Home Breaking News Stiri Exclusive Fotograful de orhidee din Bucegi (Galerie FOTO)

Fotograful de orhidee din Bucegi (Galerie FOTO)

7 min read
1
0
1,360

Toate cele 42 de specii de orhidee din Munții Bucegi au fost fotografiate de un septuagenar din Sinaia. Cunoaşte toate orhideele din Munţii Bucegi. Şi nu numai atât, dar ştie locurile unde se află cele mai rare specii.

Dan Anghelescu, în vârstă de 75 de ani, locuieşte în Sinaia şi e, la bază, inginer mecanic. Pasiunea pentru orhidee o are din copilărie, când era cel mai bun la ştiinţele naturii. Când stai de vorbă cu el, te introduce mai întâi în istoria orhideelor şi începe să‑ţi spună, cu amănunte captivante, câte o poveste despre fiecare dintre cele 42 de specii de orhidee din Munţii Bucegi.

VEZI AICI O GALERIE FOTO COMPLETA (CLICK)

Are fotografii cu fiecare plantă în parte. A avut până acum mai multe expoziţii, unele dintre ele împreună cu Clubul Rotary din Sinaia, al cărui membru este. Ştie unde se găsesc Sângele Voinicului, Papucul Doamnei, Ploşnicioasele sau Trişoarele. „De 20 de ani, mă ocup în fiecare zi de orhidee şi de plantele din Bucegi. Am avut şi noroc, pentru că m‑au ajutat nişte băieţi de la cabina teleferică, asigurându-mi drumul până la locurile unde cresc ele. Şi aşa am putut să fiu la timp oriunde. Orhideele cresc până la o altitudine de 2.500 de metri. Cele din zona alpină sunt mai greu de observat, pentru că sunt mici şi pot fi confundate cu ierburile alpine”, povesteşte Dan Anghelescu.

Cypripedium calceolus şi Nigritella nigra Fotografii: nora angelescu

Îl ajută fiica lui

Ne arată Albinoasele – adică orhideele fără culoare, Ploşnicioasele care miros neplăcut sau orhideele fără clorofilă. Numai câteva dintre flori au denumiri populare, restul sunt cunoscute cu denumiri ştiinţifice. Pentru fotografii, l-a ajutat fiica lui, Nora, care i-a moştenit pasiunea pentru biologie şi a urmat facultatea de profil, fiind apoi cercetător în biologie pentru câţiva ani. Acum stă la Londra şi se ocupă de fotografie şi film. Îl ajută pe tatăl ei cu fotografiile şi are şi un site – www.noraphotos.com, unde expune orhideele.

Epipogium aphyllum şi Ophrys insectifera

„Pe glob sunt cam două mii de specii de orhidee, dar o treime din ele nu le oferă nimic insectelor. Chestia asta l-a intrigat îngrozitor pe Darwin, pentru că în natură există un schimb reciproc avantajos pentru cine dă şi cine ia. Dar la orhidee vin insectele să polenizeze şi ele nu dau nectar. Acestea sunt un soi special – Trişoarele”, explică Dan Anghelescu.

La orhidee, petala mediană internă e transformată şi ia nişte forme uluitoare: unele imită perfect insectele, motiv pentru care adevăratele insecte sunt păcălite!

Orhideele nu se prind

Dintre toate orhideele, Papucul Doamnei este considerată cea mai frumoasă orhidee din Europa. „Şi din cauza asta a fost atacată, din toate punctele de vedere, de oamenii ignoranţi. Toate siturile de Papucul Doamnei au fost distruse. Nimeni nu ştie unde mai creşte. Sunt foarte puţine acum”, arată Anghelescu, care ştie unde mai pot fi găsite, dar preferă să nu spună nimănui.

Orchis morio, Traunsteinera globosa şi Dactylorhiza maculata

A încercat să cultive nişte seminţe de orhidee găsite pe munte, dar n-a avut mare succes, pentru că plantele se înmulţesc pe o anumită ciupercă microscopică. În primul an i-au ieşit numai două, în al doilea an n-a mai ieşit nimic. Dar a rămas cu pozele, sute de instantanee înfăţişând atât cele mai rare specii de orhidee, dar şi alte plante din Bucegi, circa 700 sute în total.

“De 20 de ani, mă ocup în fiecare zi de orhidee şi de plantele din Bucegi. Am avut şi noroc, pentru că m‑au ajutat nişte băieţi de la cabina teleferică, asigurându-mi drumul până la locurile unde cresc ele.”

Dan Anghelescu
pensionar

SURSA: http://www.adevarul.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

One Comment

  1. marius

    9 octombrie 2016 at 12:32 PM

    Cind va scoate cartea pe care intentioneaza s-o publice?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…