Home Locuinţele ANL nefinalizate si cele pe hârtie pot fi cumpărate şi prin Prima Casă

Locuinţele ANL nefinalizate si cele pe hârtie pot fi cumpărate şi prin Prima Casă

5 min read
0
0
423

Guvernul a aprobat săptămâna trecută completarea cadrului legislativ privind normele de acordare a garanţiilor pentru programul Prima Casă. Astfel, potrivit noilor reglementări, Fondul Naţional de Granatare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) poate acorda garanţii şi pentru achiziţionarea locuinţelor contruite de ANL.

Guvernul a aprobat introducerea unui nou articol care prevede posibilitatea cumpărării unei „locuinţe finalizate, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite şi date în exploatare prin programele derulate de ANL, locuinţe nefinalizate sau care se află în diverse stadii de execuţie, inclusiv cele contruite de ANL, dar şi locuinţe noi destinate achiziţionării după finalizare, inclusiv cele contruite prin progamele ANL”, se arată în Monitorul Oficial al României.

Cei care sunt interesaţi de contractarea unui credit garantat de stat pentru construcţia unei locuinţe pot beneficia de un plafon de 70.000 de euro, iar în cazul asocierilor, prafonul maxim este de 75.000 de euro.

Condiţiile
de eligibilitate sunt: beneficiarul trebuie să dovedească faptul că are în proprietate terenul pe care se contruieşte locuinţa, inclusiv în cazul celor construite de ANL, înscris în cartea funciară în condiţiile legii, liber de orice sarcini şi se obligă să garanteze cu acesta, precum şi cu locuinţa construită din finanţarea obţinută din partea statului. Beneficiarul mai trebuie să prezinte proiectul tehnic şi detaliile de execuţie a locuinţelor, dar şi o autorizaţie de construcţie a locuinţei, eliberată după data de 22 februarie 2010. De asemenea, mai trebuie prezentat şi un contract de antrepriză încheiat cu o societate de construcţii, în calitate de antreprenor general al contrucţiei, pe baza căruia se solicită garantarea finanţării, dar şi estimările costurilor construcţiei, iar ridicarea locuinţei trebuie să se facă în termen de 18 luni de la data efectuării primei trageri din finanţarea garantată. Contractul poate fi prelungit cu maximum 12 luni. Dacă vor fi depăşite estimările costurilor lucrăriilor de construcţie, beneficiarul va trebui să suporte din propriul buzunar diferenţa.

„Din totalul de 25.000 de locuinţe ANL date în exploatare, 12.000 au fost trecute deja din domeniul public în domeniul privat şi sunt disponibile spre vânzare. Eu tind să cred că anul acesta se vor vinde 3.000 de locuinţe ANL prin Prima Casă”, a declarat pentru Money.ro, Ioan Andreica, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Măsura guvernului vine după ce la data de 21 aprilie, a fost aprobată o altă hotărâre, potrivit căreia chiriaşii locuinţelor ANL pot achiziţiona apartamentele şi prin programul Prima Casă. Astfel, locuinţele pentru tineri destinate închirierii pot fi vândute doar la solicitarea acestora, după ce expiră termenul de un an de închiriere neîntreruptă.

SURSA: http://www.money.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…