Home Gheorghe Cotacu, unul dintre veteranii schiului sinăian

Gheorghe Cotacu, unul dintre veteranii schiului sinăian

10 min read
0
0
877

Gheorghe Cotacu s-a născut la Sinaia în urmă cu 79 de ani şi este unul dintre veteranii schiului sinăian. Este căsătorit de 52 de ani, cu doamna Maria şi are doi copii. Toată viaţa i-a plăcut sportul şi în special schiul. De-a lungul timpului, a participat şi a câştigat numeroase concursuri de schi fond şi este nelipsit de pe pârtii la Cupa Veteranilor şi Sinaia pe Pârtie. Pe lângă pasiunea pentru sport, este şi un colecţionar împătimit. Este foarte mândru de impresionanta colecţie pe care o deţine. A început să strângă piesele în urmă cu 50 de ani, iar acum are peste 1000 de insigne, 200 de fanioane, aproape 100 de medalii şi zeci de plachete. Cea mai veche medalie este din 1929, de la concursurile de iarnă desfăşurate la Castelul Peleş. La fel de mult ca sportul, iubeşte şi oraşul în care s-a născut şi a trăit.

Rep: Când şi unde v-aţi născut?

M-am născut pe 26 august 1932, în Sinaia. Sunt cel mai mare dintre cei opt copii ai familiei Cotacu. Mai am trei surori şi patru fraţi.

Rep: Ştiu că aţi făcut schi de performanţă. Cum a fost prima întâlnire cu acest sport?

Eram copil, aveam aproximativ 10 ani, când nea Costică Ciocoiu ne-a îndrumat spre acest sport. Prima dată am învăţat să schiez în cartierul Izvor, acolo unde stăteam. Schiam prin grădini, iar mai târziu am început să mergem în poiana de la Stâna Regală, unde se ţineau concursuri.

Rep: Sunteţi singurul dintre fraţi care a făcut schi?

Nu. Toţi fraţii mei au făcut sport. Ticu a făcut bob de performanţă, a participat în 1964 la Campionatul Mondial de Bob de la Insbruck, Austria. Nicu, Sorin şi Florin au fost şi ei schiori buni.

Rep: Cum era în acea perioadă schiul?

Părinţii ne puneau în rucsăcei mâncare şi plecam la antrenamente sau la concursuri. Mergeam cu toţii pe jos, pentru că nu erau mijloace de transport. Concursurile se ţineau sus pe munte şi nu urcam cu telescaunul sau cu telecabina. De la Cota 1400, luam schiurile pe umăr şi urcam până la 2000 pe jos. Coboram pe schiuri şi când ajungeam jos ne odihneam puţin, apoi urcam iarăşi cu schiurile în spate. Eram atât de mulţi încât începea dimineaţa la 8 concursul şi ţinea până după-amiaza.

Rep: Din ce an aveţi prima cupă la schi?

Din 1950, când am obţinut locul I la 15 km fond, la concursul de la Braşov. Au fost peste 40 de concurenţi, iar timpul obţinut a fost de 25 de minute.

Rep: Cum este să participi la concursuri de schi acum, la această vârstă?

Şi la Sinaia pe Pârtie şi la Cupa Veteranilor este extraordinar. Ne întâlnim toţi cei care schiam în tinereţe şi ne luptăm pentru cel mai bun loc. Îmi pare rău că nu se organizează pentru veterani şi concursuri de schi fond.

Rep: De unde luaţi schiuri în perioada respectivă?

Când eram copii, de schiuri ne făcea rost nea Costică Ciocoiu. Nu ştiu de unde le lua, sunt mulţi ani de atunci.

Rep: Sunteţi sinăian. Cum era oraşul în perioada tinereţii dumneavoastră?

Era un oraş aerisit, o frumuseţe. Mergeam în parc, unde veneau boierii din vremea respectivă. Doamnele cu pălării, cu rochii până în pământ, iar noi, copii fiind, îi priveam cu admiraţie cum se plimbau. Parcul era deosebit de frumos, la fel cum este şi acum. În fiecare zi frumoasă merg şi mă plimb prin parc. Îmi iau ziarul, stau pe bancă şi mă relaxez.

Rep: Sunteţi un colecţionar pasionat de medalii, cupe, fanioane şi insigne. De unde această pasiune?

Am început prin anii ’60. La medaliile şi cupele mele le-am adăugat pe cele primite de la prieteni sau cumpărate din Consignaţie. Am ajuns la aproape 1000 de insigne, 200 de fanioane, 96 de medalii şi zeci de plachete. Am insigne de la competiţii sportive internaţionale din 1964, până în 2010. Cele mai multe le am de la Didi Focşăneanu, care mi-a adus de la toate olimpiadele.

Rep: Din ce an este cea mai veche medalie?

Am două medalii de la Campionatul de schi fond şi sanie, de la Peleş, din 1929.

Rep: Afară de schi şi colecţii, ce pasiuni mai aveţi?

Sunt pasionat de tot ce înseamnă sport. Am făcut lupte greco-romane, fotbal şi schi. Îmi place să pescuiesc şi să mă plimb. Mă uit la televizor, în special la sport, dar şi la filme bune.

Rep: Am văzut că aveţi şi un premiu obţinut pentru dans. Sunteţi şi un bun dansator?

Am obţinut locul II pentru vals, la un concurs la Predeal. Dansez de când mă ştiu. Împreună cu soţia mea dansez vals, tango, twist, muzică populară şi rock.

Rep: Unde mergeaţi la distracţie în tinereţe?

În tinereţe mergeam la dans la Casino, la Club sau la cinematograf. Eram tineri şi ne plăcea să ieşim în oraş.

Rep: Care este secretul longevităţii dumneavoastră?

Aşa cum spune şi doctorul, 30 de minute de sport pe zi sunt sănătate curată, iar pentru mine este valabil. Fac zilnic plimbări de 6-7 km şi mănânc sănătos.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…