Home La CERN, in Elvetia, au fost recreate temperaturile de dupa Big Bang

La CERN, in Elvetia, au fost recreate temperaturile de dupa Big Bang

9 min read
2
0
422

In cel mai mare accelerator de particule, Large Hadron Collider, au fost recreate temperaturile de dupa Big Bang, informeaza Descopera.ro. Astfel, au fost obtinute temperaturi de mii de miliarde de grade, comparabile celor existente in primele milionimi de secunde de viata ale Universului.

Cercetatorii au facut un pas inainte semnificativ in directia descifrarii comportamentului Universului in primele momente de viata. La CERN, in Geneva, temperaturile obtinute au fost generate de coliziuni intre ioni de plumb.

“Dupa aceste prime experimente debuteaza un program de studiu al comportamentului Universului in primele sale momente de viata”, a declarat Federico Antinori, coordonator al determinarilor corelate coliziunilor de ioni grei din cadrul experimentului Alice, care studiaza starea materiei la o fractiune de secunda dupa Big Bang.

La temperaturile extreme obtinute, inexistente chiar si in inima stelelor, devine posibila observarea materiei primitive, la stadiul in care era inainte de a capata caracteristicile avute in prezent.

Astfel, dupa primele coliziuni la energie inalta intre protoni, realizate pe 30 martie, acest experiment reprezinta un nou succes pentru super-acceleratorul LHC. La temperaturile de mii de miliarde de grade, cele recreate acum in inelul de 27 km al acceleratorului, “pachetele de particule (quarci si gluoni), care in conditii normale sunt ferm blocate in nucleu, se dizolva, iar cuarcii si gluonii se elibereaza intr-un soi de supa”, noteaza specialistii.

Big Bang-ul, explicat in laborator

O echipa de cercetatori americani a creat cea mai ridicata temperatura in laborator, de patru mii de miliarde de grade Celsius, de 250.000 de ori mai mare ca temperatura Soarelui, informeaza Antena 3.

Astfel, temperatura generata de acestia, prin folosirea unui dispozitiv gigant de ciocnire a atomilor de la Laboratorul National Brookhaven, statul american New York, este suficient de ridicata pentru a recrea conditiile starii initiale a Universului inainte de Big Bang.

Cercetatorii s-au folosit de dispozitiv pentru a ciocni ioni de aur si a crea explozii ultra-fierbinti, cu o durata de doar cateva milisecunde, suficient, totusi, pentru ca acestia sa puna bazele unui studiu care ar putea explica formarea Universului.

In studiul fizicienilor a fost folosit si un accelerator de particule, Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), creat special pentru a putea recrea temperaturile de la inceputul Universului, cu o lungime de 3,8 kilometri, ingropat la patru metri, in Upton, New York.

Teorii despre nasterea Universului

Fizicienii americani au creat, recent, in laborator, o temperatura de 250.000 de ori mai puternica decat cea a Soarelui, sperand, astfel, sa explice cum a luat nastere Universul. Una dintre cele mai populare teorii, demonstrata matematic, este Big Bang-ul, care, contrar parerilor de pana acum, nu a fost o explozie, ci mai degraba o expansiune a materiei.

Conform paginii www.big-bang-theory.com, Universul nostru si-a inceput existenta in urma cu 13.7 miliarde de ani, sub forma unei singularitati foarte mica, fierbinte si densa. Mai apoi, acesta s-a extins si racit, pentru ca mai apoi sa ajunga la temperatura si marimea actuala.

Teoria Big Bang-ului este sustinuta de mai multe idei, printre care si „Legea lui Hubble”, denumita dupa Edwin Hubble, care a descoperit in 1929 ca galaxiile se distanteaza de noi cu o viteza proportionala distantei. Astfel, putem deduce ca Universul a fost, odata, compact.

O alta conceptie privind nasterea Universului este formulata de cultura Kabbala si intitulata Tzimtzum. Potrivit acesteia, Universul s-a format in momentul in care Creatorul s-a contractat. Inainte de asta, tot spatiul era ocupat de Creator,acesta fiind infinit, in afara lui nu era decat vid, iar actul creatiei nu putea sa aiba loc decat in acel spatiu infinit.

Astfel, Creatorul se contracta intr-un singur punct, facand mai intai posibila aparitia vidului, umbrelor si intunericului. Teoria aceasta spune ca actul creatiei nu incepe cu o parte pozitiva, ci mai degraba pentru a avea lumina trebuie mai intai sa fie umbra, pentru a avea materie trebuie sa existe antimateria si cel mai important, pentru ca sa existe Lumea, insusi Creatorul trebuie sa devina un singur punct tocmai pentru a putea lasa loc creatiei lui.

Acceleratorul de particule repornit

Dupa o lunga perioada de oprire a cercetarilor acceleratorul de particule a fost repornit. Inchiderea lui a fost cauzata de doua pene successive dintre care, cea de a doua a provocat distrugeri semnificative la aproximativ 50 de magneti.

Perioada necesara pentru reparatie a fost atat de lunga deoarece acesti magneti au necesitat inlocuirea sau repararea.

Directorul general al CERN a afirmat “Este nemaipomenit sa vedem atomi ciruland in LHC din nou“, citeaza Mediafax.

Pentru a asigura buna desfasurare a cercetarilor au fost instalate noi sisteme de securitate. Acceleratorul de particule ii poate ajuta pe cercetatori sa decopere structura universului. Pentru a fi construit s-a lucrat la el peste 12 ani, are forma unui cilindru de peste 27 de kilometri si este ingropat la peste 100 de metri sub pamant.

Poate in felul acesta vom putea sa descoperim mai multe despre Universul din care facem parte, inclusiv despre posibila existenta a extraterestrilor si despre Pamant. Nu ne ramane decat sa asteptam cu interes rezultatele cercetarilor.

SURSA: http://www.stiridebine.ro/

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

2 Comments

 1. Gabriel

  8 septembrie 2011 at 9:12 AM

  Pana la Urma ce s-a descoperit ? Suntem pusi la curent cu noutati ?
  Ce ar fi sa zicem de exemplu ca infinitul are capat sau mai exact infinitu(Cheia)este insasi formula creeatiei fiindca foarte ushor se poate demonstra asta .Suntem Alfa si Omega din cheie se obtine clar asta deci practic s-a descoperit ce trebuia.Atomii sunt vizibili si se pot oberva in lumina soarelui din cauza campului magnetic ce se creaza in jurul celor doua particule se observa curcubeul .Pentru mai mult informatii shi explicatii despre aceasta teorie ma puteti cauta la id-ul Bishop_Gaby

 2. stan

  11 februarie 2013 at 7:16 PM

  in unele situatii OMENIREA — SAU SMILARDE DE OAMENI CARE AU TRAIT PE PAMANT SI POATE PESTE APROX 500 MILIOANE DE OAMENI DIN ZILELE NOASTRA,DE AZI au vazut dea lungul timpului si vad si azi ceva deplasanduse cu viteza de aprox 20 milioane de km pe secunda—oamenii dintotdeauna si din zilele de azi au vazut si vad si azi acel ceva deplasanduse cu peste 20 milioane km pe secunda —DAR ACESTI OAMENI DE CARE VORBESC -VAD DAR NU SESISEAZA SI MENTAL —CU OCHII VAD CLAR --DAR MINTEA LI SE BLOCHEAZA INSTANTANEU , SI IN MEMORIA LOR UITA PE LOC—-SAU MAI BINE ZIS IN MEMORIA LOR NU RAMANE NIMIC ————EU STAN TEODOR CU AJUTORUL TELEVIZIUNILOR DE AZI POT DESCHIDE OCHII LA MAI MULT DE 4 MILIARDE DE OAMENI IN 4 MINUTE ———-CA SA NU CREADA OMENIREA CA VORBESC PROSTII —ANUNT OMENIREA IN PREMIERA MONDIALA CA 4 MINUTE VOR FI EXACT 24 DE ORE —-VA INTELEGE GREU OMENIREA LA CE MA REFER EU ——DAR LUCREZ LA ACEST PLAN DE PESTE 25 DE ANI ———DECI 4 MINUTE =24 DE ORE SAU 24 DE ORE =4 MINUTE —OMENIREA VA DEVENI CONSTIENTA SI MINTAL SI VIZUAL ,,,SI TOTI OAMENII DE PE PAMANT VA VEDEA CEVA CLAR VIZIBIL DEPLASANDUSE CU APROX 20 MILIOANE KM PE SECUNDA —SI ACEL CEVA VA FI DE O AMPLOARE SI MARETIE CAT POATE CUPRINDE OCHII OAMENILOR — SI VA FI DE O FOARTE MARE FRUMUSETE —--STAN TEODOR —PLAN DE CUCERIREA INTREGII OMENIRI —-PLAN LA CARE LUCREZ DE INNAINTE DE REVOLUTIE —DATORITA PLANULUI MEU VA FI, VA REZULTA — ROMANIA SI RESTUL OMENIRII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…