Home Breaking News Stiri Exclusive Maria Tănase sărbătorită în Central Park din New York de Ziua Internațională a Păcii

Maria Tănase sărbătorită în Central Park din New York de Ziua Internațională a Păcii

7 min read
0
0
456

Centenarul nașterii Mariei Tănase a prilejuit în acest an sute de celebrări în sânul comunităților românești – și nu numai – de pretutindeni, în onoarea neasemuitei artiste ce a împărtășit cu noblețe tezaurul folcloric românesc cu cei mai renumiți oameni din vremea sa, peste hotare și chiar dincolo de ocean, decenii la rand.

14148_694007927294997_1471933506_n

Printre aceste celebrări se numără și evenimentul The Vigil for International Peace and Ecology ținut de Ziua Internațională a Păcii – 21 septembrie –pe celebra scenă Naumburg Bandshell din Parcul Central din New York, unde tânăra cântăreață româno-canadiancă Rucsandra Maria Şăulean a oferit tribut marii artiste născute pe 25 septembrie 1913.

Organizatorii evenimentului, artiștii si invitații lor, impreună cu sutele de spectatori adunați sub soarele de toamnă timpurie, s-au delectat cu cântecele populare românești alese cu grijă din repertoriul Mariei Tănase precum și cu frumosul costum tradițional transilvănean.

“Maria Tănase este exemplul mereu viu al artistului ajuns la desăvârșire fără educație formală la școli inalte, ci cu talent rar cizelat pe scena-altar prin ‘arderea ca o lumânare’ pentru publicul său. Maria Tănase a avut lumea întreagă la picioare însă a ales să trăiască intre românii săi iubiți, să-i lumineze prin cântec și teatru de-a lungul copleșitoarei neguri comuniste, iar apoi s-a stins… prea devreme,” susține Rucsandra Şăulean. “Arta Mariei Tănase, generoasele ei acte de dragoste față de semeni inspiră și azi muzicieni de renume ai lumii.”

ră vreo afiliere politică, sponsori sau orientare religioasă, The Vigil for International Peace and Ecologya fost creat în 2001 de Rev. Susana Bastarrica – de asemenea cu ‘rădăcini’ românești – și a unui grup ce îi impărtășește viziunea de a celebra, transforma și inspira toate popoarele sa  conviețuiască într-o lume pașnică. În fiecare an, festivitățile culminează la final într-o procesiune cu lumânari aprinse de la scena Bandshell până la sculptura dedicată lui John Lennon, amplasată în ‘Strawberry Fields’ din Central Park. Ediția a 12-a din acest an a adus impreună oratori de renume mondial, coruri de adulți și copii, artiști din diferite țări (muzicieni, dansatori, poeți) și de asemenea lideri ai diferitelor organizații locale, naționale și internaționale.

“Încă din copilărie, m-au captivat doinele cantate de Maria Tănase,” marturisește Rucsandra Şăulean. “Cantecele pe care le scriu și le interpretez cu cea mai mare pasiune sunt inspirate din acestea. Iar fiecare nou prilej de a reînvia în sufletele oamenilor dragostea pentru muzica tradițională românească ma bucură nespus.”

Lansată la 16 ani de jurnalistul și autorul Ştefan Danciu în cadrul Seratei Muzicale Miercurea-Ciuc (difuzată la Radio Targu Mureș) ca interpretă și creatoare de muzică folk, sub numele Sanda Farcaș, mezzo-soprana Rucsandra Maria Şăulean s-a format ca artist incepand de la vârsta de opt ani, odată cu primul rol jucat cu cea mai premiată trupă de teatru muzical pentru copii din județul Harghita. A cântat timp de zece ani ca soprană în reputatul cor religios HERUVIM din orașul natal și în corul clujean PSALMODIA TRANSYLVANICA – laureat al Festivalului Național de Muzică Religioasă. A studiat apoi canto clasic la Şcoala Populară de Arte din Cluj-Napoca, a participat și castigat premii la festivaluri naționale și internaționale, a avut numeroase aparitii TV și radio ca membră co-fondatoare a grupului de folk clujean ALTFEL – lansat în emisiunea lui Adrian Păunescu «Schimbul de Noapte» în mai 1998 –, iar în 2009 a lansat albumul de jazz-blues-bossa «Soul Inn» în Toronto, Canada, unde locuiește din 2006 impreună cu soțul ei.

Rucsandra Maria Saulean
Twitter: @RucsandraMS
14148_694007927294997_1471933506Rucsandra Saulean and Susana Bastarrica_NYC_21Sep'13Peace Vigil_NYC_21Sep'13
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…