Home Breaking News Stiri Exclusive Gheorghe Roșoga, slujitor credincios al scenei „raiul folcloric” – Marin Voican Ghioroiu

Gheorghe Roșoga, slujitor credincios al scenei „raiul folcloric” – Marin Voican Ghioroiu

17 min read
2
0
696

La Tv-H, 03.05.2015 a avut loc un spectacol omagial cu prilejul Aniversării a 50 de ani de activitate a maestrului Gheorghe Roșoga.

030520151698Distins public, stimați telespectatori, iubit prieten, drag gorjean Gheorghe Roșoga, la cei 50 de ani de activitate în slujba poporului îți urez viață lungă.

În câteva fraze vă voi spune despre maestrul GHEORGHE ROȘOGA, un nume cu rezonanță în muzica românească, 50 de ani închinați pe scena „RAIULUI FOLCLORIC” – dăruire, iubire de neam și glie, port, tradiții populare, cântec nemuritor, doine cântate cu patimă și dor, astăzi colonel MAI în rezervă, ne-a fascinat pe data de 28 Aprilie la spectacolul ”OMAGIU VETERANILOR DE RĂZBOI” care a avut loc în Aula Ministerului Apărării Naționale, moment de-o încărcătură emoțională extraordinară…, a produs furtuni de aplauze, a făcut să curgă lacrimi de fericire din ochii „Eroilor legendari” cei care au luptat pentru eliberarea și întregirea patriei în cel de al Doilea Război Mondial. gheorghe-rosoga

Vocea sa viguroasă, inconfundabilă, timbru modulat de solist înzestrat cu un dar dumnezeiesc, care aduce alen, veselie și poftă de viață, un adevărat regal, întraga sală (plină până la refuz) a strigat, GHEORGE, te iubim, iar eu îi spun: LA MULȚI ANI! să ne trăiești drag oltean.

Dacă în cântecele lui se aud dorurile, jalea și iubirea, pofta de-a trrăi și iubi tot ce e frumos pe lume ( cu aceeași dragoste și-a venerat MAMA, cea care a plecat în lumea drepților… lâsându-l foarte tânăr, ființa cea mai iubită de pe pământ, înțelegându-i sentimentele nobile, ascultându-i destăinuirile despre copilăria pe care și-a petrecut-o în satul natal – Gura Motrului, și prezicerea acelei vecine care i-a spus că privighetaorea care cântă în fiecare dimineață în dudul din curte (sub umbra căruia stătea cu mama sa, prevestește că GIGI va avea un glas de privighetoare), lucru ce s-a împlinit, iar eu ca un bun prieten ce-i sunt i-am închinat o melodie de suflet.

MĂICUȚA CÂND M-AI NĂSCUT – Rodica Anghelescu / 4′ 53”


MĂICUȚA CÂND M-AI NĂSCUT

***

Măicuța cânbd m-a născut,

Dor în suflet mi-a sădit.

M-a-mbăiat în râu cu flori,

S-am glas de privighetori,

S-am glas de privighetori.

M-a-mbăiat în râu cu flori,

S-am glas de privighetori,

S-am glas de privighetori.

*

Popa când m-a botezat,

Pentru mine s-a rugat:

„Îngerii să vină-n zbor

Și să-i deie vocea lor,

Și să-i deie vocea lor!

Îngerii să vină-n zbor

Și să-i deie vocea lor,

Și să-i deie vocea lor!”

 *

Să cânt cânteceel noastre –

Rupte din zările-albastre,

Culese de la izvoare

Pentru fete iubitoare

Pentru fete iubitoare.

Culese de la izvoare

Pentru fete iubitoare

Pentru fete iubitoare.

*

Și băieți îndrăgostiți…

C asă vă distrez la nunți.

Le-am adunat din păduri

Și din sate de români,

Și din sate de români.

Le-am adunat din păduri

Și din sate de români,

Și din sate de români.

 *

Vă iubesc, românii mei!

Cântecele-s pentru voi.

Am să vă distrez cu ele,

Că sunt darul mamei mele,

Că sunt darul mamei mele.

Am să vă distrez cu ele,

Că sunt darul mamei mele,

Că sunt darul mamei mele.

 ***

2.-fotografie-RODICA-ANGHELESCU-de-pe-C.D.-DIN-CUVINTE-AM-SADIR-FLORI >>>>>>

și, fiindcă a tot cântat și le mai cântă și acum mândruțelor, o sârbă gorjenească „BĂDIȚA GHEORGHIȚĂ” – cântece interpretate de artista Ansamblului Ciocârlia al MAI, soprana Rodica Anghelescu.

<<<<<<<

BĂDIȚĂ GHEORGHIȚĂ – Rodica Anghelescu

 

BĂDIȚĂ GHEORGHIȚĂ

 ***

Bobocel de mărgărit, bădiţă Gheorghiţă,

De-ar fi dorul fân cosit

La neica-n livadă; ascultă la mine!

L-aş fura să nu mă vadă,

Chiar de-ar fi păzit.

L-aş fura să nu mă vadă,

Chiar de-ar fi păzit.

Ochişori aş săruta, guriţa ca zmeura…

Câinele nu m-ar lătra, vecinii nu ar afla.

Mie-mi spune inima: „Iubeşte, fetiţa mea!

Iubeşte, simte-te bine, post de dragoste nu ţine.

 *

Bobocel de mărgărit, dragul meu bădiţă!…

Dorul l-aş strânge-n căpiţe,

L-aş pune în sân; ascultă la mine!

Lângă inimă să-l ţin…

C-are mireasmă de fân,

Şi l-aş creşte în bluziţă.

Să-l ia neicuţa Gheorghiţă,

Ochişori mi-ar săruta, guriţa ca zmeura…

Câinele nu l-ar lătra, vecinii nu l-ar afla.

Mie-mi spune inima: „Iubeşte, fetiţa mea!

Iubeşte, simte-te bine, dor la inimă nu pune!”

Bobocel de mărgărit, bădiţă Gheorghiţă!

Fânul l-aş fi răspândit

La mine în pat; ascultă la mine!

Îl ţineam îmbrăţişat…

Dorul m-ar fi sărutat;

Lângă el aş fi dormit

Şi mi-l făceam fericit,

Ochişori-mi săruta, guriţa ca zmeura…

Pe braţe mă legăna, la pieptul lui mă culca.

Aşa-mi spune inima: „Iubeşte, fetiţa mea!

Iubeşte, simte-te bine, post de dragoste nu ţine.

 *

Bobocel de mărgărit, neicuţă iubit!

Dorul nu-i fân de cosit,

Că l-ai luat cu tine; ascultă la mine!

Te rog, fă bine…bădiţă,

Adu-mi-l să-i dau guriţă.

Te rog, fă bine…Gheorghiţă,

Adu-mi-l să-i dau guriţă.            

Ochişori vei săruta, guriţa ca zmeura…

Pe braţe te-oi legăna, că-i plăcută dragostea;.

Aşa-mi spune inima: „Iubeşte, fetiţa mea!

Iubeşte, simte-te bine, post de dragoste nu ţine.

 ***

În această carte „MI-AM PUS SUFLETUL ÎN GLAS”, mărturie vie a unei vieți de om care s-a străduit a face din cântecul popular un „CREZ” al existenței sale, vă voi citi două fraze din articolul: „UN SOLIST DE EXCEPȚIE” fiindcă alături de mine, mari artiști și-au spus cuvântul: celebra Maria Ciobanu. prov.dr. Elise Stan, Sofia Vicoveanca, prof.univ.dr. Dan Ilie Morega, Mihael Tatu, Marcel Parnica, Viorel Gârbaciu, Valeriu Sfetcu, Nelu Bălășoiu, Ștefan Bădescu, Laura Lavric, Nina Predescu, Ileana Jurjescu Todi, dr. Deaconu Ștefănescu, Nicolae Mureșan, Viorica flintașu, muzicologul Petre Rusu, Natașa Raab, conf. univ. dr. prof. Gelu Mircea Stan, Garofina Solojan, Florica Bradu, Elisabeta Turcu, Constantin Sârbu,Ion Bondunescu Angelica Stoican, Ștefan Cărăpăceanu, Nicu Crețu – dirijorul Ansamblului „Maria Tănase”, Floarea Calotă, Ion Ghițulescu și mulți alții… pe care-i salut cu deosebită prețuire.

MI-AM PUS SUFLETUL ╫N GLAS 001

„Sfântă casă părintească,

Dulce rai dumnezeiesc…

Nu te las pe mâini străine –

Toată viața cât trăiesc!”

Gheorge cântă și suspină, anii numărând în gând, dorul inima-i alină, iar când lacrimi calde-i curg peste fața luminbată de razele unui soare blând, un surâs tineresc, de primăvară primăvară îndrăgostită, ne trimite slova dulce… fără asemănare, izvorâtă dintr-un suflet nobil de oltean verde ca frunza de stejar… spre a ne face fericiți.

„Din pridvorul casei mele,

Câte nopți am tot privit…

Ceru-albastru, mii de steel,

Iar cu doina am grăit”.

De când a fost copil mic și-a pus sufletul pe strună fermeactă, pe frunză de păr rotat, fluierat de păsărele și-a cavalului doinire ca o blândă mângâiere… dând glas dorului nespus, trezind în iniumile oamenilor (din satul natal) fior nebănuit, devenind (cu trecerea vremii) un solist de muzică populară cu multe valențe de exprimare: de la sârba oltenească, hora așezată… la nemuritoarea doină (cântec pe care-l stăpânește cu mare măiestrie, înnobilându-l cu har și sensibilitate de poet al plaiului mehedințean.

Deschizând filele acestei cărți de excepție (scrisă de Filip Mihai Leonard) în care sunt trecute cele mai importante activități ale artistului poet-solist – Gheorghe Roșoga, vom conștientiza că nu i-a fost ușor să fie laureat cu Marele Premiu pe scena festivalului Național „Maria Tănase” – Craiova, ediția 1969, 1971 și să obțină Trofeul Festivalului Internațional de Folclor din Anglia – 1972, Premiul Etnos -1995 pentru evaluarea creației și a stilului original de interpretare, iar ca o încununare a unei munci titanice pe care a făcut-o din plăcere, dăruind tot ce i-a hărăzit bunul Dumnezeu, este investit ca membru alk Academiei Artelor Tradiționale din România.

Fiindcă spectacolul omagial GHEORGHE ROȘOGA a fost intitulat „O lacrimă, un vers și un cântec” am gândit ca bun prieten ce-i sunt să-i dedic o poezie izvorâtă din suflet epntru o inimă de mare OM, un cântăreț celebru.

NUMAI LACRIMĂ ȘI DOR

 ***

Ridicând cortina anilor,

Timpu-ncepe-a prinde viață:

Altă scenă, alt decor…

Minunat folclor!

O treaptă spre rai, într-o dimineață,

Când în codru păsările cântă…

Se-gână cu Gheorghe lângă sfânt izvor,

La Fâțntâna Zânelor

Și-i îi spun în cor:

LA MULȚANI, TRĂIEȘTE!

Tot românul te iubește…

 ***

260420151546Cu admirație și prietenie, Marin Voican-Ghioroiu

03.05 2015

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

2 Comments

 1. Marian Malciu

  7 mai 2015 at 11:57 AM

  Pentru Gheorghe Roşoga se pare că niciun omagiu nu ar fi suficient, atât de mare şi preţios este darul făcut de el românilor cu vocea sa binecuvântată de bunul Dumnezeu.
  Da, cu adevărat, el “şi-a pus sufletul în glas”! Un suflet mare, un suflet în care a intrat o uriaşă forţă de a iubi pământul străbun şi oamenii ce l-au locuit…
  Doresc să menţionez că, în afara darului său de a cânta şi a capacităţii nelimitate de a oferi bucurie tuturor românilor prin acest dar, Maestrul Gheorghe Roşoga a fost şi este cunoscut ca un om corect, cinstit şi modest. Aceste calităţi l-au însoţit de mic copil şi nu-l părăsesc nici la această vârstă, deşi culmile gloriei au fost atinse cu brio şi gradul de colonel l-a obţinut de ceva vreme, în urmă cu 20-22 de ani, prin respectarea întocmai a prevederilor regulamentelor militare, deosebit de rigide, din acea vreme…
  Nu este târziu să-ţi urez acum, prieten drag, viaţă lungă în sănătate, dragoste, pace şi lumină!

 2. sinescu constantin

  8 mai 2015 at 11:14 PM

  La multi ani domnu Maestru Gheorghe Rosoga sa mai cantati multi ani in continuare pana la 100 de ani cel putin .Eu v-am cunoscut la Motru pe la 1986 cind aveam atelier de sculptura la Clubul Muncitoresc Motru ,cand ati trimis dupa mine sa ma cunoasteti, dupa ce ati admirat operele mele de arta m-ati imbbratisat ,felicitandu-ma mi-ati scris si o pagina in registru de impresi care pentru mine a fost ca o diploma ,ma incurajat si am avut numai succese tot timpul .Eu m-am simtit onorat ca v-am cunoscut si eu am apreciat la toate spectacole ,cu mare placere am ascultat toate cantecele de mare Maestru si admirat zimbetul care va reprezinta si modestia .Daca va aduceti aminte am fost impreuna,v-am insotit la mai multe spectacole in diferite orase si comune .eram onorat ca eram alaturi de dumneavoastra si puteam sa va ascult in direct cantecele.Eu am continuat cu sculptura avand acel impuls dat si am facut in Jud.Olt un monument mare la Colonesti Trepte spre cer ,cu bustul Cpt. Erou Av.. Alexandru Serbanescu ,Si la Bucuresti in 2014 am realizat Mon.Doctor.Prof.Alexandru Pesamosca .Daca nu va cunosteam eu nu mai eram azi sculptor,pentru care as dorii sa va fac macar un medalion,avand nevoie de acceptul Dumneavoastra si o poza din lateral stg. sau dreapta,din fata am facut de pe calculator.Va doresc multa sanatate si sa realizati tot ce doriti.Constantin Sinescu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“De când cu pandemia, am învățat să prețuiesc mai mult duminicile” de Paul SURUGIU-FUEGO

Uneori îmi pierd răbdarea. Uneori mi se pare că lumea o ia la goană și eu împreună cu ea ș…