Home ISTORIE 114 ani de la prima proiecţie de film din Braşov

ISTORIE 114 ani de la prima proiecţie de film din Braşov

5 min read
0
0
439

În Parcul Titulescu funcţionau două pavilioane de proiecţie de filme. La numai câteva luni de la prima proiecţie cinematografică mondială din 1895, de la Paris, braşovenii au avut privilegiul de a vedea peliculele lui Lumiere.

Braşovenii au fost fascinaţi de film încă de la apariţie. Potrivit documentelor vechi, prima proiecţie de film de la Braşov a avut loc în în 5 decembrie 1896, la Vila Kertsch. Aici aveau loc evenimentele culturale ale vremii. Din păcate, clădirea a fost grav avariată la bombardamentul american din 1944, din ziua de Paşti, iar în 1970 a fost demolată în totalitate, în locul ei construindu-se Modarom-ul.

În anul 1896 cinematograful pătrunde în sălile de spectacol braşovene sub numele de «fotoplasticum». Atracţia pentru lumea de pe ecran face ca peste doi ani, în 1898, sub Tâmpa, să existe cinematograful lui Conto, «Apollo-Bioscop», în care rulau două scurt-metraje ale lui Lumiere, iar în anul 1901 să se construiască o hală de spectacole din lemn, pentru cinematograf, îm Promenada de jos”, se arară în cartea „Cronică de Braşov”, a lui Dan Pavalache.
Privită cu scepticism la început, arta cinematografică a explodat la Braşov. Deşi rulau aceleaşi filme, spectatorii nu se săturau să vadă peliculele lui Lumiere. „Până la construirea celor două pavilioane pentru proiecţiile de filme au mai fost câteva tentative de localizare a acestei arte noi. La început era o artă ambulantă, peste tot se vedeau aceleaşi pelicule a lui Lumiere, cu trenul care intră în gară. Până la urmă ea a câştigat teren“, spune Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu”.

Filme cu Junii Braşovului

Pentru că riscau să se plictisească de aceleaşi imagini, braşovenii au început să producă filme inedite despre oraşul lor. Primele filme realizate despre oraşul de la poalele Tâmpei au erau despre Cetele Junilor. „Primele filme cu Braşovul au fost realizate în anul 1908. Nu s-a păstrat absolut nimic în arhiva cinematografică românească. Cele mai multe filme erau despre Junii Braşovului, care se păstrează doar în arhivele din afara ţării. Este posibil ca oraşul să fi fost filmat mult mai devreme, la începtul secolului, pentru că era un loc interesant, care atrăgea”, mai spune Daniel Nazare.

Chiar dacă se spune că Braşovul a fost primul oraş din Transilvania în care a fost difuzat primul film, istoricul Daniel Nazare nu poate admite acest lucru. „Toate oraşele din Ardeal se mişcau foarte bine. În plus, arta aceasta nouă circula foarte bine şi cucerea”, declară Daniel Nazare.

Primele filme

Potrivit publicaţiei „Kronstädter Zeitung”, din 7 decembrie 1896, în filmele proiectate în Villa Kertsch braşovenii erau fascinaţi de „evoluţia unei dansatoare, o cântăreţă populară, un dansator pe sârmă, doi acrobaţi, o imagine stradală pariziană plină de viaţă, de o limpezime minunată, şi anume autotaxiuri şi biciclişti circulând, lume ieşită la plimbare şi, în încheiere, imaginea reuşită a unui tren rapid intrând în gară.”

SURSA: http://www.adevarul.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…