Moastele Sf. Gheorghe si Sf. Andrei in premiera absoluta pe Valea Prahovei

1153 Moastele Sf. Gheorghe si Sf. Andrei in premiera absoluta pe Valea Prahovei

De marea sarbatoare a “Izvorului Tamaduirii“, in data de 29 aprilie 2011, incepand cu orele 13.00, pe Valea Prahovei, la Biserica Centrului Montan al Jandarmeriei Romane din Sinaia (Str. Cumpatu nr. 1), pastorita de preotul militar Tanase Benone si prin Inalta si Aleasa Binecuvantare a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si a Mitropolitul Ardealului – Inalt Prea Sfintitului Dr. Laurentiu Streza, vor poposi Moastele “Sfantului Mare Mucenic Gheorghe” – Purtatorul de Biruinta si “Sfantului Apostol Andrei” – Cel Intai Chemat, Ocrotitor al Romaniei. Slujba de sfintire a apei, specifica zilei de “Izvorul Tamaduiri” va fi savarsita de un sobor de preoti in prezenta “Sfintelor Moaste”.

Pelerinajul la “Sfintelor Moaste” inseamna dragoste crestina, descoperire sufleteasca, convorbiri duhovnicesti,  iesirea din rutina,  smerenie, impreuna lucrare si comunicare cu Dumnezeu.

100420113218-426x320 Moastele Sf. Gheorghe si Sf. Andrei in premiera absoluta pe Valea PrahoveiPrin bunavointa preotului militar Boros Ioan Epaminond, de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Brasov, o particica din “Moastele Sfantului Andrei” va fi donata Centrului Montan al Jandarmeriei Romane din Sinaia, ramanand sa vegheze asupra noastra, a tuturor, si sa mijloceasca, in fata lui Dumnezeu, sanatatea, pacea si armonia pentru credinciosii care vor trece pragul bisericii militare, oricand vor simti nevoia de Dumnezeu si dupa acea data.

Sunt asteptati, sa participe, toti cei care se vor afla in preajma, localnici sau turisti, toti credinciosii care vor petrece Marele Praznic al Invierii Domnului in aceasta minunata zona a Vaii Prahovei, unde in premiera absoluta vor poposi pentru 2 zile (29 si 30 aprilie 2011) odoarele sfinte ale crestinismului. Cu speranta intru Hristos Cel Inviat va asteptam sa ne umplem impreuna sufletele de bucurie duhovniceasca si pace intre oameni, vegheati de Crucea de pe Caraiman, luminata asemeni stelei calatoare vestitoare a nasterii si izbavirii neamului omenesc…

DESCARCA (Click) AICI AFISUL EVENIMETULUI

[nggallery id=46]

Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

sf-gheorghe1 Moastele Sf. Gheorghe si Sf. Andrei in premiera absoluta pe Valea PrahoveiSfântul Mare Mucenic Gheorghe sau George (versiuni: Georgiu, Georz, Giurgiu, Iorgu; din greacă Gheorghios «agricultor»; c. 275/280 – d. 23 aprilie 303) este un sfânt megalomartir, pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Patron al unui număr de țări, regiuni și orașe printre care al Angliei.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe/George s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând nici un document al epocii, care să conțină date despre viața sa. Ceea ce se știe despre el a fost scris ulterior

S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin faptele de arme. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțamintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.

Martorii suferințelor Sfântului Gheorhe, uimiți de puterea sa de a rezista la durere, au renunțat la credința în zeități păgâne, îmbrățișând creștinismul. O dovadă a sfințeniei sale o reprezintă o minune săvârșită de Sf. Gheorghe în timpul întemnițării sale. Atingând trupul unui deținut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să se creștineze. Întrucât Sf. Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunțării la creștinism, Dioclețian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe și a soției sale. sf-gheorghe Moastele Sf. Gheorghe si Sf. Andrei in premiera absoluta pe Valea PrahoveiÎn conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.

Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Române (a cărei zi, 23 aprilie, coincide cu sărbătorirea sfântului). Este totodată patronul Angliei, al Georgiei și al Moscovei. În Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar în unele regiuni ale Spaniei ziua sfântului se serbează cu mese bogate și cu daruri.

Legenda potrivit căreia sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară este o invenție târzie, medievală. Adesea însă, iconografia recentă ni-l prezintă pe sfânt călare, doborând cu sulița un balaur, poate simbolic. Unii comentatori sunt însă de părere că este vorba doar de o preluare târzie a mitului grec al lui Perseus și Andromeda.

Sfântul Apostol Andrei

Sfantul-Andrei Moastele Sf. Gheorghe si Sf. Andrei in premiera absoluta pe Valea PrahoveiAndrei (d. 30 noiembrie 60}, Patras, Grecia) a fost un apostol, frate cu Simon Petru.

Conform Bibliei cei doi frați, Petru și Andrei, erau originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret. Aveau o casă în Capernaum (Mc 1,29) și erau de profesie pescari. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Acesta este un nume grecesc, deși Sfântul Apostol Andrei era iudeu.

Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Isus din Nazaret. Conform evangheliei lui Ioan, Andrei l-ar fi dus pe fratele său Petru la Isus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia (Ioan 1,35-42). De aici provine caracterizarea lui Andrei ca „cel dintâi chemat”. În enumerările apostolilor (Mt 10,2, Mc 3,18, Lc 6,14, F. Ap. 1,13) Andrei este menționat mereu între primii patru. Cu toate acestea, nu se numără printre cei trei pe care Isus i-a tratat în anumite situații ca cei mai apropiați ai săi (Petru, Iacob și Ioan).

Andrei a fost ucenic al lui Ioan Botezatorul, când, la o vreme dupa botezul lui Iisus, auzindu-l pe Ioan Botezătorul spunând despre Iisus: „Iată mielul lui Dumnezeu !“ (Ioan 1,36) i-a urmat lui Iisus, devenind astfel primul apostol. După învierea lui Iisus și coborârea Spiritului Sfânt (la Rusalii), Apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. La Sinodul Apostolic care a avut loc in jurul anilor 49-50 d.C. la Ierusalim, Apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide unde va merge fiecare. Legenda spune că Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). Mai intâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi ar fi continuat peregrinarea, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi. După aceea, s-a întors in Grecia, consolidând comunitățile creștine înființate de Apostolul Pavel și de alti Apostoli, ajungând pâna in Peloponezul grecesc, în orasul Patras. Acolo a murit ca martir, fiind rastignit pe o cruce in forma de X. Dupa moartea sa relicvele s-au pastrat la Patras.Sfantul-Andrei1-426x320 Moastele Sf. Gheorghe si Sf. Andrei in premiera absoluta pe Valea Prahovei Pe la anul 350 împaratul Constantinos (fiul lui Constantin cel Mare) le duce la Constantinopol si le așează în Biserica Apostolilor. Acestea se pastreaza intregi pâna in jurul anului 850, când imparatul bizantin Vasile I Macedoneanul cedeaza rugamintilor locuitorilor din Patras si le inapoiaza capul. Aprox. în anul 1208, în timpul Cruciadei a 4-a, relicvele au ajuns la Amalfi, în apropiere de Napoli, fiind păstrate în domul San Andrea. În 1462 au fost duse la Roma, din cauza pericolului turcesc. În secolul al XV-lea Papa Pius al II-lea a mutat relicvele sfântului Andrei în catedrala Sfântul Petru de la Roma. În anul 1964 capul sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras.

Este patron al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. De asemenea, este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras etc. Sfântul Andrei este considerat de Biserica Ortodoxă patronul spiritual al României

SURSA: Wikipedia

Partajează acest conținut:

Publică comentariul

You May Have Missed