Festivalul de Opera al Castelului Cantacuzino

4-480x320 Festivalul de Opera al Castelului Cantacuzino19-22 august 2011 

Un eveniment anual care va impune cartierul Zamora  din Busteni pe harta culturală a României și a Europei. Am ales să debutăm în anul 2011, anul centenarului Castelului Cantacuzino, din respect pentru  istoria acestui monument arhitectural și a familiei remarcabile căreia a aparținut.

Dorim ca acest eveniment să devină un festival unic în România, nu numai din perspectiva nivelului artistic extrem de ridicat, dar și pentru că festivalul va crea mediul ideal pentru socializarea la nivel înalt. Pe lista de invitați a festivalului se vor afla personalități ale lumii culturale, manageri ai celor mai importante 500 de companii din România, oameni politici, diplomați, etc

Nu am ales întâmplător opera ca temă a festivalului nostru, deoarece acest gen muzical complex se adresează auzului, văzului, sufletului și minții, deopotrivă. Programul include arii din opere celebre, interpretate la cel mai înalt nivel de soliști de talie internațională precum: Eteri Gvazava-Kristinsson, Andrej Dunaev, Levente Molnar, Margarita Mamsirova, Ștefan Pop, Tatiana Lisnic, Makvala Kasrasvili, Badri Maisuradze și Roman Maravitsky.

Festivalul de Operă al Castelului Cantacuzino   este un eveniment sprijinit de Primăria Orașului Bușteni, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Canalul Cultural al Televiziunii Naţionale şi Orchestra de Tineret “George Enescu”, condusă de maestrul Cristian Mandeal.

În cele 4 zile de Festival, ne așteptăm la peste 500 de spectatori în fiecare seară. Acest eveniment va fi o atracţie turistică majoră care va plasa România în cercul evenimentelor culturale de cea mai înaltă calitate.

SURSA: http://idb.metropotam.ro

_______________________________________________________________________

480 Festivalul de Opera al Castelului Cantacuzino*****

Tot la Castelul Cantacuzino, in cadrul Festivalului „George Enescu” vor avea loc, in luna septembrie doua seri magice, dupa cum urmeaza:

*****

Vineri 2 septembrie / ora 18.30

Ansamblul MUSICA NOVA

Cu participarea: „The London Schubert Players„.
Tudor Dominik Maican – Andante pentru clarinet si cvartet de coarde
W.A. Mozart – Cvintetul in Do Major pentru clarinet si cvartet de coarde KV581

Program:

  • Felix Sierra – Los suenos

septet pentru soprana, clarinet, pian si cvartet de coarte (v. de Antonio Machado)

  • Ana-Maria Avram

10 cantece romanesti perntru viola, pian, cvartet de coarde si contrabas
– din colectia de muzica folclorica a lui Bela Bartok (prima auditie)

Miercuri 21 septembrie / ora 19.00

Renumita orchestra:ST. MARTIN IN RHE FIELDS
Dirijor: Jaimi Martin
Prim solist: Andrew Haveron
Solisti: Vinciu Morariu si Luiza Borac (pian)

Program:

  • Schoenberg

Noapte transfigurata Op.4

  • D. Lipatti

Simfonia concertanta pentru doua piane si orghestra de coarde 1938

  • A. Dvorak

Serenada pentru orchestra de coarde in Mi Major Op.22

479 Festivalul de Opera al Castelului Cantacuzino

CASTELUL CANTACUZINO

481 Festivalul de Opera al Castelului Cantacuzino
Castelul Cantacuzino a fost cladit in anul 1911 in parcul al carui proprietar a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino zis “Nababu” din cauza averii sale impresionante. Se spunea ca ar fi putut pava intreaga curte aferenta castelului cu monedele sale de aur. Castelul este inconjurat de cascade, grote si fantani arteziene si este in topul primelor castele din Romania din punct de vedere architectural. Castelul a functionat ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne, apoi in anul 2008 a fost cumparat de catre un grup de investitori si repus in circuitul turistic.

Castelul Cantacuzino, situat in cartierul Zamora al orasului Busteni. Initiatorul constructiei si totodata proprietar a fost Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis „Nababul”, din cauza averii sale impresionante. Se spunea ca ar fi putut pava intreaga curte aferenta castelului cu monedele sale de aur.

In anul 1911 a fost cladit Castelul Cantacuzino si o serie de grote, cascade si fantani arteziene, toate situate in parcul al carui proprietar a fost printul Gheorghe Cantacuzino zis ” Nababu”. Castelul, din punct de vedere arhitectural, figureaza in topul primelor castele din Romania.

In anul 1911 a fost cladit Castelul si o serie de grote, cascade si fantani arteziene, toate situate in parcul al carui proprietar a fost printul Gheorghe Cantacuzino zis ” Nababu . Castelul, din punct de vedere arhitectural, figureaza in topul primelor castele din Romania fiind construit in anul 1911 , apoi functionand ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne. In anul 2008 Castelul a fost cumparat de catre un grup de investitori si repus in circuitul turistic in 2010.

Descriere Castel

Corp 1 – pavilion central cu supraf sol 1.200,30 mp format din demisol, parter si etaj cu suprafata  desfasurata de 3.148,09 mp, avand fundatie din beton, pereti de piatra cioplita, invelitoare tigla;
Corp 2 – pavilion servicii, supraf sol 201,90 mp,parter si etaj cu supraf desfasurata de 403,80 mp;
Corp 3 – vila administrativa, supraf sol 114,41 mp, un singur nvel;
Corp 4 – capela .

Impresionant din punct de vedere al gabaritului, castelul se compara cu alte edificii realizate in stilul neobrancovenesc cum ar fi Palatul patriarhal, complexul Peles din Sinaia si cel de la Cotroceni. Repertoriul decorativ interior alcatuit din stucatura policroma, pictura ornamentala si figurativa, vitralii, tamplarie sculptata, plafoane casetate, balustrade sculptate in piatra, din fier forjat sau din lemn, pardoseli din dale de gresie decorativa sau parchete cu intarsii, confera ambiantei interioare un pronuntat caracter romantic, chiar daca structura coloanelor interioare si sculptura tabliilor usilor aminteste de repertoriul decorativ brancovenesc.

Policromia interioara sustinuta de motivele geometrice ale arcadelor din sala de receptii amintesc de picturile spatiilor religioase specifice stilului neobizantin.

Vitraliile, balustradele, scarile foisorului si plafoanele cu grinzi aparente, unele pictate, amintesc de repertoriul ornamental de factura romantica. Tot acest repertoriu decorativ nu face altceva decat sa sublinieze caracterul unic al edificiului, scos in evidenta de blazonul familiei Cantacuzino precum si de cele apartinand familiilor inrudite cu aceasta, pictate in sala de receptie alaturi de fresca celor mai ilustrii membrii ai ramurii muntenesti a boierilor Cantacuzino.

Complexul este in coordonare deplina cu amplele amenajari exterioare, terase si ziduri de sprijin, rampe si scari cu balustrade din piatra care pe langa functionalitatea perfecta realizeaza integrarea volumelor in spatiul montan. In plus, complexul se afla situat intr-o zona dovedita stiintific a fi un important pol energetic.

Ansamblul castelului Cantacuzino:

In anul 1911 a fost cladit Castelul Cantacuzino si o serie de grote, cascade si fantani arteziene, toate situate in parcul al carui proprietar a fost printul Gheorghe Cantacuzino zis ” Nababul”. Castelul, din punct de vedere arhitectural, figureaza in topul primelor castele din Romania. In prezent, este proprietate privata, deschis pentru vizitare.

Gheorghe Gr. Cantacuzino (1832 – 1913)

Familie si viata privata

S-a nascut la 22 septembrie 1832, la Bucuresti, intr-o mare si veche familie boiereasca cu origini grecesti, ca fiu al marelui vornic Grigore Iordache Cantacuzino si al Luxitei Kretzulescu. S-a casatorit cu Ecaterina Baleanu, cu care a avut doua fiice si patru fii, care la randul lor s-au implicat in politica. Datorita bogatiei sale fabuloase, fiind cel mai mare proprietar de pamant din Romania timpului respectiv, a fost supranumit „Nababul”. A construit Palatul Cantacuzino din Bucuresti (Muzeul George Enescu) si Castelul Cantacuzino din Busteni. A incetat din viata la 23 martie  1913, in Bucuresti.

Studii si cariera profesionala

Si-a facut studiile in tara si la Paris, unde a sustinut bacalaureatul si apoi doctoratul in drept, in anul 1858. S-a intors in tara in 1862 si a intrat in magistratura.

Activitate politica

A fost timp de zeci de ani deputat si senator, si a detinut numeroase portofolii ministeriale, incepand cu 1870, fiind  ministru al Justitiei, ministru al Lucrarilor Publice, si ministru de Finante. A fost de doua ori Presedinte al Consiliului de Ministri (prim-ministru), intre 11/23 aprilie 1899 – 7/20 iulie 1900 si respectiv 22 decembrie 1904/4 ianuarie 1905 – 12/25 martie 1907, cand a fost surprins de izbucnirea rascoalelor taranesti. In 1899 a devenit presedintele Partidului Conservator, dupa moartea lui Lascar Catargiu, functie pe care a ocupat-o pana in 1907.

Gheorghe Grigore Cantacuzino:
– „In continuitatea ordinii de stat romanesc vad eu temelia spiritului conservator in Romania.”
– „Noi, domnilor, facem legi foarte frumoase, pe hartie sunt minunate, dar cand vine timpul sa le
ducem la indeplinire, nu avem cu cine le aplica.”
Ioan C. Filitti despre Gheorghe Grigore Cantacuzino:
– „O intruchipare a adevaratului „conservatism” boieresc roman.”

SURSA: http://www.cantacuzinocastle.ro

Partajează acest conținut:

Un comentariu

comments user
Rodica Elena Lupu

Foarte interesant! Locuri care trebuie cunoscute si trebuie sa intre in circuitul cultural si turistic al Romaniei. Felicitari celor care vor sa demonstreze ca AVEM UN NUME, chiar daca ni se mai dau lectii mereu ca la pusti in prima clasa, ca sa facem cum vor ei si ne bat cu pumnu-n masa. Am intrat in Europa/ Sa fim cu europenii? Ce mai e si farsa asta? Suntem aici de milenii! Hai romani, lumea ne vede!

Publică comentariul

You May Have Missed