Home Interviu cu medicul Simona Schnelbach

Interviu cu medicul Simona Schnelbach

25 min read
0
0
420

Simona Schnelbach este medic de 30 de ani şi practică această meserie cu aceeaşi pasiune ca la început. Greutăţile întâmpinate de medicii de familie din România nu au învins-o, au făcut-o mai puternică. Numele pe care îl poartă, Schnelbach, în traducere „pârâu repede”, o caracterizează, o defineşte. Este o femeie activă, optimistă, care din postul de preşedinte al Colegiului Medicilor Prahova se luptă pentru un sistem de sănătate corect faţă de pacienţi şi de medici. A intrat în politică în 2002, în rândurile Partidului Naţional Liberal şi conduce Organizaţia Femeilor Liberale din Prahova. Deşi a fost plecată pentru o perioadă în Germania, după revoluţie s-a întors, cu speranţa că şi aici se poate practica o medicină de calitate, la standarde europene.

Rep: Unde v-aţi născut şi cine sunteţi?

M-am născut în Ploieşti, în 1956. Am absolvit liceul Mihai Viteazul, un liceu de tradiţie în oraşul nostru. Am absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara. Acolo l-am cunoscut şi pe soţul meu. Ne-am căsătorit în timpul facultăţii. Soţul meu este tot medic de familie. Avem un băiat care este medic rezident, anul II pe medicină de familie. Suntem o familie de medici, şi fratele meu este medic, nepoţii au urmat medicina. Se pare că este o tradiţie a familiei.

Rep: De ce aţi ales să fiţi medic?

Pentru o meserie de genul acesta trebuie să fii dedicat pentru că altfel nu o poţi face. Medicina implică o mare doză de altruism, de umanitate, de afectivitate. Relaţia unui medic de familie cu pacientul este specială. Noi chiar cunoaştem, în afară de ambient, problemele comunităţii, ajungem mai devreme sau mai târziu în casa fiecăruia, ajungem să cunoaştem întreaga familie şi problemele ei. Este un schimb şi de energie, uneori pozitivă, alteori negativă, între medicul de familie şi pacient. Medicul ascultă problemele lor, oferă soluţii şi undeva faptul că el este mulţumit, că cel puţin câţiva dintre pacienţii dintr-o zi spun: „Vă mulţumesc, doamna doctor”, este o motivaţie mare să mergi mai departe. Este o mare responsabilitate pe care ţi-o asumi, deoarece acoperim o cantitate mare de patologie. Dacă îţi faci serios meseria şi ţi-ai propus să rezolvi fiecare caz pe care îl ai în faţă, responsabilitatea este foarte mare. Pentru a face faţă la toate aceste lucruri în fiecare zi, indiferent de rutină şi experienţă, este acelaşi lucru ca în prima zi.

Rep: Cum vi se pare medicina de familie în România?

Pentru o perioadă de 5 ani, am fost plecată împreună cu soţul meu în Germania. Era pe vremea comunismului şi am plecat prin repatriere. Am venit după revoluţie, în 1992. Sistemul de sănătate în Germania este altul, chiar dacă iniţial în România a fost introdus sistemul german, între timp la noi este ceva amestecat. Am practicat acolo medicina de familie la standarde şi la condiţii mai bune, cu aceeaşi motivare şi aceeaşi răspundere. Medicii români sunt foarte apreciaţi. Treaba pe care am făcut-o în Germania a fost deosebită. Că ne-am întors pot exista şi motivaţii şi regrete, dar asta este. Ne-am închipuit şi noi că după revoluţie lucrurile se vor schimba. Am venit cu un foarte mare elan şi cu nişte bani, pentru a intra în sistemul privat al medicinei de familie, aşa cum se prefigura el la noi în ţară. Din păcate, acest sistem s-a aplicat mult mai târziu la noi în ţară şi sub cu totul altă formă decât ne-am aşteptat.

Rep: Sunteţi preşedinta Colegiului Medicilor Prahova. Care este relaţia dintre medici şi Casa de Asigurări de Sănătate?

Din păcate, este o relaţie nefirească, stabilită prin Contractul-cadru. Noi suntem unităţi sanitare private, care încheiem anual un contract de prestări servicii cu Casa de Asigurări. Este un contract limitativ, cu multe sancţiuni. Juriştii care au văzut acest Contract-cadru au spus că este ca şi cum ai fi sclav cu lanţul de gât. Cam aşa este contractul pe care noi îl semnăm în fiecare an. Cadrul lui este valabil pentru întregul sistem de sănătate din România, pe toate sectoarele. Este un contract deficitar pe trei paliere. Din punct de vedere juridic, nu este un contract pe părţi egale cum ar trebui. Din păcate, Casa de Asigurări îşi abrogă prin acest contract nişte atribute pe care nu ar trebui să le aibă. Casa este un organism care finanţează, distribuie bani şi ar trebui să-i distribuie către toate nevoile de sănătate ale populaţiei. Din păcate nu este aşa şi nu avem o relaţie bună, de unde şi protestele noastre.

Rep: Cum vi se pare sistemul de sănătate din România?

Sistemul de sănătate din România este în impas şi mulţi medici pleacă. Totul porneşte de la bani. Medicina este subfinanţată total de când o ştim în România. Când s-a instituit sistemul asigurărilor de sănătate s-a acceptat prin lege că banii contribuabililor nu merg direct la Casa de Asigurări. Ei merg la Ministerul de Finanţe, iar ei sunt cei care decid câţi dintre aceşti bani ajung în sănătate. În acest context, la sănătate nu ajung suficienţi bani. Sistemul de informatizare achiziţionat la nivel de Casă a înghiţit sume exorbitante şi este un sistem foarte prost. Dacă nu înţelegem să facem lucrurile coerente, nu vom rezolva nimic. De câte ori se schimbă decidenţii, miniştri, toată lumea o ia de la capăt, fiecare vrea să-şi facă reforma lui. Toate astea se întâmplă pe spatele medicilor şi al pacienţilor. Nu există o continuitate de strategie medicală. Fiecare vrea să vină cu ceva nou şi să arate ce a făcut el. Aşa am ajuns la un sistem subfinanţat şi birocratic, sufocat, cu o informatizare infernală, care ne face viaţa amară. Putem vorbi ore întregi despre acest sistem pe care ne încăpăţânăm să îl lăsăm aşa pentru că s-au dat nişte bani. Dacă nu vom înţelege că trebuie să avem grijă de populaţia acestei ţări şi de sistemul care serveşte oamenii, nu vom ajunge nicăieri. În Prahova avem un deficit de peste 500 de medici. Se fac nişte eforturi foarte mari să acoperim nevoia de servicii. Cei care am rămas trebuie să asigurăm aceste servicii. Asta este medicina în România în momentul de faţă. Oferta este destul de proastă, iar condiţiile sunt infernale.

Rep: Cum vedeţi acuzaţiile de malpraxis?

Există un grad ridicat de nemulţumire al populaţiei, care uneori se repercutează şi în a judeca medicii. Cazurile de malpraxis care ajung la noi sunt într-un număr mic, în ceea ce înseamnă malpraxis-ul. Marea majoritate sunt nemulţumiri din cauza sistemului. De cele mai multe ori, atunci când nu sunt probleme de malpraxis, o discuţie cu pacienţii nemulţumiţi rezolvă aceste lucruri, fără anchete şi comisii. Acesta este sistemul care ne omoară pe toţi. Cazurile reale, anchetele care se declanşează la Colegiul Medicilor sunt judecate, iar sancţiunile există. Totuşi, a greşi este omenesc, iar eroare medicală există. Dacă sunt vinovaţi, plătesc.

Rep: Când aţi intrat în politică şi de ce?

Am intrat în politică în 2002 pentru faptul că am avut posibilitatea din această poziţie să am acces la o mai mare vizibilitate şi să am mai multă forţă, putere şi susţinere ca să promovez strategiile sanitare. În medicină este nevoie de decidenţi, de sectorul politic. Trebuie să ne apropiem de politic, deoarece de acolo vin deciziile, legile şi în funcţie de asta, funcţionăm cu toţii. Din locul în care mă aflu, interferez cu planul politic, pentru a determina modificări de strategii sanitare, lucruri care au mare impact pe zonă guvernamentală. Ar trebui să fie mult mai mulţi medici în politică. Este mare păcat că o Comisie de Sănătate din Camera Deputaţilor sau din Senat, care ia decizii vitale pentru sistemul sanitar, să nu fie formată din medici. Ar trebui să aibă măcar tangenţă cu acest sistem. Nu se poate să vină un om care nu are nici cea mai mică legătură cu sănătatea să dea legi şi ordonanţe. Trebuie să ştii ce înseamnă şi ce impact va avea asupra oamenilor. Nu ştiu dacă România va ajunge vreodată la democraţia americană, unde fiecare partid politic are sectoare de profesionişti, simpatizanţi sau membri ai acelui partid, pregătiţi ca atunci când vor ajunge la guvernare să fie cei care vor ocupa funcţiile în domeniul respectiv.

Rep: De ce aţi ales Partidul Naţional Liberal?

Sunt liberală de credinţă. Gândesc liberal din formaţie profesională. În niciun caz nu aş putea fi membră în alt partid. Doctrina liberală este o doctrină intimă, personală. Partidul Naţional Liberal este un „partid al elitelor”. La o bază de date a PNL, peste 80 % sunt licenţiaţi. Nu ştiu dacă acest lucru este foarte important, dar aceştia sunt simpatizanţii şi membrii noştri.

Rep: Sunteţi Preşedinta Organizaţiei femeilor Liberale din Prahova. Ce planuri de viitor aveţi cu această organizaţie?

Doamnele liberale sunt deosebite şi sunt foarte încântată de ele. Mi-a plăcut să am alături o echipă frumoasă, de personalităţi şi de doamne care au considerat că putem face ceva în această structură. Ne-am propus să lucrăm foarte activ pe comisii şi să avem într-adevăr un cotingent de profesioniste de valoare pentru specialităţi, pentru profesiuni distincte. Vrem să facem acţiuni umanitare, iar prima va avea loc într-o comună din Prahova, la Valea Plopului, unde există o fundaţie cu 300 de copii păstoriţi de un preot. Vrem, de asemenea, să facem o mai bună informare a problemelor politice şi economice ale ţării. La nivel naţional, avem două mari proiecte. Unul este legat de pregătirea şi reconversia profesională pentru femeile fără un loc de muncă sau care doresc să schimbe locul de muncă, iar celălalt este legat de sănătatea şi educaţia pentru sănătate. Ne-am propus nişte lucruri şi cred că vom avea o activitate bună sub egida PNL, pentru că noi suntem acolo unite de un crez. Mi-ar plăcea să fim şi mai multe, să avem mai multă disponibilitate de timp şi o imagine mai vizibilă. Lumea nu ştie şi este foarte greu să popularizezi aceste lucruri. Lumea priveşte cu reticenţă zona politică. Cred că societatea civilă ar trebui să vină alături de partide să se informeze şi apoi să-i informeze pe ceilalţi.

Rep: Cum vedeţi viitorul tinerilor medici în România?

Este o disperare de fond. Băiatul meu este medic rezident, are un salariu de mizerie. Îi este ruşine să îl mai ajut eu după atâţia ani. Sigur că eu îl ajut cât pot, dar nu este firesc lucrul acesta. A muncit atâţia ani, face cu pasiune medicina. Vrea să plece în Franţa. Ce pot eu să-i spun? Să nu plece? L-am îndemnat să plece, să vadă cum este, să lucreze în alte condiţii, cu alţi bani, iar apoi să încerce să vină înapoi. Mie mi se pare că este o pedeapsă pentru acest popor şi pentru valorile lui. Cumulul de valori al unei ţări duce ţara mai departe şi ar trebui să avem această mentalitate. Oamenii de valoare şi profesioniştii trebuie motivaţi, deoarece ei sunt cei care determină progresul. Mi se pare incredibil că anul trecut am pierdut 7000 de medici. Ceea ce spune domnul preşedinte, să plecăm în străinătate, să muncim acolo, apoi să ne întoarcem mai deştepţi şi mai bogaţi, nu cred că este o soluţie. Faptul că nu reuşim să mergem mai departe, să ajungem spre o normalitate consider că este o înfrângere.

Rep: Cum vedeţi viitorul României?

Deşi sunt o fire optimistă şi foarte activă, am o mare dezamăgire. Este o dezamăgire de fond care poate că ne influenţează pe toţi în această ţară. Nu mi-aş fi imaginat niciodată că, după 20 de ani de la revoluţie, o să ajungem în situaţia actuală, în care criza există şi este o motivaţie pentru multe lucruri, dar nici pe departe nu este o motivaţie pentru întoarcerea către o dictatură. Mi se pare că toate valorile democratice sunt mult diminuate şi înfrânate. Începusem puţin mai bine şi cumulam, din punct de vedere al nivelului de trai şi al educaţiei, dar din păcate acum regresăm puternic. Nu ne ajută nici imaginea celor care sunt implicaţi în politică, deoarece mentalitatea oamenilor este că acolo ajung numai jigodii, oameni care vor să se îmbogăţească şi care fură şi mint. Mergem pe un drum total greşit, asta este direcţia spre care ne îndreptăm. Este mare păcat că nu am reuşit să depăşim astfel de bariere şi să încercăm să ne deschidem un pic să tindem spre civilizaţie. Chiar nu reuşim să trecem bariera dintre noi şi ţările europene şi să reuşim să facem ceva pentru această societate.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Iată 3 motive pentru care ar trebui să optezi pentru îngrijiri medicale la domiciliu

Sănătatea este întotdeauna cea mai importantă, de aceea are nevoie de atenție suplimentară…