Filme de dragoste romanesti dinainte de ’89
Cinematografia romaneasca nu abunda in romance-uri, povestile noastre de dragoste ocupa rar singure cate un film, cel mai adesea discret mascate de vreun razboi, vreo drama sociala, clasa proletara, propaganda pentru sistem si partid si/sau filme istorice. Deschidem astazi o lista unde am inclus atat filme de dragoste care iti vin imediat in minte ca fiind exemplare pentru genul siropos-romantic (Liceenii, Declaratie de dragoste), cat si filme in care povestea de dragoste, fara a fi „personaj principal”, ocupa un loc important in scenariu .
Dragoste la zero grade, 1964
Regia: Geo Saizescu, cu Coca Andronescu si Iurie Darie
Poveste de dragoste la schi intre o muncitoare model, care isi reprezinta uzina cu mandrie, si un tehnician tv, totul pe fundal de Poiana Brasov, iarna si piese cum erau Esti fotogenica sau Saniuta dragostei.
Balul de sambata seara, 1968
Regia: Geo Saizescu, cu Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Anna Szeles, Octavian Cotescu
El conduce un camion. Ele – sunt multe si el nu mai stie cum sa aleaga. Le pune „dragostea” la incercare simuland un accident si… ramane cu buza umflata, fara blonda, fara bruneta.
Trecatoarele iubiri, 1974
Regia: Malvina Ursianu, cu Cornel Coman, George Motoi, Gina Patrichi si Silvia Popovici
Un cadrilater amoros, filmul e povestea a doua cupluri, in care si ei, si ele, cu sentimente mai vechi in crucis si curmezis, trec prin drame sentimentale si existentiale.
Trecatoarele iubiri(1974)
Vezi mai multe video din film
Ultima noapte de dragoste, 1979
Regia: Sergiu Nicolaescu, cu Vladimir Gaitan si Joanna Pacula
Ecranizare a romanului lui Camil Petrescu, filmul nu reproduce prea fidel drama sentimentala din carte si, pe alocuri, nici firul narativ. Nu putea lipsi insa din lista povestilor de dragoste, fie ele si in vreme de razboi.
Buletin de Bucuresti, 1982
De Virgil Calotescu, cu Mircea Diaconu si Catrinel Dumitrescu
El e sofer de taxi. Ea are nevoie de buletin de Bucuresti ca sa se poata angaja. Casatoria din interes si de forma se termina cu divort, urmand apoi povestea reala de dragoste.
Ciuleandra, 1985
Regia: Sergiu Nicolaescu, cu Ion Ritiu, Anca Nicola, Stefan Iordache
Ecranizare a romanului omonim al lui Liviu Rebreanu, filmul este o poveste de dragoste retroactiva, sub forma de amintiri povestite medicului psihiatru. Desi filmul o reproduce destul de morbid, povestea ramane una dintre preferatele noastre din literatura.
Pas in doi, 1985
Regia: Dan Pita, cu Claudiu Bleont, Petre Nicolae, Ecaterina Nazare
Povestea de dragoste de la mijlocul anilor ’80 prin excelenta – un strungar, o muncitoare, o studenta, comunism, uzina, mandria unitatii, filmul ne prezinta o viata dubla si multe drame sentimentale, sociale si de clasa.
Declaratie de dragoste, 1985
Regia: Nicolae Corjos, cu Adrian Paduraru si Teodora Mares, plus Caramitru si Tamara Buciuceanu in rolul antologicilor profesori din seria Liceenilor, Socrate si Isoscel. Muzica: Florin Bogardo.
Probabil primul titlu care iti vine in minte cand te intreaba cineva de „film romanesc de dragoste”, Declaratie de dragoste a facut furori si a deschis calea, doi ani mai tarziu, seriei Liceenii.
Liceenii, 1987
Regia: Nicolae Corjos, cu Stefan Banica Jr., Oana Sirbu, Mihai Constantin si Cesonia Postelnicu
Alt „romance” romanesc prin excelenta, filmul a reprezentat generatii intregi de liceeni ai anilor 70 si 80, cu… emotii la romana, cum zice si slagarul cuplului Stela Enache – Florin Bogardo, cu ceaiuri dansante, cu examene, cu muzica, fara bani…
Columna, 1968, de Mircea Dragan, coproductie, in care ne amintim (cam vag, recunoastem) de povestea de dragoste dintre un soldat roman (Florin Piersic) si o daca frumoasa (Sidonia Manolache).
Felix si Otilia, 1972, dupa romanul lui George Calinescu, de Iulian Mihu
Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii, 1981, de Mircea Muresan, o alta ecranizare dupa Rebreanu.
Casatorie cu repetitie, 1985, de Virgil Calotescu, continuare a Buletinului de Bucuresti
Anotimpul iubirii, 1986, de Iulian Mihu
Filme cu povesti de dragoste mai sunt.
Nu o sa terminam lista fara ajutorul vostru …
Astept propunerile voastre
Partajează acest conținut:
7 comentarii