Home Fotografiile anului 2010, premiate şi expuse la Braşov

Fotografiile anului 2010, premiate şi expuse la Braşov

8 min read
0
0
243

Expoziţiile vernisate ieri la Muzeul de Artă au deschis cea de-a doua ediţie a Festivalului Luna Fotografiei în România

O călătorie într-o altă lume, prin obiectivul aparatului de fotografiat. De asta vor avea parte braşovenii, dar şi turiştii care vor veni la Muzeul de Artă Braşov să viziteze cele două saloane de artă fotografică – „Fotografia Anului” şi „Cupa Fotocluburilor”. Saloanele cuprind cele mai reuşite fotografii realizate de fotografii amatori sau profesionişti anul trecut.
Saloanele au fost vernisate ieri, în deschiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului Naţional cu participare internaţională „Luna Fotografiei în România”. Festivalul se desfăşoară în mai multe oraşe din ţară, dar şi în Ungaria. Manifestarea este organizată de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR), sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi a Institutului Cultural Român, precum şi sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP).
Ziua de deschidere a festivalului este legată de ziua de naştere a primului fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmary – 11 ianuarie 1812 – şi a fost declarată ca Ziua Artei Fotografice din România prin Hotărârea Guvernului nr.458 din 5 mai 2010.

Ministrul Culturii a deschis festivitatea la Braşov
La evenimentul de deschidere a festivalului, invitat de onoare a fost ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, care a ţinut să sublinieze că este o manifestare extrem de importantă pentru artiştii fotografi. „Azi sărbătorim ziua oficială a fotografiei. Ziua este legată de ziua de naştere a primului fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmary. Faptul că el este recunoscut atât de maghiari, cât şi de români demonstrează că nu există graniţe etnice când vorbim de artă”, a declarat, ieri, ministrul.
Aristotel Căncescu, şeful Executivului judeţean, prezent la eveniment, a declarat că „Braşovul are o bogată tradiţie în ceea ce priveşte fotografia, la Braşov apărând primele fotografii la doar trei ani de la brevetarea invenţiei, în 1842. Tocmai de aceea Consiliul Judeţean a sprijinit şi sprijină activitatea artiştilor fotografi din Braşov. Fotografia este o veche pasiune a mea, am o colecţie de fotografie istorică despre Braşov care cuprinde între 7.000 şi 8.000 de fotografii şi 200 de ore de material filmat. Braşovul merită să aibă o arhivă a acestor imagini istorice”.

Premii pentru fotografi
În cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului, au fost înmânate distincţiile naţionale şi internaţionale artiştilor fotografi din România pentru rezultatele obţinute la saloanele internaţionale de artă fotografică organizate în diferite părţi ale lumii, dar şi membrilor AAFR.
Ştefan Toth, preşedinte al AAFR, a precizat că în fiecare salon au fost expuse câte 100 de fotografii. Salonul „Fotografia Anului” cuprinde fotografiile artiştilor sau amatorilor, la 10 categorii de concurs. Salonul „Cupa Fotocluburilor” îşi propune, potrivit organizatorilor, să premieze fotocluburile care s-au remarcat printr-o activitate deosebită anul trecut. 17 fotocluburi au trimis lucrări, potrivit lui Ştefan Toth.
Expoziţiile pot fi vizitate în fiecare zi de marţi până duminică între orele 9,00-17,00, până la închiderea Festivalului.
Tot ieri, la Muzeul de Artă a mai fost organizat şi un colocviu despre arta fotografică. Festivitatea de închidere a festivalului va avea loc tot la Braşov, în 10 februarie, ocazie cu care vor avea loc vernisajele şi înmânarea premiilor primului Salon Naţional al Tineretului şi Fotograful Anului 2010 artistului fotograf Ludovic Nagy din Târgu-Secuiesc.

Muzeu al Artei Fotografice
Ministrul Kelemen Hunor a mai spus că „următorul pas” în definirea unui loc bine meritat al fotografiei ca artă va fi înfiinţarea unui Muzeul al Artei Fotografice. „Nu avem un muzeu al artei fotografice, dar îl vom înfiinţa cât de curând. Există foarte mulţi artişti şi o creaţie contemporană foarte importantă şi de aceea merită un muzeu, mai multă cercetare în domeniu. Peste un an poate vom avea posibilitatea să anunţăm înfiinţarea unui muzeu sau măcar a unei secţii într-un muzeu”, a spus ministrul.

Ministrul fotograf
Ministrul Culturii are şi el pasiunea fotografiei, pe care a învăţat-o în familie. „Personal, de mic copil încerc să fotografiez tot ce apuc, dar în ultima perioadă mi-am restrâns activitatea mai mult la portrete şi încerc să găsesc subiecte importante, dar din păcate nu prea am timp. Nu am avut expoziţie şi nici nu intenţionez să am, sunt amator în domeniu, dar am mii de fotografii şi diapozitive. Sper să am timp mai târziu să fotografiez mai mult, însă consider că educaţia prin arta fotografică este foarte importantă”, a precizat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

SURSA: http://www.bzb.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…