stelian-nistor-ghidul-gastronomic-al-romaniei-house-of-guides-2009-a-192567-510x510 … de la bucataria dacica la cea contemporana

  • Ce as putea sa spun cuiva despre singura Elvetie cu Delta si iesire la mare din lume?
  • Ca de fapt se numeste Romånia?
  • Ca, uneori, e minunata? Ca uneori mi-as dori sa fie si mai si?
  • Ca nu numai uneori, ci de fapt tot timpul, Romånia e tara mea?

Asa am simtit eu sa incep aceasta introducere la un… ghid gastronomic. Poate prea afectuos, prea poetic, dar pur si simplu asa am simtit, tocmai pentru ca e vorba de Ghidul gastronomic al Romåniei, adica al tarii mele! si apoi, ca sa mai glumim, eu sunt convins ca romånul s-a nascut poet, dar, de fapt, nevasta l-a obligat sa-si ia serviciu si de asta a ajuns påna la urma inginer, profesor, gazetar sau actor!

Un ghid ramåne insa un ghid, de orice fel ar fi, el are menirea sa te indrume, sa nu te lase sa te ratacesti. Mi-aduc aminte ca prima data cånd am fost la Paris, la intoarcere m-a adus un sofer francez care nu mai mersese spre Romånia påna atunci. Pretul ce-l aveam de platit era sa-i fiu copilot, sa tin drumul dupa harta rutiera, adica dupa un…ghid. si eu faceam asta pentru prima oara, dar ghidul era atåt de bine facut, incåt påna cånd am intrat in Romånia, am mers snur, fara nici cea mai mica ezitare sau abatere. Cum am trecut insa de Oradea, ne-am cam ratacit un pic!

Tot asa si un ghid gastronomic trebuie sa te ajute sa nimeresti exact acolo unde ai gust sa ajungi, sa-ti fie foarte bine semnalate autostrazile care poarta, de exemplu, numele Sarmalei; de acolo sa te conduca pe drumurile cele mai bune påna fix in poarta celei mai potrivite solutii sau retete de imbinare a carnii tocate cu varza, vita de vie ori foaia de hrean.

In copilarie eram convins ca, de exemplu, aceeasi sarma e originara din chiar satul bunicilor mei de pe långa Suceava, puteam sa si jur. Pe urma, am aflat surprins ca vine din cu totul alta parte, dar si ca, din popasul facut pe la romåni, si-a mai adaugat un plus de „farmec“! si cåte si mai cåte minunatii pe care ti le poate dezvalui un astfel de ghid, bun nu numai pentru strainii calatori prin gastronomia noastra nationala, dar cu siguranta si pentru noi, traitorii de pe taråmul fermecat al bucatariei bunicilor!

Cånd zici „gastronomia Romåniei“ suna ca si „armata Romåniei“ sau chiar „independenta Romåniei“, adica ceva ce ne apartine temeinic si, mai ales, ceva cu care ne måndrim si care trebuie aparat. si de ce n-ar fi asa, ca de la daci incoace am tot adunat ce a fost mai bun de pe la cei ce-au poposit pe aici, asa cum au facut de fapt toate popoarele lumii, ca sa le topim intr-o „oala nationala“ in care miroase cåte putin si a Europa, si a Balcani, si a Asia, dar intr-un fel pe care, totusi, numai la noi il poti gasi. Asta si pentru ca numai la noi se gateste si ca la munte, si ca la ses, si ca in Delta, si ca la mare, intr-o singura tara, frumoasa ca Elvetia de care vorbeam la inceput.

Cum, pe unde si in ce fel, aflam exact din ghidul pe care tocmai il tineti in måna. Drum bun si atentie la semnalizari!

Cu drag, al Dumneavoastra Stelian Nistor

VEZI AICI CARTEA COMPLETA (348 de pagini)

https://www.totpal.ro/wp-content/uploads/2015/09/Ghidul-gastronomic-al-Romaniei.pdf

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

One Comment

  1. Adina

    1 aprilie 2016 at 11:49 PM

    GENIALA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

4 moduri de a asorta sneakersii cu orice ținută

„Moda se schimba, dar stilul rămâne” – spunea cândva celebra creatoare de moda Coco Chanel…