Muzeul Ceasului, gazda a peste 30.000 de vizitatori intr-un an
Colectia de la Muzeul Ceasului “Nicolae Simache”din Ploiesti, unica in tara, cuprinde aproximativ 3.000 de piese si componente, 500 dintre ele fiind expuse pentru public.
Acestea reprezinta un adevarat interes pentru miile de turisti care trec pragul muzeului amintit in fiecare an.
“In perioada de vara ne viziteaza in jur de 3000 de persoane, iar intr-un an – 31.000, acesta provenind din mai toate zonele tarii, dar si din strainatate – Franta, Canada, Elvetia, China, Anglia, Israel etc.
De exemplu, recent, au venit patru turisti din Franta care erau intr-un tur european cu bicicleta. In general, intr-o luna trec pragul muzeului in jur de 100 de persoane care provin din strainatate.
Dar, aflux mare de vizitatori- in jur de 2.000 de persoane – se inregistreaza si in zilele in care avem program de vizitare gratuit, cum ar fi, de exemplu, “Noaptea muzeelor”, „Ziua copilului” sau „Zilele orasului Ploiesti”, ne-a precizat Elisabeta Savu, sefa sectiei Muzeului Ceasului. Printre piesele cele mai apreciate de catre vizitatori se regaseste un ceas de masa astronomic ce dateaza din 1544, precum si un altul realizat de un ceasornicar german in anul 1562 si care reprezinta o piesa complexa in privinta mecanismului.
De asemenea, o piesa clepsidra (ceas de apa) realizata la Londra in anul 1654 este atractia multor vizitatori. Pe langa ceasurile cele mai vechi din colectia muzeului, foarte multe persoane sunt curioase sa vada ceasul de masa astronomic al lui Alexandru Iona Cuza, cel al lui Mihail Kogalniceanu, al lui Vasile Alecsandri, cel din aur al Tarului Alexandru al II-lea, precum si cele doua ceasuri ale Regelui Carol I.
Daca adultii, dar mai ales cunoscatorii, aprecieaza si sunt interesati sa afle cat mai multe detalii despre ceasurile vechi sau cele care au apartinut unor personalitati, cei mici au alte preferinte.
„Publicul tanar este interesat de doua ceasuri cu mecanisme distractive.
Este vorba despre cel care reprezinta activitatea dintr-o potcovarie. A fost realizat in Germania, iar pe vremuri se declansa la fiecare ora, dar acum il pornim noi cu o cheie.
Cel de-al doilea ceas reprezinta un balet mecanic. Pot sa spun ca nu de putine ori am intalnit adulti care au marturisit ca isi amintesc aceste doua ceasuri pe care le vazusera in perioada in care erau copii”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
Vizitatorii Muzeului Ceasului au posibilitatea sa isi achizitioneze de aici si suveniruri specifice.
Este vorba despre pliante cu imagini cu diferite ceasuri, replici ale unor ceasuri, magneti de frigider cu imaginea muzeului, ceasuri cu nisip, toate acestea avand preturile intre 5 lei si 100 de lei.
Cei care doresc sa viziteze muzeul trebuie sa stie ca acesta este inchis in ziua de luni, iar in celelalte zile ale saptamanii programul este cuprins intre 9.00 si 17.00, iar taxa de intrare este de 2 lei pentru copii si 8 lei pentru adulti.
Pensionarii beneficiaza de o reducere de 50 la suta din pretul unui bilet.
Anemary GRIGORE
SURSA: http://www.ziarulprahova.ro
Partajează acest conținut:
Publică comentariul