Home Breaking News Stiri Brasov Încă o tragedie în cultura românească. Soprana Mirela Zafiri, de la Opera din Braşov, a murit astazi

Încă o tragedie în cultura românească. Soprana Mirela Zafiri, de la Opera din Braşov, a murit astazi

4 min read
1
0
294

Încă o tragedie în cultura românească. Soprana Mirela Zafiri, de la Opera din Braşov, a murit luni.

În vârsta de 41 de ani, Mirela Zafiri a murit după o lungă suferinţă în privinţa căreia a fost foarte discretă, ea susţinând ultimul spectacol pe scena operei braşovene pe 31 martie, a declarat pentru Mediafax secretarul muzical al instituţiei, Ovidiu Mezei. Mirela Zafiri va fi înmormântată la Lugoj, oraşul ei natal, spre care convoiul funerar a plecat luni dimineaţă, din Bucureşti, unde locuia artista cu soţul său, Iorgos Zafiri, un om de afaceri de origine greacă, şi cu fiica ei.

A început să se simtă rău de la sfârşitul lunii noiembrie, anul trecut, iar ultimul spectacol pe scena operei braşovene l-a susţinut pe 31 martie, în rolul titular din “Lucia di Lammermoor”, a mai spus Mezei, precizând că soprana a fost foarte discretă în privinţa suferinţei ei, dar a avut, se pare, o boală incurabilă.

Născută în Lugoj, Mirela Zafiri a studiat pianul, viola şi chitara încă din primii ani de şcoală. A fost licenţiată a Universităţii de Muzică Bucureşti, clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu (1997), şi absolventă a Masterului Universităţii de Muzică Bucureşti, specializarea Artă vocală, la aceeaşi clasă (1999). A mai participat la masterclass-uri cu Georgeta Stoleriu – Izvorul Mureşului (1994), Piatra Neamţ (1996), Arta Florescu – Bucureşti (1997), Mariana Nicolesco – Brăila (1998), Toma Popescu – Viena (1999) – şi Ionel Pantea – Budapesta (2000). În 2001, şi-a luat doctoratul în ştiinţe muzicale la Universitatea de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. A realizat peste 230 de minute de înregistrări radio, două CD-uri, peste 45 de recitaluri de lied, turnee în Italia, Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Austria. A fost laureată a festivalurilor “Mihail Jora” 1998 şi “Ionel Perlea” 1999. Pentru notabilele interpretări ale lied-ului românesc i-a fost decernat premiul Actualităţii Muzicale pe anul 2000. Totodată, a primit premiul I la Concursul European de Muzică “Euterpe” secţiunea canto, Taranto (Lama) Italia, decembrie 2002, Concursul Citta’ di Castelfidardo, Castelfidardo, Ancona, februarie 2003, Festivalul Artelor din Pyongyang, Coreea, aprilie 2003, Crizantema de Aur, Târgovişte 2004, precum şi premiul de excelenţă pentru promovarea lied-ului românesc, Braşov, mai 2003.

SURSA: http://www.ziuaveche.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Brasov

One Comment

  1. laurentiu

    27 august 2012 at 4:14 PM

    Si cand te gandesti ca ne framanta atatea nimicuri…….Viata, cel mai pretios dar, se poate intrerupe oricand . Multumim Doamne, ca ne ti sanatosi si sa ne alaturam cu un gand bun celor ce ne parasesc nedrept atat de devreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Proiectate de austrieci: 10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare

Ieri a fost prezentat master planul de peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea staţiu…