Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Busteni Expoziție ”Que viva Picasso” @ Castelul Cantacuzino, Bușteni (Imagini în avanpremieră)

Expoziție ”Que viva Picasso” @ Castelul Cantacuzino, Bușteni (Imagini în avanpremieră)

13 min read
0
0
545

Din 11 decembrie 2015, pana pe 6 martie 2016, iubitorii de arta vor avea ocazia, in premiera, de a se intalni fata in fata cu tusele geniului lui Picasso, in cadrul ambiantei speciale a Castelului Cantacuzino din Busteni. Mai mult de 120 de litografii realizate de artist sub influenta intalnirii cu Fernand Mourlot, ilustratii pe texte semnate de artistul romano- francez Tristan Tzara si regizorul Jean Cocteau, vor fi expuse in cadrul expozitiei „Que Viva Picasso”, curatoriata de colectionarul privat Thomas Emmerling. „Cele 120 de gravuri realizate de Picasso sunt aduse aici deoarece dorim sa creem o initiere a publicului roman in lucrarile grafice ale binecunoscutului artist, Romania fiind o tara ce a avut legaturi puternice cu mediul artistic in care el a evoluat, dar cumva a ramas pana acum inabordabil fata de publicul roman”, declara Thomas Emmerling.

Poster-Que-Viva-Picasso-Cantacuzino-Castle-Busteni

Lucrarile expuse la Busteni provin din colectia lui Thomas Emmerling, care mai detine colectii cu peste 2.000 de lucrari semnate, printre altii, de: Albrecht Dürer, Hans Holbein, Rembrandt van Rijn, Gustav Doré, Henri Toulouse- Lautrec, Vincent van Gogh (Heliogravures), Henri Matisse, Georges Braque, Joan Miro, Salvador Dalí, Jean Cocteau, Marc Chagall. Pentru anul viitor sunt in pregatire, in acelasi spatiu, alte doua expozitii dedicate lui Marc Chagall si lui Vincent van Gogh.

Din motive de securitate, organizatorii nu au dorit sa faca publica valoarea gravurilor.

SURSA: http://cultural.bzi.ro
Imagini în avanpremieră oferite de: http://artindex.ro

92e0fa0f-aacc-4fc9-b12e-2a511d58fd1e

Seria de evenimente pregătite pentru această zi specială va începe cu o conferință cu tema ”Picasso, his Work and Modernism”, ce va avea loc la ora 11.00 în sala de conferințe a Castelului. Vor lua cuvântul: Dl. Sergiu Nistor, consilier prezidențial pe probleme de cultură, Dra. Oana Ionel, consilier personal al ministului Culturii, Dra. Mihaela Cristea, istoric de artă la Muzeul Gorjului, Dl. Thomas Emmerling, proprietarul colecției și curatorul expoziției și Dl. Kurt Neuschitzer, proprietarul Castelului Cantacuzino.

Conferința de presă va avea loc pe data de 11 decembrie 2015 la ora 17.00, în sala de expoziții a muzeului. Expozitia va fi deschisa in fiecare zi de la 9 la 21, iar intre orele 18.00 si 21.00 recomandam efectuarea de rezervări în cazul grupurilor, la numerele de telefon: 0731 144 950/0731 144 960.

”Cele 120 de gravuri realizate de Picasso sunt aduse aici deoarece dorim sa creem o inițiere a publicului român în lucrările grafice ale binecunoscutului artist, România fiind o țară ce a avut legături puternice cu mediul artistic în care el a evoluat, dar cumva a ramas pana acum inabordabil față de publicul român. Dorim să anulăm această iluzie a distanței, iar mediile gravurii printate și al litografiei sunt perfecte pentru acest lucru, aducându-l mult mai aproape de oameni. Picasso este unul dintre cele mai binecunoscute genii artistice ale secoulului XX, un simbol al vitalității și creativității”, declară dl. Thomas Emmerling, unul dintre cei doi inițiatori ai proiectului.

Fiind un pas important in calendarul nostru de evenimente, o serie de replici realizate din lemn după sculpturi realizate de Picasso va fi instalată astăzi în Bușteni, un prim pas dintr-un proiect prin care Dl. Kurt Neuschitzer, CEO-ul companiei ce deține castelul, dorește să contribuie la dezvoltarea culturală a comunității locale. Pe perioada expoziției, sculpturile vor fi vizibile pe Valea Prahovei, iar alte surprize artistice sunt de asemeni pregătite, cum ar fi statuile de tauri în mărime naturală ce vor fi amplasate în diferite locații. Imaginea Castelului Cantacuzino, cât și mediul său înconjurător, se vor schimba cu fiecare expoziție viitoare specifică.

Într-un timp relativ scurt, proaspăt renovat, Castelul Cantacuzino a reușit să se consolideze ca un puternic centru cultural ce are foarte multe de oferit lumii artistice românești și internaționale, expunând lucări de artă ale tinerilor artiști emergenți, cât și ale celor consacrați, continuând la aceleași înalte standarde tradiția culturală a trecutului său. Expoziția este o parte dintr-o serie de evenimente culturale curajoase ce au avut un impact puternic asupra publicului în anul 2015. Expoziția anterioară semnată Salvador Dali, a avut peste 27 000 de vizitatori români și străini iar binecunoscutele ”Prahova Classic Nights” prezentate de către mezzosoprana Margarita Mamsirova au loc cu participarea interpreților de operă de la Teatrul Bolshoi din Moscova cât și a muzicienilor români și au devenit deja o semnătură a Castelului.

Alte expoziții viitoare sunt progamate pentru anul 2016 și vor fi semnate de către Marc Chagall și Vincent VanGogh.

SURSA: http://www.ziarulprahova.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Busteni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…