Home Ion Besoiu, la 80 de ani Cu fiecare an, începe o nouă viaţă

Ion Besoiu, la 80 de ani Cu fiecare an, începe o nouă viaţă

4 min read
0
0
380

Actorul Ion Besoiu, care împlineşte vineri 80 de ani, a declarat pentru Mediafax că la fiecare aniversare începe o nouă viaţă, precizând că anul acesta îşi sărbătoreşte ziua de naştere la Poiana Braşov, alături de prieteni.
“Sunt la Poiana Braşov cu 150 de prieteni, care au organizat aici o agapă în cinstea mea. Sper să mă bucur de ei în continuare”, a spus vesel Ion Besoiu.
Cunoscutul actor a precizat că, la 80 de ani, activitatea sa continuă. Astfel, în curând, Ion Besoiu o să apară pe scena Teatrului Bulandra întru-un spectacol regizat de Alexandru Darie, după “Însemnările unui necunoscut” de Fiodor Mihailovici Dostoievski.
Totodată, Ion Besoiu face parte din distribuţia filmului “Loverboy”, în regia lui Cătălin Mitulescu. Pelicula va apărea pe marile ecrane în acest an.
Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu. El a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din Sibiu. A debutat în 1950, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului “Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, în care a avut ca parteneri mari actori precum Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.
Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Bulandra şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.
Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca în “Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov în “Unchiul Vanea” (1983), Polonius în “Hamlet” (1985), Oronte în “Mizantropul” (1989), Corifeu în “Antigona” (1993), Ferapont în “Trei surori” (1995), Senecus în “Caligula” (1996) şi Muhoianov Ivan Matveevici în “Oblomov” (2003).
Şi activitatea cinematografică a lui Ion Besoiu este impresionantă. Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: “Furtuna”, “Neamul Şoimăreştilor”, “Haiducii”, “Răscoala”, “Mihai Viteazul”, “Ciprian Porumbescu”, “Păcală”, “Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, “Ultima noapte de dragoste” şi “Lumini şi umbre”.
În anul 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut.
Ion Besoiu a primit mai multe distincţii, printre care şi premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga carieră, în 2008.

SURSA: http://www.curierulnational.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…