Home Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut in august. Se stabilizeaza piata?

Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut in august. Se stabilizeaza piata?

3 min read
0
0
214

Datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania transmise la solicitarea businessday.ro arata ca, in luna august, numarul tranzactiilor imobiliare a fost de 33.753, cu 13,1% mai multe decat in iulie, si cu 7,6% peste valoarea din august 2009, detalii mai jos, click pe grafic pentru marire. De remarcat ca august a fost luna cu cele mai multe tranzactii din 2010.

In primele opt luni din anul curent, numarul tranzactiilor imobiliare a fost de 229.244, cu 4.579 sau 2% peste valoarea inregistrata in primele 8 luni din 2009, insa cu 31,6% mai putine decat in primele opt luni din 2008.

In ceea ce priveste valoarea impozitelor pe veniturile din tranzactii, aceasta a fost de 43,55 milioane lei in luna august si 319,6 milioane lei in primele 8 luni, cifre in crestre cu 2,2%, respectiv 6,6% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent.

Cum impozitul colectat de UNNPR reprezinta intre 1% si 3% din valoarea unei tranzactii, rezulta ca in perioada ianuarie-august 2010, valoarea tranzactiilor imobiliare a fost de aproximativ 2,8 miliarde euro luand in considerare un comision mediu de 2%.

Daca ritmul de tranzactionare se va mentine pana la sfarsitul anului, in 2010, valoarea tranzactiilor imobiliare va fi de aproximativ 5,7 mld. euro, cifra similara cu cea din 2009, insa mult sub valorile din 2008 (14-15 miliarde de euro) sau 2007 (18 miliarde).

Mai jos se poate observa evolutia valorii impozitelor pe veniturile din tranzactii imobiliare din 2003 si pana in prezent. Explozia preturilor in anii de boom economic este evidenta, valoarea impozitelor colectate de notari crescand semnificativ desi numarul tranzactiilor nu a fluctuat prea mult.

In luna mai au fost anuntate scaderile de salarii si pensii, insa cu toate acestea, in perioada iunie-august, numarul tranzactiilor imobiliare a fost cu aproximativ 6% peste cel din 2009, ceea ce inseamna ca piata a ajuns la un nivel dincolo de care este greu sa mai scada.

Daca discutam insa despre pretul locuintelor, lucrurile se complica. Dupa cum am aratat aici, trendul este clar descendent, iar proprietarii nu pot decat sa spere ca preturile se vor stabiliza in urmatoarele 6-12 luni.

SURSA: http://businessday.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…