Home Breaking News Stiri Exclusive “Fum sau parfum?” – Pasivitate inseamna complicitate !

“Fum sau parfum?” – Pasivitate inseamna complicitate !

6 min read
0
0
430

Daca ar fi sa te iei doar dupa numarul de farmacii din centrul Sinaiei, poti crede ca te afli intr-un oras bolnav, sau intr-unul unde traiesc sau vin multi oameni bolnavi. Pe o distanta mai mica de 300m, intre Primarie si Parcul central, gasesti cinci farmacii dintre care doua vand doar produse naturiste. Cea mai veche dintre ele si de altfel singura care exista aici, e cea a lui Russe Stanescu, ajuns furnizor al Casei Regale, denumita in consecinta Farmacia Regala.

Constatand si ei aceasta stare de fapt, medicii romani au organizat la Sinaia in ultimile doua saptamani,doua congrese de specialitate, unul de cardiologie si un altul de oftamologie.Acum lasand la o parte tonul putin glumet si revenind la problemele de fond ale statiunii, cei care si-au petrecut weekend-ul in ultimile doua saptamani la Sinaia, ca si locuitorii orasului de altfel, au avut parte de o placuta surpriza. Pe fondul intens colorat al unei toamne blande, senine si mai tot timpul insorite, Sinaia s-a umplut de oameni frumosi, cu priviri luminoase, imbracati elegant. Ii intalneai mai tot timpul pe strazi, prin muzee, pe terasele restaurantelor, pe bancile din parc sau prin magazine la cumparaturi. Sinaia devenise parca un alt oras. Hotelurile au fost pline, strazile animate, restaurantele s-au aglomerat, magazinele au facut vanzari record.

Chiar daca nu s-a putut evita aglomeratia de pe strazi datorata numarului mic de parcari existente, s-a pututu totusi circula, strazile ca si parcul au ramas curate, cosurile de gunoi nu au dat pe afara, aerul mirosea a parfum rafinat si totul se intampla discret, in surdina, ca in foyerul unei sali de spectacole. Imi revin in memorie cateva dintre imaginile de epoca in care, perla statiunilor montane din Romania, era populata de aceleasi categorii de oameni eleganti si distinsi, si care se potrivesc perfect cu atmosfera din aceste cateva zile despre care va vorbesc. Si la final, eu cred ca toata lumea a fost foarte multumita: si hotelierii, si comerciantii si organizatorii evenimentelor, si doctorii, si turistii, si localnicii, chiar si taximetristii.

Cu doar o saptamana mai devreme, Sinaia a mai fost plina (forever) insa de aceasta data de oameni pestriti, de fum si miros de carnati, de maldare de gunoaie si de tarabe aruncate te miri pe unde.Traficul auto a fost dat complet peste cap iar zgomotul puternic facea sa vibreze aerul ajuns irespirabil. Atmosfera de balci si miros de mahala, in centrul aceleiasi ”perle a turismului montan”, cu aceiasi toamna insorita si viu colorata dar, de data asta, cu sali de restaurant goale la care nu mai ai pe unde sa intri, cu hoteluri pline, nu cu turisti, ci cu artisti si organizatori, cu magazine fara clienti, cu localnici ajunsi la exasperare care-si abandoneaza in aceasta perioada orasul. Acest eveniment discutabil, in loc sa apartina sinaienilor, celor care se mandresc si iubesc orasul in care traiesc, este bagat cu forta pe gatul locuitorilor statiunii, care se transforma in simplii spectatori, apatici si neputinciosi.

Acum, revenind la multele farmacii din centru, poate ca ele sunt intr-adevar necesare, poate ca orasul asta chiar e bolnav cu adevarat. Uite ca trec anii si nu ne mai vindecam odata de prostie, de uitare, de nepasare, de minciuna. Sunt la urma urmei doua optinui total diferite de a face turism. Si pentru ca evenimentele s-au succedat la un interval mic de timp, asta ne da posibilitatea sa le comparam si, de ce nu, sa alegem: fum sau parfum?

SINAIA, 10.10.2011,
in cadrul campaniei SALVATI SINAIA
arh. MANEA Nicolae Dan
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…