nenumărate impedimente. Pentru că nu stia când urmează să susţină prezentarea proiectului Anca a plecat la plajă lăsându-se purtată de valurile mării şi ale visării. A fost chemată de urgenţă şi s-a prezentat în rochiţa de plajă şi cu şlapii în picioare. Ceauşescu a ales proiectul ei spre marea uimire a marilor arhitecţi ai vremii şi chiar pentru Anca. Nu spera chiar într-atat, ca proiectul ei să fie ales din cele 17 care au fost prezentate în concurs de cele mai înalte vârfuri ale personalităţilor arhitecturii româneşti din acel moment.

Seara, alături de doctorul Bucur, am fost invitată la restaurantul unde, împreună cu Anca şi tinerii ei colaboratori, am sărbătorit ameţitorul succes. A fost o zi dintre cele rare prin frumuseţea şi intensitatea trăirilor. Entuziasmul şi bucuria împlinirii unui succes de mari proporţii, făcea să vibreze aerul asemenea unei corzi de vioară gata să pleznească de intensitatea solicitării. Ii auzeam comentând întâlnirea cu Ceauşescu încântaţi că au găsit codul de comunicare cu el. Acesta dădea semne că împrumutase de la ei ceva din suflul plin de vitalitate tinerească după felul cum îi privea şi le vorbea acordându-le o largă încredere elanului lor tineresc. Poate că se treziseră în el momente de înflăcărare din timpul „avântului revoluţionar” pe care îl trăise intens.

Au trecut de atunci 35 de ani, dar eu parcă simt şi acum tumultul plin de viaţă de care erau cuprinşi. Anca părea întruchiparea triumfului vieţii. Parcă îi văd şi acum cât de frumoşi erau. Era un anume fel de frumuseţe luminată pe dinăuntru de o altă frumuseţe deosebit de rară, cea a visului spre care se îndreptau. Privindu-i, puteai să crezi ca vor ajunge acolo unde şi-au aţintit privirile. Proiectul la care au muncit, aşa cum a fost conceput de Anca Petrescu, deşi cu multe intervenţii ale cuplului Ceauşescu şi cu mare efort financiar suportat greu de populaţie, a devenit Casa Poporului, azi Palatul Parlamentului României, intrat de trei ori în Cartea recordurilor, ca cea mai mare clădire administrativă de uz civil, cea mai masivă şi cea mai scumpă clădire din lume. Deşi neterminat nici astăzi în întregime, a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din România.

S-au auzit şi voci care au contestat meritele profesionale ale Ancăi Petrescu, dar timpul impune tot mai clar ecoul nobilului drum omenesc. Numele Anca Petrecu se pronunţă întotdeauna asociat cu proiectul cladirii Casei Poporului. Este cea mai înaltă recunoaştere ce i se poate acorda, precum şi dăinuirea consideraţiei pentru standarele valorice la care s-a ridicat.

————————————————————

* PETRESCU Anca, arhitect (20 martie 1949 – 30 octombrie 2013)

Elena BUICĂ

Pickering, Toronto, Canada

1 noiembrie 2013

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“De când cu pandemia, am învățat să prețuiesc mai mult duminicile” de Paul SURUGIU-FUEGO

Uneori îmi pierd răbdarea. Uneori mi se pare că lumea o ia la goană și eu împreună cu ea ș…