Home Grădiniţă particulară sau de stat?

Grădiniţă particulară sau de stat?

5 min read
0
0
280

Anul şcolar începe şi pentru micuţii de la grădiniţă. Dacă, în ceea ce-i priveşte pe bobocii de clasa I, înscrierile se rezolvă mai uşor, la grădiniţă, din lipsa unităţilor care să-i primească pe toţi, mulţi micuţi nu pot fi cuprinşi în sistem. De cele mai multe ori, părinţii preferă grădiniţele cu program prelungit, care sunt mai puţine şi de obicei arhipline.

Pentru acest an şcolar, la Ploieşti, unde funcţionează 39 de grădiniţe, s-au înscris 2.109 de copii la cele cu program normal şi 3.180 la cele cu program prelungit. La începutul acestui an, se discută de doar 4.500 de locuri, dar numărul copiilor este mult mai mare.
„Părinţii vor de cele mai multe ori grădiniţe cu program prelungit şi, dacă nu găsim acolo unde vor aceştia, există întotdeauna soluţii în alte grădiniţe la fel de bune, dar nimeni nu rămâne fără loc”, spune Adriana Manolache, inspector de specialitate pentru învăţământul preşcolar.

Mulţi copii la stat
Cum grădiniţe nu sunt şi nici spaţii sau bani pentru a construi altele, grupele deja existente devin foarte aglomerate. „Avem anul acesta grupe formate din 37-38 de copii. Totodată, sunt şi 50 de copii ai căror părinţi au venit târziu să-i înscrie şi, din nefericire, au rămas fără loc”, a declarat Ioana Enuţă, directorul unei grădiniţe de stat recent modernizată din Ploieşti. Personalul este mai puţin în grădiniţele de stat şi, în plus, nu se mai pot face angajări, chiar dacă sunt mai mulţi copii. Părinţii trebuie să plătească 9 lei pe zi, hrana copiilor, activităţile opţionale, cum este învăţarea limbii engleze, dar şi rechizite, uniforme şi tot ce mai are nevoie copilul. O variantă ar fi grădiniţa particulară, cu puţini copii în grupă, cu facilităţi mai bune de masă, somn şi joacă, dar cu tarife ceva mai ridicate. „La noi, totul se învaţă în joacă, pentru că dorim să păstrăm cât mai frumoşi anii copilăriei. Avem mai multe tarife – pentru programul scurt 500 lei, iar pentru cel de la ora 7 până la ora 19, 800 lei. Copiii sunt mai puţini şi lecţiile pot fi explicate fiecăruia, în funcţie de cât de repede înţelege fiecare”, spune Carmen Bontaş, directorul unei grădiniţe particulare din Ploieşti.
În plus, la grădiniţele particulare părinţii vin doar cu copiii de mână, fără rechizite sau bani suplimentari pentru limba engleză. Variante sunt, rămâne doar să cântăriţi bine opţiunile şi evident… bugetul familiei!

Raluca EPARU

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …