Home Breaking News Stiri Exclusive Maria ROMAN – Recenzie “Exilul Romanesc la mijloc de secol XX”

Maria ROMAN – Recenzie “Exilul Romanesc la mijloc de secol XX”

5 min read
0
0
508

“Exilul Romanesc la mijloc de secol XX” ofera un foarte interesant periplu in lumea celor care au ales sa traiasca intr-o alta tara decat cea natala. Si eu fac parte din aceasta categorie, si eu m-am simtit exilata din Romania ceea ce bineinteles ca mi-a trezit un interes imediat fata de aceasta lectura. Dar cartea domnului Octavian Curpas m-a facut sa vad cat de diferite in forma dar asemanatoare in esenta sunt majoritatea acestor experiente.

Un pranz cu Nea Mitica declanseaza o avalansa de povestiri emotionante prin felul in care suntem lasati sa patrundem in viata unor oameni care au avut curajul sau poate doar nevoia de a-si cauta fericirea in afara granitelor in care s-au nascut.

M-am simtit cuprinsa de nostalgie citing povestilor lor, devenind mai constienta si de povestea mea. Cand te muti intr-o alta tara, oricat de mare e bagajul cu care pleci (si de cele mai multe ori aceasta nu este o option), tot nu ai cum sa iei totul cu tine. Iti lipseste mereu ceva. Dar asta este pana la urma si motivul pentru care pleci. ‘Traieste clipa’ devine mai mult decat un cliseu auzit de o mie de ori. Risti sa ramai intre doua lumi daca nu o faci. Si cu toata constiinta mea ca Pamantul ne apartine tuturor in egala masura, dezradacinarea fizica de un teritoriu creaza confuzie. Dar numai uitand cine suntem, ne putem reinventa. Eu cred ca orice om ar trebuie sa locuiasca macar un an intr-o alta cultura decat cea in care s-a format. Procesul de adaptare creaza o alta dimensiune in care individul sufera o expansiune a sufletului si a mintii. Dar sufera.. in Statele Unite si o expansiune a corpului uneori.

Umorul este in orice caz cel mai sigur colac de salvare. Si umorul romanului ‘Exilul’ este esential in temperarea afectului cititorului sensibilizat de empatia cu aceste personaje complexe si pline de o viata grea, dar traita din plin.

Cartea este fascinanta pentru ca prezinta destinele unor oameni care au fost nevoiti sa lase in urma tot ce agonisisera pana cand au luat decizia de relocare. Si cand te afli in aceasta situatie, te agati mult mai puternic de orice amintire. Orice sentiment devine mai pregnant si fiecare experienta mai importanta. Multi dintre cei care pleaca ajung sa-si aprecieze tara mai mult decat cei care raman. Poate si dintr-un ciudat sentiment de vina. Dar inveti sa te bucuri de ceea ce iti creezi acolo unde traiesti.

Asa cum ma bucur eu ca l-am cunoscut pe domnul Octavian Curpas si ca am avut onoarea sa citesc aceasta carte cu suflet si sa va impartasesc modul profund in care m-a atins si a rezonat cu mine, sperand sa va trezesc si interesul dumneavoastra de a calatori alaturi de aceste personaje, indiferent de locul de unde veti porni in aceasta aventura.

Maria Roman – actrita
New York,  SUA

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…