Home Breaking News Stiri Exclusive Ești fan „Urzeala Tronurilor”? Iată 6 locații reale care au inspirat faimoasa serie!

Ești fan „Urzeala Tronurilor”? Iată 6 locații reale care au inspirat faimoasa serie!

17 min read
0
0
515

Cui nu-i place o escapadă bună într-o altă lume? Dacă ești fan „Urzeala Tronurilor” sau a oricărei altă serie de fantasy, înțelegi perfect sentimentul. Poate nu întotdeauna îți dorești să trăiești pentru totdeauna în acea lume, dar cu siguranță ai vrea să ai privilegiul de a o vizita măcar o dată! Ei bine, în cazul celebrei serii a lui G.R.R Martin, dorința ți se poate îndeplini! Autorul american s-a inspirat din istoria unor locuri reale, pentru a scrie cât mai verosimil toate intrigile politice și obiceiurile străvechi ale familiilor ce dețineau puterea în diferite regiunii ale Westerosului. Așa că, dacă ideea de a vedea aievea cum ficțiunea se împletește cu realitatea îți surâde, fă-ți bagajul, căci mai jos găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru planificarea unui concediu fantastic!

Iată 6 locații reale ce au stat la baza creării faimoasei saga, „Urzeala Tronurilor”

 

1. Scoția, casa familiei Stark

Deși un ținut vast, amintind ca dimensiuni și climă de Rusia, Nordul este populat de oameni cu puternice trăsături scoțiene. Chiar și peisajul amintește de văile întinse, bătute de vânturi ale Scoției. Oamenii sunt tăcuți, serioși, nu vorbesc niciodată prea mult sau degeaba și lasă impresia că frigul de afară le-a pătruns și în suflete. Însă, lucrurile nu stau deloc altfel în realitate. Nordicii sunt animați de cel mai pur devotament față de datorie și dreptate, uniți între ei de legăturile unei calde camaraderii. Nici nu se poate altfel, căci se știe, când vine iarna „lupul singuratic se sfârșește, dar haita supraviețuiește”. Dacă traiul acestor oameni simpli îți trezește curiozitatea, atunci nu uita să pui Scoția pe lista ta de concediu de anul acesta! Simte pe pielea ta înțepătura vânturilor răcoroase în timp ce admiri peisajul de poveste!

 

2. Anglia sau pământurile Lannisterilor

Dacă ești doar puțin atent, numele familiei Lannister îți dezvăluie singur sursa de inspirație: casa Lancaster. Mergând mai departe cu asocierile, descoperi  și care a fost originea tuturor urzelilor și mișcărilor parșive din care membrii familiei au făcut aproape o regulă a jocului în lupta pentru putere: războiul celor două roze. Poate cel mai mare și recunoscut război pe plan intern pe care l-a cunoscut vreodată Anglia, luptele dintre casele de York și Lancaster nu au fost uitate nici până astăzi. G.R.R. Martin chiar a recunoscut că mișcările politice folosite în timpul acestui război au reprezentat o parte importantă din nucleul inițial al cărții. Cei din familia Lannister sunt, practic, întruparea celor din casa Lancaster. De aceea, și locul lor ancestral, Casterly Rock, aduce izbitor de mult cu regiunile comitatului Lancashire din nordul Angliei. Așadar, dacă faci parte din tabăra acestora, o oprire în Lancaster este obligatorie! 

 

3. Rhodos sau Braavos, ținutul de peste mare

De departe cel mai puternic dintre Orașele Libere, Braavos este un oraș portuar plin de comercianți, dar și lăcașul temuților Oameni Fără Față, cei mai buni asasini din lume, care își pot schimba chipul cu ajutorul unor tehnici numai de ei știute. Ceea ce face, însă, ca Braavos să îți rămână în minte este uriașul soldat ce păzește golful, având un picior pe un mal și unul pe celălalt, pe sub care trebuie să treci pentru a ajunge la țărm. Ideea fantastică nu îi aparține, însă, lui G.R.R. Martin, ci este o simplă transpunere în poveste a faimosului colos din Rhodos. 

Făcând parte din cele 7 Minuni Antice, el era făcut complet din bronz și dedicat lui Helios, zeul soarelui, de aceea în fiecare zi primele raze de lumină îi cădeau pe chip, făcându-l să strălucească asemenea astrului. Deși statuia nu mai există, urmele ei pot fi văzute și astăzi dacă alegi să pui Rhodosul pe lista ta de opriri din vara asta. Oricum, nu vei ieși în pierdere. A patra cea mai mare insulă din Grecia oferă peisaje spectaculoase până și celor mai pretențioși vizitatori, alternând porțiunile de vegetație exotică cu cele de plajă și apă lăsată de mare. Deci nu mai ezita, descoperă Rhodos alături de Karpaten, care vine în ajutorul tău cu o  variată gamă de oferte, și lasă-te inspirat și tu de aceste locuri de poveste! 

 

4. Casa Baratheon și tărâmurile stâncoase ale Austriei

Dacă marea și căldura nu sunt pentru tine, atunci te poți orienta către peisajele montane oferite de Austria. Una dintre țările celebre la nivel mondial pentru frumusețea munților și întinderile lor infinite de pădure, Austria reprezintă o sursă de inspirație pentru mulți scriitori, poeți sau regizori de film. Seria „Cântec de Gheață și Foc” nu face nici ea excepție. Asemănători cu nordicii și totuși diferiți, cei din casa Baratheon sunt mereu preocupați de a face ceea ce este drept și corect. De aceea, poate, legăturile dintre cele două case au fost mereu atât de strânse. Ei au cunoscut prea puțin căldura sudicilor și viața lor boemă și aparent lipsită de griji, căci ei au în permanență mâncare și căldură, condiții esențiale pentru un trai confortabil. Ceea ce îi diferențiază, însă, și de cei din casa Stark, este dorința de a acționa. În timp ce nordicii se mulțumesc să observe și să judece în dreptul loc, cei din casa Baratheon sunt cei care vor și taxa abaterile de la drumul cel drept. Deci, dacă și în tine zace un spirit justițiar, nu ar strica să faci o vizită în Austria. Cine știe, poate și tu vei vibra atât de mult cu locul, încât nu vei mai vrea să pleci!

 

5. Franța și Spania, tărâmurile boemilor sudici

Casele Tyrell și Martell sunt cele care populează sudul cel lipsit de griji. Palatele celor din casa Tyrell sunt înconjurate de nesfârșite grădini pline de trandafiri înfloriți tot anul, de aceea pământurile lor sunt cunoscute și sub numele de ținuturile florilor. Și locuitorii sunt la fel, delicați, eleganți dar tăioși ca spinii, mai ales atunci când interesele le-o cer. Stilul lor de viață reprezintă echilibrul perfect între rafinament și simț practic, cu evidente influențe franceze. De altfel, frumoasele grădini ce răsar la tot pasul au avut ca sursă de inspirație celebrele grădini de la Versailles, palat după care a fost imaginată și locuința ancestrală a familiei.

Mai jos pe hartă se află Dorne, sau varianta ficțională a Spaniei, plină de aceiași locuitori lipsiți de grijă și animați de bucuria de a trăi. Chiar mai boemi decât cei din casa Tyrell, ei nu sunt deloc interesați de politică și jocurile puterii, preferând să își concentreze atenția pe ocupații mai rafinate precum muzica sau poezia. Evidentele influențe arhitecturale maure, cu dantelăria sculptată în piatră, și de fapt totul în jur, de la oameni, la case, denotă spiritul artistic al întregii regiuni. Așadar, dacă aceleași principii îți fac și ție sufletul să vibreze, ai două locații de vacanță care sigur îți vor satisface nevoile! 

 

6. Debarcaderul Regelui și influențele italiene

Locul emblemă al celebrului Tron de Fier, făurit de cei din Casa Targaryen din miile de săbii ale inamicilor înfrânți ca simbol al puterii, este ținta pe care toate casele doresc să o atingă. A locui aici înseamnă că deții puterea totală, că țelul pentru care te-ai pregătit, poate toată viața, a fost atins și în sfârșit nimeni nu îți mai stă în cale. Sau cel puțin, asta crezi, căci atunci când joci Jocul Tronurilor, câștigi sau mori. Și totul se întâmplă undeva în culise, departe de văzul oamenilor obișnuiți, care de cele mai multe ori nu au nici cea mai mică idee despre ceea ce se întâmplă între zidurile castelului. Lipsa lor de grijă pentru orice altceva în afară de ziua de mâine, amintește foarte mult de spiritul italienilor, din care s-a și inspirat autorul american pentru conturarea acestui loc. De aceea, dacă arhitectura și stilul caselor din Debarcaderul Regelui îți amintea de ceva, acum știi de ce anume. Așadar, dacă vrei să simți măcar puțin din atmosfera acestor locuri, nu uita să vizitezi și minunatele orașe ale Toscanei!  

A fi original atunci când îți plănuiești vacanța nu este greu, trebuie doar să ai un strop de imaginație. Pentru un concediu memorabil, tot ceea ce trebuie să faci este să combini relaxarea cu pasiunile tale. Rezultatul obținut va fi cu siguranță unul uimitor! Nu te sfii, alege să vizitezi locurile ce i-au inspirat și pe alții înaintea ta și lasă-te purtat pe aripile imaginației!

Foto: Unsplash.com
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…