Home Mary SMITH – Dublu eveniment la Râmnicu Vâlcea

Mary SMITH – Dublu eveniment la Râmnicu Vâlcea

8 min read
0
0
507

Scriitorilor romani contemporani din întreaga lume, STARPRESS 2011 la Râmnicu Vâlcea


– Înmânarea titulului de Membru de Onoare al Asociaţiei Profesorilor Universitari din Canada, Acrupo,  autoarei Antologiei, Ligya Diaconescu, director al Revistei Internaţionale STARPRESS.

www.valcea-turism.ro

Spaţiul cultural vâlcean a găzduit la începutul lunii iunie a acestui an, lansarea ANTOLOGIEI SCRIITORILOR ROMANI CONTEMPORANI DIN ÎNTREAGA LUME, STARPRESS 2011, editata în limba română şi limba engleză, sub semnătură scriitoarei Ligya Diaconescu.

Aşa cum spune renumită poeta Cezarina Adamrescu, redactor la revista germană Agero Stuttgart, în prefaţa cărţii, „S-ar putea naşte de aici, o Conferire, o UNIUNE a tuturor Republicilor Poeziei, într-una singură… Grupaţi în acest mănunchi înmiresmat, autorii dobândesc nu numai sentimentul puternic, că nu sunt singuri dar şi pe acela că, demersul lor literar nu e zadarnic, într-o lume care refuza deliberat să guste din binefacerile culturii şi artei.”

Într-o cronică a Antologiei, scriitrorul/criticul literar prof. Dr. Adrian Botez spune: Omul de cultură şi filantropul, febril şi de un patriotism fierbinte şi extrem de activ şi eficient, scriitoarea şi ziarista harnică, LIGYA DIACONESCU (secondată, cu ritm, dragoste şi gravă maturitate, de către fiica sa, filologul şi studiosul întru Medicina Leacului Divin/Panaceum, ANDRADA DIACONESCU!), a împlinit, în aceste zile, un vis care era degeaba visat, de către românii cel puţin ai ultimului veac (…încă de la junimişti, ba chiar de la Dumitru al lui Cantemir, din veacul al XVIII-lea, se vedeau mijind dorinţele de afirmare biruitoare, a Cugetului Valah, în „concertul” duhurilor expresive europene!): Antologia (bilingvă: în română şi în engleză) scriitorilor români contemporani, din întreaga lume/Contemporary Worldwide Romanian Writers – Antology.

Este vorba de o operă de pionierat, care a transformat un deziderat al multor Duhuri luminoase ale culturii române (şi anume, acela de a-i uni, miraculos, peste hotarele geografice, într-o singură Biblie de Limbă şi Expresie Divină, fratern şi comparatist, pe toţi creatorii întru Logos-ul Românesc, răspândiţi pe toată faţa Pământului, de o istorie deloc favorabilă acestui Neam Martir!) – într-o realitate palpabilă şi strălucită: da, EXISTĂ, în sfârşit! O realitate competitivă (la nivel profund-comparatistic), din punct de vedere artistic, cu orice „realitate”, de acelaşi soi, din orice alt colţ de lume civilizată, de pe orice continent!

Cartea a fost realizată printr-o selecţie valorică extrem de riguroasă (unii ar putea spune, chiar: nemiloasă!): 52 de prezenţe scriitoriceşti româneşti mondiale, antologate!”

Evenimentele din data de 4 iunie 2011 a fost organizat de către Revista Internaţională STARPRESS www.valcea-turism, în incinta restaurantului Ariel din frumosul parc Mircea cel Bătrân (care găzduieşte şi bustul scriitorului George Ţărnea) aflat în centrul superbului oraş Râmnicu Vâlcea, înconjurat de minunatele staţiuni Olăneşti, Călimăneşti, Govora, Ocnele-Mari.

Au punctat activitatea scriitoricească a autorului şi au făcut referiri asupra noului volum de versuri, personalităţi ale vieţii literare romaneşti şi canadiene prezente la manifestare. Scriitorul vâlcean Dionisie Dubinciuc, renumit medic urolog al României, poetul şi profesorul Eugene Roventa – preşedinte al Asociaţiei Profesorilor Universitari din Canada (de origine romană), scriitorul Sandu Iaschevici din Toronto.

Cu ocazia lansării „Antologiei Scriitorilor Romani din Întreaga Lume, STARPRESS 2011” la Râmnicu Vâlcea (Antologia a fost lansată în lună martie în California, în luna aprilie în Germania, la începutul lunii mai în România-Olăneşti şi la finele lunii mai în Spania, la Madrid… urmând a fi lansată la sfârşitul lunii iunie la Londra, în august pe litoralul românesc, la Mangalia şi în luna octombrie la Paris), PROFESORUL UNIVERSITAR EUGENE ROVENTA A ÎNMÂNAT AUTOAREI, LIGYA DIACONESCU, DIRECTOR AL REVISTEI INTERNAŢIONALE STARPRESS www.valcea-turism.ro, TITLUL DE MEMBRU DE ONOARE AL ASOCIAŢIEI PROFESORILOR UNIVERSITARI DIN CANADA, „ACRUPO”.

Aceasta, deosebit de emoţionată, a anunţat că au început înscrierile pentru cea de-a doua ediţie a ANTOLOGIEI SCRIITORILOR ROMANI CONTEMPORANI DIN ÎNTREAGA LUME, STARPRESS 2011 care va fi editata în limba romana şi limba engleză. Ligya Diaconescu a menţionat că a hotărât realizarea celei de-a doua ediţii, încurajata atât de scriitorii romani din diaspora cât şi de cititori, romani şi străini, prezenţi la lansările din diaspora… care au primit cu multă bucurie aceste evenimente culturale.

Cu această ocazie, Revista Internaţională Starpress, prin Ligya Diaconescu şi Asociaţia Profesorilor Universitari din Canada, „ACRUPO” prin Eugene Roventa, au pus bazele unui parteneriat privind înfiinţarea la Toronto – Canada a unei biblioteci de carte românească şi a unui Centru de Informaţii Turistice –de prezentare a minunatelor zone romaneşti.

Mary SMITH

Iunie 2011

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…