Home Muzeul Naţional Peleş s-a redeschis

Muzeul Naţional Peleş s-a redeschis

3 min read
0
0
446

După o lună de zile în care muzeografii au făcut curăţenie, Muzeul Naţional Peleş şi-a redeschis porţile pentru vizitatori de Ziua Naţională a României.

Muzeul va funcţiona conform programului anual din extrasezonul turistic, putând fi vizitat miercuri între orele 11 şi 17.00, de joi până duminică între orele 9.00 şi 17.00, în zilele de luni şi marţi fiind închis pentru conservare.

Un tur de 45 de minute, care va cuprinde expoziţia de bază costă 20 de lei pentru adulţi şi 5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari cu cetăţenie română sau pentru cei care deţin un Card Euro.

În această perioadă, Castelul Peleş găzduieşte expoziţia temporară „Dantelele reginelor”, unde sunt expuse ţinute vestimentare şi accesorii fabricate din dantelă dar şi obiecte corelate cu industria textilă a secolelor trecute. O vizită la expoziţie costă şase lei la preţ întreg şi trei lei redus pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Piese rare pe care merită să le vedeţi

În Camera de aur a Muzeului Pelişor, străluceşte „Wisteria lamp Tiffany” unul dintre cele şase exemplare din acest model care mai există în lume.

Piciorul din bronz, sugerând rădăcinile şi tulpina unui copac are la partea superioară suportul pentru abajur. Lampa, care  în literatura de specialitate este datată în 1902, are 68 de centimetri înălţime şi un diametru de 47,5 de centimetri şi este aleasă de muzeografi obiectul lunii noiembrie.

În Camera galbenă de la etajul întâi se păstrează o elegantă piesă de orologerie, un ceas de masă, al cărui mecanism este inscripţionat în limba franceză ,,Samuel Marti. Medaille d’or. Paris. 1900″.

 

Carcasa reprezintă un personaj feminin cu şarpe şi oglindă, probabil o întruchipare neoclasică a zeiţei Venus. Ceasul a fost ales obiectul lunii octombrie.

SURSA: http://www.adevarul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…