Interviu inedit cu primarul statiunii Sinaia luat de „reporteri speciali’
REPORTERI SPECIALI: Luana Ionescu şi Maria Ruxandra Rădulescu
Luana Ionescu şi Maria Ruxandra Rădulescu, eleve în clasa a IV-a, la Şcoala George Enescu din Sinaia, au trăit o experienţă de neuitat. Ele au fost reporteri pentru o zi, iar interlocutor le-a fost primarul Vlad Oprea. Ideea interviului a venit în urma unei teme la geografie, la care au învăţat despre comunitatea locală. Şi cum cele mai multe lucruri despre acest subiect le ştie primarul, Luana şi Maria Ruxandra şi-au luat în serios rolul de reporteri şi i-au adresat o serie de întrebări lui Vlad Oprea. Deşi unele întrebări au fost dificile sau chiar incomode, primarul a răspuns cu plăcere provocării de a fi intervievat de două eleve. „Nu au fost întrebări uşoare, dar sunt pregătit în domeniile din care mi-au fost puse întrebări. Unele pot spune că au fost chiar incomode, dar este normal să răspund la ele. Mă bucur că de mici copiii au astfel de iniţiative”, a spus Vlad Oprea.
M.R. Rădulescu: Spre norocul meu, am avut posibilitatea să vizitez şi alte ţări şi pentru că am petrecut mai multe vacanţe în Italia, tema întrebărilor se bazează pe cele văzute de mine acolo. Am văzut nenumărate spaţii amenajate pentru colectarea deşeurilor, chiar şi într-un orăşel mic, aşa cum este Sinaia. Se poate rezolva problema separării la nivel de oraş, deoarece noi avem deja în şcoală coşuri de gunoi pentru separarea deşeurilor?
Vlad Oprea: Da, la nivel de oraş se face colectarea selectivă a deşeurilor, sticlă, metal şi plastic. Din păcate, de multe ori, lumea nu respectă şi pune la grămadă, nu ţine cont. În toate cartierele mari din oraş sunt puse europubele cu colectare selectivă.
L. Ionescu: Atât părinţii noştri, cât şi turiştii sunt de multe ori nemulţumiţi de lipsa locurilor de parcare. Se poate rezolva această mare problemă?
Vlad Oprea: Da, este o mare problemă pentru tot oraşul, pentru că numărul de maşini a crescut în timp. În ultimul an de zile am făcut pe mai multe străzi sensuri unice şi pe partea dreaptă s-au creat în jur de 200 de locuri de parcare. În afară de asta, avem un proiect de reamenajare a zonei centrale a oraşului, pentru crearea a încă 200 de locuri de parcare, pentru că această problemă este în principal în zona centrală.
M.R. Rădulescu: Am văzut în Italia o grădină destinată câinilor vagabonzi. Aceasta era la periferia oraşului, pentru a împiedica mirosul neplăcut şi zgomotul. Aceştia sunt hrăniţi cu resturi alimentare recoltate de la restaurante. Se poate amenaja un astfel de adăpost şi la Sinaia?
Vlad Oprea: Nu se poate amenaja, pentru că Sinaia este un oraş foarte mic şi bugetul nu permite. Câinii sunt strânşi de către o societate şi sunt duşi în adăpostul special care deserveşte tot judeţul Prahova, nu doar Sinaia.
L. Ionescu: Ca şi copil, am fost de multe ori la un McDonalds, dar de fiecare dată în alt oraş. În Sinaia se poate face un astfel de fast-food?
Vlad Oprea: Cei de la McDonalds au făcut un test de piaţă acum câţiva ani. Au pus un chioşc mobil pentru a face un studiu de marketing, dacă se merită să facă în Sinaia. La momentul respectiv, nu era rentabil, fiind în apropiere oraşele mari, Braşov şi Ploieşti. Sper ca în viitor să se facă.
M.R. Rădulescu: Clasele a IV-a au dorit să organizeze o excursie de ziua copilului la Academia Română din Bucureşti, dar cum fondurile sunt insuficiente, am dori să ştim dacă dumneavoastră ca primar sau instituţia pe care o conduceţi ne-ar putea ajuta într-un fel să organizăm această excursie, asigurându-ne transportul?
Vlad Oprea: Este o perioadă de criză şi este destul de greu să facem lucrul acesta, dar prin societatea de transport a primăriei, care este o societate comercială, cu achitarea contravalorii transportului la sume minime, se poate.
L. Ionescu: Ce calitate are apa oraşului Sinaia, având în vedere că trece prin filtre de curăţare?
Vlad Oprea: Asta este o întrebare la care trebuie să răspundă cei care beau apa. Cum este? Este bună?
L. Ionescu: Da, dar nu ştim dacă are sau nu impurităţi.
Vlad Oprea: Este controlată de laboratoare autorizate şi este în standarde normale. Este potabilă.
M.R. Rădulescu: Consideraţi că în Sinaia există suficiente locuri de joacă pentru copii?
Vlad Oprea: Nu, cu siguranţă trebuie făcute mult mai multe. Când am venit eu, era un singur loc de joacă, în centrul oraşului, iar acum avem şapte sau opt în tot oraşul. Intenţionez să le extind, să facem în mai multe zone din oraş.
L. Ionescu: Ştim că vă place raliul. Aţi dori să participaţi la Raliul de la Monte Carlo?
Vlad Oprea: Evident că mi-aş dori să particip, dacă nu ca pilot, ca şi spectator.
M.R. Rădulescu: Credeţi că era necesr să tăiaţi copacii din faţa şcolii?
Vlad Oprea: Da, pentru că erau nişte molizi bătrâni, iar acolo se construieşte o nouă grădiniţă pentru copii. După terminarea construcţiei, în faţă şi pe lateral, se vor planta alţi copaci în locul celor tăiaţi.
L. Ionescu: Vă mulţumim pentru răspunsurile acordate şi vă rog să-mi permiteţi să vă mai adresez o întrebare. Cât la sută credeţi că se poate duce la îndeplinire din tot ceea ce aţi spus?
Vlad Oprea: Cred că pot duce la îndeplinire tot. Ca să verificaţi, veniţi peste un an, să vedeţi dacă este aşa sau nu.
SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro
Partajează acest conținut:
Publică comentariul