Home Breaking News Stiri Exclusive Iacob CAZACU-ISTRATI: “Dar din dar, lumină din lumină”

Iacob CAZACU-ISTRATI: “Dar din dar, lumină din lumină”

6 min read
0
0
231

Sufletul este unica valoare a omului (maximă latină)

Iacob CAZACU-ISTRATI

Religia a fost şi ramâne un factor şi un mediu de formare a omului. Din totdeauna creştinismul a afirmat posibilitatea educării şi formării omului. Religia creştină este un proces pedagogic de formare a omului. Biserica nu utilizează numai mijloacele ome­neşti pentru atingerea obiectivului ei, dar pe lângă elementul uman include în sine şi elementul divin. Rolul de educatori le revine slujitorilor cultului religios, în cea mai mare măsură preoţilor lăcaşilor sfinte, adică bisericilor.

SAM_2816

Pentru enoriaşii Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae Mitropoliei Basarabiei a Patriarhiei Române ziua de 2 februarie 2016 a fost ca o sărbătoare. Ei l-au avut oaspete pe multaşteptatul ctitor al Bisericii Neculai Popa, american de origine română, născut în Moldova din dreapta Prutului, domiciliat în Los-Angeles, SUA, Preşedinte al Consiluilui Româno-American şi pe secretarul său responsabil Dl. Mihai Nicolae, membru al organizaţiei Platforma civică Acţiunea 2012.

SAM_2817

După ce au fost întâmpinaţi la gara Chişinău de către Parohul Bisericii preotul Sergiu Matei şi de către Iacob Cazacu-Istrati, poet şi publicist, vice-preşedinte al Worldwide Romanian Forum-Forumul Românilor de Pretutindeni cu reşedinţa în Canada oaspeţii s-au deplasat la Orhei, unde îi aştepta la Oficiul notarial şi cadastral funcţionarii, care au legiferat tranzacţia de vânzare-cumpărare a clădirii-biserici. La Orhei oaspeţii s-au întâlnit cu vice-preşedintele raionului Vasile Miron, care i-a mulţumit Domnului Neculai Popa pentru ajutorul enorm, cumpărarea clădirii pentru biserica din Peresecina. Domnia sa a vizitat lăcaşul sfânt pentru, efectuând a doua tranşă de plată a clădirii pe care o procură pentru a deveni Biserică în toată legea. La etapa actuală Biserica se află în plină (re)construcţie. În interior e pregătit partial altarul şi sala de rugăciuni în care parohul Bisericii tânărul preot Sergiu Matei petrece slujba de liturghie, botez, cununii şi celelalte care sunt necesare pentru societatea comunii Peresecina, judeţul Orhei. Dar, mai e mult de lucru. În primul rând Domnul Neculae Popa a atras atenţia , că biserica are nevoie urgent de un veceu de tip contemporan, după ultimile cerinţe şi proiecte ale ştiinţei, pentru a le uşura prezenţa copiilor şi oamenilor în etate.

SAM_2820

Ctitorul s-a bucurat de initiativa parohului de a finisa reparaţia unei încăperi din biserică pentru o bibliotecă, sală de lectură şi de mici manifestări cultural-naţionale, lucru de acu început. Cel mai important lucru, care necesită timp şi muncă serioasă e acoperişul cu turle… Atât interiorul, cât şi exteriorul bisericii Sfântul Ierarh Nicolae are la bază elementul national de artă. Multe sunt de făcut până a aduce acest lăcaş sfânt la condiţiile necesare, dar după cum ne spune tânărul preot Sergiu Matei: “Când eşti susţinut atât spiritual, cât şi material de aşa oameni ca Dl.Neculai Popa, Mihai Nicolae ş.a. greutăţile nu se simt… Le mulţumesc mult din partea enoriaşilor şi a mea personal fiindcă ne-a adus un mic soare de lumină din lumină…din a lor lumină.

SAM_2824

Tot în această zi oaspeţii nostri au avut programată şi o vizită la Căzăneşti, jud. Orhei pentru a vizita hidrocentrala de pe râul Răut, edificiu de menire culturală şi sperăm în viitor socio-economic, dar din lipsă de timp, vizita a fost amânată pentru altă zi.

Iacob CAZACU-ISTRATI
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Povestea unui tânăr adevărat, pe două continete / Schiță / Narator MELANIA RUSU CARAGIOIU

Prolog: O poveste, care pare,  cum sunt toate poveștile, dar care se înscrie în.economia d…