Home Breaking News Stiri Exclusive Marian MALCIU – “La curţile dorului… bucovinean”

Marian MALCIU – “La curţile dorului… bucovinean”

13 min read
4
0
376

Emilian MARCU

O carte de călătorie, aşa cum este aceasta,

„Dor de Bucovina”,

scrisă de prozatorul Marian Malciu, poate fi socotit, pentru cititorul grăbit, doar un gest de curtoazie, un gest care ar arăta gratitudinea autorului faţă de anumite locuri, dacă nu am ţine cont de faptul că această carte este mai mult decât… o carte de impresii dintr-o călătorie în „Ţara fagilor”, aşa cum mai este cunoscută, mai ales de către localnici, oaza aceasta de Românie.

Bucovina este, aşa cum spune şi Mihai Eminescu, „Raiul Moldovei”.

 „Bucovina este pământ sfânt a cărui apărare ne-a costat râuri de sânge, veacuri de muncă, toată inteligenţa noastră trecută, toate mişcările cele mai sfinte ale inimii noastre”.

Dacă despre Iaşi Nicolae Iorga spunea că este un imens muzeu în aer liber şi că nu ar trebui să existe român care să nu fi văzut măcar odată acest oraş, tot aşa am putea spune că nu ar trebui să fie român care să nu viziteze Bucovina, cu toate frumuseţile ei naturale , dar şi cele create de geniul omului, cel care a ştiu să pună suflet în piatra şi în lemnul de prin munţii ce străjuie, imperial, această fascinantă parte de lume. Şi, după ce i-ai văzut bogăţiile spirituale şi naturale, după ce ai călcat cu talpa iarba verde de acasă şi te-ai spălat pe ochi cu rouă şi cu lumina de răsărit de soare, poţi spune că ai fost botezat a doua oară şi, un dor năprasnic de aceste locuri te cuprinde aproape fără să-ţi dai seama, făcându-te să nu uiţi niciodată lumina stelară care te  va ocoroti pe unde vei merge.

Cartea „Dor de Bucovina” încearcă, dar şi reuşeşte să ne aducă în suflet tărâmul mult visat, tărâmul de legendă, dar şi de amarnică şi lungă suferinţă.

Mai bine de 225 de ani au trecut de când trupul acestui plai a fost sfârtecat de către corbii cotropitori.

 Marian Malciu, folosindu-se de relatarea unor evenimente la care a participat, scrie această carte cu bucurie dar şi cu multă tristeţe. Oamenii şi locurile cunoscute, întâmplările la care a participat, îl transpun din lumea de astăzi în lumea de ieri, în lumea umbrelor, pe care cu discreţie o etalează în paginile încărcate de seva istoriei.

Asemenea bunului gospodar din aceste locuri şi Marian Malciu „ticluieşte din cuvinte frumoase” un adevărat covor de frumuseţi, adunând în covorul oltenesc uşor sprinţar, pe care îl poartă cu sine în suflet, molcomitatea culorilor din zona Bucovinei. Aproape nimic din ce este frumos, şi sunt asemenea locuri cu prisosinţă aici, nu lasă să-i scape. Le descrie cu entuziasm, uneori exuberant, alteori potolit, chiar aşa cum este însăşi viaţa din zonă.

 Fie că este vorba de muzeul de artă a  lemnului, muzeul ouălor încondeiate, de salba de mănăstiri din Bucovina sau de muzeul satului al lui Ioan Grămadă şi popasul la păstrăvăria poetului Tucu Moroşanu, fiecare este prezentat în detaliu, reuşind să stârnească interesul cititorului de a-şi croi drum pe aceste meleaguri.

Este un ghid, este un album, o invitaţie sau pur şi simplu o descriere a unei călătorii prin Bucovina, această carte scrisă de Marian Malciu? Este câte ceva din fiecare, atâta cât să  ne cuprindă un dor fără de saţiu, dor care să ne însoţească mereu.

Dar cel mai important lucru din această carte este faptul că autorul prezintă mereu oameni, oameni cu feţe luminoase, oameni de omenie.

 Oamenii sunt bucuria cea mare a acestor meleaguri şi de aceea cartea de faţă este intitulată ”Dor de Bucovina”, căci ţi se face dor de oamenii pe care i-ai întâlnit sau pe care i-a întâlnit în acest periplu bucovinean autorul.

Este în toate şi întru totul în „Dor de Bucovina” o lume pe care o poţi câştiga numai dacă îi treci „pragul” şi îi primeşti bineţea şi binecuvântarea, căci nimic nu există în afara sufletului uman. Că în Bucovina sufletul uman se împleteşte în mod fericit şi armonios cu natura este acel inefabil mister care dă demnitate suverană acestor locuri.           

Sigur, autorului nu-i scapă să descrie, cu lux de amănunte, câte ceva despre tehnica cioplitului lemnului, auzită de la meşterul popular Ioan Grămadă, despre tehnica încondeiatului ouălor de la artista Letiţia Orşivschi, despre tehnica olarilor de la Marginea şi despre multe altele de la Vasile Sfarghiu, unul dintre cei mai avizaţi cercetători în destinele oraşului Câmpulung Moldovenesc şi ale împrejurimilor.

Ce are deosebit această carte „Dor de Bucovina” scrisă de Marian Malciu faţă de alte cărţi de călătorie? Un arsenal întreg de informaţii dintr-o bibliografie vastă, bibliografie pe care a studiat-o cu maximă şi exigentă atenţie, o bibliografie care are darul de a incita spre lectură pe cititor dar şi pe eventualul călător pe aceste meleaguri legendare. De la cronicarii moldoveni la Ioan Nistor, de la Cărţile călugărilor de la mănăstirile din Bucovina şi până la lapidarele însemne de la faţa locului sau ghidurile turistice constituie materiale demne de studiat pentru a putea pătrunde cu adevărat în spiritul locului de acolo de unde nu poţi pleca decât cu un dor de Bucovina imens, un dor care nu poate fi ostoit decât citind această carte şi apoi călătorind la pas prin acest sanctuar românesc, acest sanctuar numit Bucovina.

Marian Malciu a ştiut să-i asculte cu multă atenţie liniştea şi să-i privească frumuseţile pe care apoi le-a transpus cu multă sensibilitate în această carte.

Drum bun călătorului în această călătorie prin lumea basmelor fără de seamăn, prin acest ţinut de basm pe care Marian malciu îl aduce cu sinceritate şi cu dăruire, însoţit de oameni cu suflet curat şi luminat cum sunt zorii care spală crestele acestor munţi.

Drum bun, cititorule prin lumea acestei cărţi, drum bun cu fiecare cuvânt, cu fiecare propoziţie, cu fiecare frază din această carte prin care poţi pătrunde la curţile dorului pe această poară numită „Dor de Bucovina „, trăită şi  scrisă de un prozator de o sensibilitate specială, pre numele lui Marian Malciu!

 Drum bun citirorule, prin lumea basmului bucovinean, la fapt de seară sau la răsărit de soare când ne putem regăsi aşa ca la începutul lumii! 

Autor postfaţă,

Emilian MARCU

membru al U.S.R.

********

Lansarea volumului Dor de Bucovina va avea loc în ziua de vineri, 27 iulie 2012, ora 15.oo, la Biblioteca orăşenească Avrig. Prezintă scriitorul Emilian MARCU, membru al U.S.R. Organizator, Asociaţia Universul Prieteniei

Pentru mai multe amănunte, Click AICI

Notă:

Autor volum Dor de Bucovina, Marian MALCIU

Editura PIM, Iaşi, 2012

Copertă: Antoanella Emilia MALCIU

Tehnoredactor: Denis Marian MALCIU

Corector: Prof. Nicoleta Maria ROTARIU

Fotografii: Rodica RODEAN

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

4 Comments

 1. Craciun Veronica

  16 iulie 2012 at 9:55 PM

  Când spui “dor” gândul te îndeamnă la nostalgie, la chemare, la amintire. Când spui ‘Dor de Bucovina” gândul te îndeamnă la a deschide paginile cărții. În sprijinul acestei dorințe, vin și frumoasele cuvinte ale distinsului domn Emilian Marcu: “Drum bun citirorule, prin lumea basmului bucovinean, la fapt de seară sau la răsărit de soare când ne putem regăsi aşa ca la începutul lumii! ”
  Vă felicit, dle. Marian Malciu!
  Cu stimă, Vera Craciun

 2. RODICA

  17 iulie 2012 at 9:06 AM

  Frumoasa prezentarea si binemeritata.Eu stiu cu cat talent scrie autorul.Va felicit pentru ca intreaga familie a lucrat la aceasta carte.Sunt sigura ca o sa gasim in carte cele mai sensibile descrieri ale Bucovinei cu comorile ei.Draga Marian eu ma bucur de cea de a cincea ta carte si o astept pe a sasea.Prin bunavointa ta sper sa o am si pe aceasta in colectie,dar mai ales sa o citesc.Cu respect si consideratie,RODICA BALTEANU

 3. Marian Malciu

  20 iulie 2012 at 3:17 PM

  Stimată doamnă Vera, sper că, foarte curând, vei avea ocazia să deschizi paginile cărţii… Îmi va face plăcere să citesc comentariile tale, după lectură. Va fi ca o propunere pentru concediul de odihnă pe anul acesta ori pe anii ce urmează, iar comentariul va fi ca o sugestie pentru viitor, presupune autorul…
  Mulţumesc frumos pentru apreciere şi felicitări, dragă prietenă!

 4. Marian Malciu

  20 iulie 2012 at 3:21 PM

  Dragă Rodica, mă bucur că ai remarcat prezenţa familiei în cartuşul tehnic. este foarte adevărat. Aşa am discutat cândva, la începuturi, aşa am procedat şi, personal, sunt foarte mulţumit. A rezultat o lucrare bună, pe care o recomand oricui să o citească, nu fără emoţie, dar cu fruntea sus.
  Mulţumesc mult pentru apreciere şi pentru întreaga ta intervenţie, dragă prietenă!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…